Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ruien

Als vinken in de rui zijn, zijn ze vaak onrustig en van slag. Het is waarschijnlijk een vrij onaangenaam en jeukend gevoel voor een vogel wanneer hij zijn veren verliest en er nieuwe terug groeien. Tijdens de rui verandert het gedrag van vogels vaak enigszins. Kanaries kunnen stoppen met zingen. Sommige vinken hebben minder eetlust, andere juist meer.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe veren er zo mooi mogelijk uitzien is een gebalanceerd dieet essentieel. Een vogel in de rui heeft meer proteïne nodig dan anders. Een van de beste manieren om hieraan te voldoen is door middel van krachtvoer (ook eivoer genoemd). Sommige soorten zullen een stukje gekookt vlees waarderen. Olierijke zaden zoals vlas, hennep en gierst dragen ook bij aan de conditie van de nieuwe veren. Met name hennep is een ‘superfood’ voor vogels omdat het omega 3 en vetzuren, spoormineralen en veel proteïne bevat.


Canary with ruffled feathers indoors
Een kanarie in de rui stopt vaak met zingen

Zorg er als een vogel in de rui is voor dat het dier het warm genoeg heeft. Hun verendek is namelijk dunner dan normaal (maar nooit kaal - dit is een teken van gezondheidsproblemen). Ook hebben ruiende vogels meer rust nodig dan anders - tot wel 12 uur. Bedek de kooi om een lange, comfortabele nacht na te bootsen. Ook moeten vogels zich veilig voelen, dus geeft ze een rustige plaats.

Als een vogel in de rui is zal hij zichzelf meer poetsen dan anders. Elke nieuwe 'pin' heeft een huls op de tip en de vogel moet dit verwijderen zodat de veer zich goed kan openen. Dit vraag om veel persoonlijke verzorging en het dier heeft hiervoor een rustige plek nodig waar hij dit ongestoord kan doen.

Wanneer ruien kanaries?

Kanaries zijn meestal eens per jaar in de rui, vaak in de zomer. Het proces duurt tussen de zes en twaalf weken. Als uw vogel langer in de rui is of het hele jaar door veren verliest of kale plekken krijgt, dan is er spraken van een omgevingsprobleem of een gezondheidsprobleem waar iets aan moet worden gedaan.

Zebravinken in de rui

Zebravinken hebben geen jaarlijkse rui. Dit geldt voor veel vinken die als huisdier worden gehouden (met uitzonderingen zoals de goulds amadine, die net als een kanarie eens per jaar in de rui is). Dit betekent niet dat deze vogels hun veren niet vernieuwen, dit gebeurt gewoon het hele jaar door, veer per veer.

Dat gezegd hebbende is het wel zo dat de veren plotseling in grotere getale kunnen uitvallen. Let hierop, aangezien de vogel dan extra proteïne nodig heeft, maar ook omdat het op een gezondheidsprobleem kan wijzen.

Goulds amadines in de rui

Goulds amadines zijn een van de weinige vinken die jaarlijks ruien, vlak na het einde van het broedseizoen. De rui kan stressvol voor ze zijn en het verlies van veren kan in eens plaatsvinden. Kale of vrijwel kale plekken zijn het gevolg. Bij de meeste vinken zou dit wijzen op een ziekte of een tekort in hun dieet. Voor goulds amadines is dit echter normaal.


Gouldian finch
Goulds amadines ruien sterk

Zoals gezegd is een gepast dieet tijdens de rui essentieel. U zult dan al snel nieuwe pennen zien verschijnen. Voldoende proteïne is belangrijk en krachtvoer (dagelijks) is de ideale bron. Goulds amadines mogen ook niet in een ruimte koeler dan 24°C worden gehouden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties