Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kooien voor kanaries en vinken

Alle vinkensoorten hebben een vergelijkbaar soort kooi nodig. Zorg ervoor dat de spijlen van de kooi horizontaal zijn en niet verticaal - vinken vliegen en hoppen door de ruimte die ze hebben. Een hoge maar smalle kooi is misschien geschikt voor klimvogel - bijvoorbeeld een valkparkiet of een andere kleine papegaai - maar vinken klimmen niet, waardoor een papegaaienkooi niet geschikt voor ze is. Ook zal een kooi die ontworpen is voor een ander type vogel vaak te veel ruimte tussen de spijlen hebben. De spijlen dienen minder dan 1,5 cm van elkaar verwijderd zijn, anders bestaat het risico dat vinken hun hoofd door de tralies steken en vast komen te zitten of ontsnappen.

De kooi moet veilig zijn, dus zorg ervoor dat er geen scherpe randen of dingen zijn die de pootjes kunnen beschadigen. Dit geldt ook voor de buitenkant van de kooi en het deurtje als u uw dieren buiten de kooi laat. Elke zitstok, sluiting of speeltje moet veilig zijn, zonder scherpe randen en niets waar het kopje of de pootjes in vast kunnen komen te zitten.


Canary in pet shop
Een kooi moet voldoende vliegruimte hebben

Vorm van een vinkenkooi

Als u uw vogels een beperkte ruimte vogels kunt bieden, dan kunt u het beste voor een kooi met hoeken kiezen, omdat vinken hoeken comfortabel vinden in een gesloten ruimte. Als uw kooi groter is - minimaal 90 cm breed - is de vorm minder van belang; hoewel een volledig ronde kooi zonder hoeken (zoals de klassieke, Victoriaanse vogelkooi) het best wordt vermeden. En nogmaals, de breedte is belangrijk, niet zozeer de hoogte.

Formaat van de vogelkooi

De minimumafmetingen voor een kooi met drie paartjes vogels ter grootte van een zebravink, is 150x50x50cm. Bied altijd zoveel mogelijk ruimte. Als de kooi te klein is krijgen de vogels niet voldoende beweging. Dit roept een fundamentele vraag op die u zich dient te stellen voordat u vogels koopt: heb ik genoeg ruimte en een geschikte plek voor een vogelkooi?

Koop altijd de beste kooi die u zich kunt veroorloven en doe dit voordat u de vogels koopt. Ga niet voor iets goedkoops en plaats uw vogels niet in tijdelijke verblijven.

Kanaries zijn de enige vinken die alleen kunnen worden gehouden. Zebravinken en alle andere vinken die in deze gids worden genoemd, moeten in paren bestaande uit een mannetje en vrouwtje worden gehouden, vaak binnen een grotere groep. De meeste vinkensoorten zijn territoriaal en zullen de neiging hebben zich omhoog te willen vechten in de groepshiërarchie. Als u meer vogels dan een koppeltje houdt, heeft u veel ruimte nodig. Zo hebben ook de vogels die lager op de sociale ladder staan een veilige plek waar ze naar toe kunnen als de dominante vogels het nodig vinden om hun spierballen te laten zien.

Hoeveel vinken in een kooi?

Het aantal vogels dat u kunt houden, is afhankelijk van de ruimte die u beschikbaar heeft. Geef uw dieren echter altijd zoveel mogelijk ruimte. Hoewel er minimale afmetingen voor kooien bestaat is dit niet het beste, het is slechts voldoende. In grotere opstellingen kunt u meer vogels houden. De vuistregel is om 90 cm 2 per vogel te bieden.

Hoeveel kanaries in een kooi?

Kanaries zijn voor hun geluk niet afhankelijk van het gezelschap van andere vogels. Ze zijn geen complete einzelgängers, omdat ze in het wild in kleine groepen of tijdelijke tomen foerageren; ook in gevangenschap kunnen ze het meestal goed met elkaar vinden. Maar zodra de paringsdrang om de hoek komt kijken (en dit duurt maximaal vijf maanden per jaar), worden de mannelijke vogels territoriaal en agressief. Ook poppen kunnen op dit moment territoriaal worden. In het wild kunnen ze elkaar dan gewoon vermijden, maar in een kooi kan dit leiden tot confrontaties.


Angry Canary
Kanaries kunnen alleen worden gehouden

De oplossing is, als je meer dan één vogel houdt, om aparte kooien te hebben voor individuen of paren, of om ze in een voldoende grote ruimte met schuilplekken te houden, zodat de schuchtere dieren zich terug kunnen trekken. Als niet mogelijk is zullen de minder dominante vogels gestrest raken en gepest worden. Dit kan zelfs tot de dood leiden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties