Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een snelle gezondheidcheck bij uw konijn


Ogen

De ogen van uw konijn moeten helder en schoon zijn. Er mag geen sprake zijn van afscheiding of matheid. Als er wel sprake is van afscheiding dan kan het zijn dat het konijn in zijn oog heeft gekrabd, en als het oog troebel is kan dat in verband staan met zijn tanden. In beide gevallen is het aanbevolen om met uw konijn naar de dierenarts te gaan.


Hoe beter u uw huisdier leert kennen, des te beter u in staat bent om te beoordelen of het dier gezond is

Poten

Tussen de tenen van uw konijnen horen geen knobbeltjes te zitten en de poten moeten vrij zijn van wondjes en zwellingen. De vacht aan de onderkant van de poten moet klitvrij zijn.


Neus

Wanneer u een paar minuten naar uw konijn kijkt zult u zien dat hij regelmatig met zijn neus trekt. Net als geldt voor de ogen, mag er ook niets uit de neus komen. Als dat wel het geval is, dan is dit een teken dat er iets niet in orde is.


Tanden

De tanden mogen niet te lang, beschadigd of gebroken zijn. De twee voortanden moeten even lang zijn, zowel boven als beneden.


Achterste

Controleer of de vacht niet vuil is. Dat is een teken dat de voeding van het konijn te machtig is en dat het dier dus de caecotrofen niet hoeft op te eten. Dit blijft liggen en bouwt zich op. Er zijn diverse oorzaken waarom konijnen een ‘vuil achterste’ krijgen. Als het regelmatig gebeurt is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Controleer in de zomer twee keer per dag of uw konijnen schoon zijn. Op warme dagen komen er gauw vliegen op vuil af om hun eieren te leggen, waar binnen een paar uur maden uitkomen. Bij konijnen veroorzaakt dit myiasis of madenziekte, een aandoening die voor uw huisdier snel fatale gevolgen kan hebben.


Eten en drinken

Houd in de gaten of uw konijnen niet meer of minder eten en drinken dan gewoonlijk. Een gebrek aan eetlust kan duiden op gezondheidsproblemen.


De ogen van een konijn moeten schoon en helder zijn


Vacht

De vacht moet schoon zijn. Er mag geen sprake zijn van huidschilvers of vuil. De vacht moet vrij zijn van kale plekken en beestjes.


Lichaam

De buik van uw konijn mag niet gezwollen zijn, er mogen geen wondjes, ontstekingen of onverklaarbare knobbeltjes zichtbaar zijn. De poten moeten sterk zijn en niet gedraaid. Uw konijn moet soepel lopen en hij mag niet stijf zijn.


Oren

De oren van konijnen mogen geen wondjes, knobbeltjes, overtollig oorsmeer of afscheiding bevatten. De oren moeten schoon zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties