Hopelijk zijn uw konijnen gezond, maar af en toe kan er iets mis gaan. Er zijn een paar ernstige ziektes waartegen u uw konijnen kunt laten inenten. Ook adviseren we dat u de gezondheid van uw konijnen een aantal keer per week grondig controleert (en vaker in de zomer wanneer de kans op madenziekte groter is).
Omdat u uw huisdieren steeds beter leert kennen en weet hoe hij eruit ziet wanneer hij gezond is, zult u ook sneller kunnen vaststellen als er iets niet in orde is. Hoewel u niet in staat zult zijn een diagnose te stellen voor alle konijnenproblemen, geeft onderstaande lijst u een overzicht van de meest voorkomende problemen om in de gaten te houden. Deze lijst is niet volledig maar geeft een goede eerste indruk.
Ook voor konijnenziektes geldt: voorkomen is beter dan genezen. Door het konijnenhok schoon te houden, uw konijnen een gebalanceerd dieet te geven en regelmatig te controleren of ze gezond zijn helpt u uw konijnen in een goede conditie te houden. Ook is het goed om te weten dat er een aantal konijnenziektes zijn waartegen u uw huisdieren kunt laten inenten, zoals myxomatose. Vraag uw dierenarts hierover meer informatie.
Abcessen
Abcessen zijn zwellingen die worden veroorzaakt door bacteriën. De zwellingen zijn gevuld met pus en kunnen warm aanvoelen. Als u ziet dat uw konijn een abces heeft, dan zult u met uw huisdier naar de dierenarts moeten. De dierenarts zal het abces openmaken, draineren en ontsmetten.
Allergieën
Als uw konijn een loopneus en waterige ogen heeft en zo nu en dan niest, dan kan het dier allergisch zijn voor iets in het konijnenhok. Ga over op een ander soort nestmateriaal en houd uw konijn in de gaten. Als dit niet helpt, ga dan naar de dierenarts. Er kan sprake zijn van een onderliggend probleem waarvoor uw dierenarts mogelijk medicatie zal voorschrijven.
Bloat
Als het buikje van uw konijn hard aanvoelt en hij zich niet zoals anders voortbeweegt, dan kan het zijn dat hij een zeer gevaarlijke aandoening genaamd bloat heeft. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een probleem in de darmen waarbij de ingewanden van uw konijn zich vullen met gas. Dit dient onmiddellijk te worden behandeld, dus neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
Sommige konijnenziektes treden plotseling op, dus houd uw dieren altijd goed in de gaten
Als er bloed in de urine van uw konijn zit, het dier piept wanneer hij plast, of wanneer hij helemaal niet plast, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Uw konijn kan last hebben van blaasgruis (of, bij moeren, kan het eerstgenoemde symptoom ook duiden op baarmoederkanker).
Staar
Net als mensen kunnen ook konijnen staar ontwikkelen. Dit is een oogprobleem dat een verminderd zicht veroorzaakt. Als u ziet dat de ooglens vertroebelt, dan is de kans groot dat uw konijn staar heeft. Een operatie is niet nodig aangezien het hoort bij het ouder worden van konijnen.
Cellulitis
Cellulitis is een bacteriële infectie die zich manifesteert als een warme zwelling. Vaak betreft het de nek die dan erg warm wordt en ontstoken raakt. Ga naar de dierenarts voor een behandeling en pijnmedicatie.
Coccidiose
Coccidiose is een parasitaire infectie van het maag-darmkanaal. Deze aandoening kan wanneer deze niet wordt behandeld dodelijk zijn. Symptomen zijn onder andere diarree, gewichtsverlies, een opgezette buik, lusteloosheid, een gebrek aan eetlust en geelzucht. Coccidiose is erg besmettelijk, dus handel snel en houd het geïnfecteerde dier uit de buurt van uw andere huisdieren.
Diarree
Als uw konijn waterige, niet korrelvormige ontlasting heeft, dat niet overgaat nadat u het dier een dag op een dieet van alleen hooi en water heeft gezet, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Als er sprake is van ernstige diaree en ook uw andere konijnen er niet helemaal gezond uitzien, ga dan meteen naar de dierenarts. Er zijn talloze mogelijke oorzaken - een dierenarts zal de diagnose moeten stellen.
Vliegenziekte of madenziekte
Vliegenziekte komt voor in de zomer en kan dodelijk zijn. Als het konijnenhok niet goed schoon wordt gehouden kan de vacht van het konijn vuil worden van de keutels. Dat zijn voor vliegen de ideale omstandigheden om hun eitjes in te leggen. Binnen 24 uur zijn er maden uit de eitjes komen, die dan de huid van het konijn binnendringen en nestelen. Dat is verschrikkelijk naar en pijnlijk voor het konijn, en u zult het dier door een dierenarts moet laten inslapen. De kans op madenziekte kunt u voorkomen door het hok goed schoon te houden en ervoor te zorgen dat het voedsel dat uw konijn eet niet te rijk is.
Controleer tijdens de zomer tweemaal per dag of het achterste van uw konijn schoon is.
Wees op uw hoede voor madenziekte, zeker in de zomer
Haaruitval kan een aantal oorzaken hebben, van mijten tot overmatige vachtverzorging door uw konijn of een soortgenoot. Bekijk de kale plekken en de vacht van uw konijn goed. Ziet u wit of bruin materiaal? Krabt uw konijn zich veel? Als dit het geval is, dan kan het zijn dat uw konijn last heeft van mijten.
Een andere mogelijke oorzaak is overmatig wassen door een soortgenoot. Houd uw dieren in de gaten om te achterhalen of dit het geval is.
Warmteberoerte
Als u ziet dat uw konijn gaat liggen en hyperventileert als het erg warm is, dan kan het zijn dat hij lijdt aan een warmteberoerte. In milde gevallen kan dit worden behandeld door uw konijn af te nemen met een koele (maar niet ijskoude) handdoek en het uit het directe zonlicht te halen. In ernstige gevallen kan de hulp van een dierenarts noodzakelijk zijn.
Verwondingen
Sommige verwondingen kunt u zelf behandelen, zoals kleine sneetjes. Grotere verwondingen moeten door een dierenarts worden behandeld.
Myxomatose
Wat is myxomatose? Als u ooit een konijn in het wild bent tegengekomen dat niet voor u wegliep en gezwollen ogen had, dan is de kans groot dat het dier aan myxomatose leed. Het is een door mensen in Australië geïntroduceerd virus dat ervoor moest zorgen om de konijnenpopulatie binnen de perken te houden. Ook in Europa is myxomatose opzettelijk geïntroduceerd.
Myxomatose wordt door insecten verspreid, en mogelijk ook door het contact met een konijn dat drager is. De ziekte kan zich dus makkelijk over grote afstanden verspreiden. Omdat de ziekte wordt verspreid door insecten, is het van groot belang dat u het onderkomen van uw konijnen schoon houdt en zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor insecten.
Myxomatose kan niet worden genezen, dus u doet er goed aan om uw konijnen tegen deze ziekte te laten inenten. De vaccinatie is zo gebeurd en kost rond de €20. Als uw konijn niet is gevaccineerd en myxomatose krijgt, is het beste wat u voor uw dier kunt doen hem laten inslapen door een dierenarts.
Te lange tanden
Eén van de voornaamste symptomen te lang gegroeide tanden is dat uw konijn zal stoppen met eten. Ook kunnen ze wondjes rond hun mond en op hun lichaam hebben, veroorzaakt door hun eigen tanden. U zult met uw huisdier naar de dierenarts moeten om de tanden te laten verkorten.
Parasieten
Er zijn verschillende parasieten waarmee uw konijnen te maken kunnen krijgen. Lees ons hoofdstuk over parasieten voor meer informatie.
Let erop dat uw konijnen interne en zichtbare gezondheidsproblemen kunnen hebben
Longontsteking wordt veroorzaakt wanneer uw konijnen het te koud krijgen of hun leefomgeving te vochtig is. Symptomen zijn onder andere een onregelmatige, zware ademhaling, een ineengedoken houding, in een hoekje gaan zitten en een loopneus. Ook zal een konijn met longontsteking waarschijnlijk niet veel eten. Dit is een serieus probleem en hulp van een dierenarts is geboden.
Pasteurella
De term pasteurella of ‘snot’ wordt gebruikt om een aantal symptomen bij konijn te beschrijven, zoals een snotneus, tranende ogen, niezen en hijgen. Deze symptomen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een bacteriële infectie. Uw dierenarts kan een antibioticum voorschrijven om te proberen de symptomen te verlichten. Soms worden de symptomen echter alleen maar verborgen door het antibioticum en komen ze terug in tijden van stress of als het konijn een andere ziekte krijgt. Als uw konijn één van deze symptomen vertoont, zijn worteltjes en extra vitamine echt niet genoeg; u zult met uw konijn naar de dierenarts moeten!
Sticky Bottom Syndrome
Het vuil achterwerksyndroom treedt op als een konijn teveel caecotrofen (een bepaald soort keutels dat konijnen herverteren) produceert. Caecotrofen zijn donker, zien er vochtig uit en zijn kleverig, zodat ze makkelijk aan de haren rond de anus kunnen blijven plakken, die daardoor constant vuil zijn. De meest voorkomende oorzaak is te machtig voer. Dit probleem kan worden opgelost door de hoeveelheid korrels of mengvoer te verminderen en meer hooi (vezels!) te geven.
Dit syndroom kan ook optreden als uw konijn overgewicht heeft en zijn vacht niet meer goed schoon kan houden Als u denkt dat dit de oorzaak ik zult u ervoor moeten zorgen dat uw konijn meer beweging krijgt en zijn dieet aanpassen. Raadpleeg voor meer advies de dierenarts.
Zodra u ziet dat het achterwerk van uw konijn vuil is moet u proberen dit probleem op te lossen. Dit kan immers vliegen aantrekken, want niet alleen heel naar is voor uw konijn, maar uiteindelijk fataal kan zijn als het madenziekte veroorzaakt.
VHD (Viral Haemorrhage Disease)
Viral Haemorrhage Disease, ook Viraal hemorragisch syndroom genoemd, is een ziekte die (net als myxomatose) opzettelijk bij wilde konijnen werd geïntroduceerd om hun aantallen in toom te houden. Jaarlijkse vaccinatie is de beste bescherming tegen deze ziekte. VHD is een ongelooflijk snel verlopende ziekte; als uw konijn het krijgt is er vermoedelijk niet eens genoeg tijd om hem naar de dierenarts te brengen.
Wormen
Wormen kunnen zich in het verblijf van uw konijnen vestigen - misschien zult u ze aantreffen in de konijnenkeutels of rond de anus van het konijn. Gebruik een voor konijnen bestemd ontwormingsmiddel om van ze af te komen.
Baarmoederkanker
Baarmoederkanker komt zeer vaak voor bij moeren (vrouwtjes konijnen) die ouder zijn dan een jaar of vier of vijf. Dit is een van de redenen dat veel konijneneigenaren ervoor kiezen hun konijn te laten castreren. Als u bloed ziet in de urine van uw konijn, dan kan dit duiden op baarmoederkanker maar ook op andere gezondheidsproblemen. Het is dan verstandig om met uw konijn naar de dierenarts te gaan.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties