Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een vogelkooi kopen

Als u een kooi van een gerenommeerde verkoper koopt, dan kunt u er zeker van zijn dat het een goede kooi is. Koopt u echter een tweedehands kooi, controleer dan of de kooi geen giftige onderdelen bevat - hout in de kooi mag niet gelakt zijn of een chemische behandeling hebben gehad en de verf die is gebruikt voor het coaten van de spijlen mag niet giftig zijn. Kijk ook goed of er geen roest op de spijlen zit.

De kooi heeft een onderbak voor papier of zaagsel. Deze moet minstens één keer per week worden schoongemaakt. Sommige kooien hebben een rooster boven de onderbak dat verwijderd kan worden, om te voorkomen dat de vogels door het bevuilde materiaal lopen. Als de kooi echter regelmatig wordt schoongemaakt, vormt dit geen probleem.


Canary in a cage
Een geschikte kooi ligt aan de basis van het levensplezier van uw gevederde vrienden

De kooi van vinken moet worden voorzien van deze essentiële accessoires: zitstokken, voer- en waterbakjes, een aantal speeltjes (bijvoorbeeld een bel), een vogelbadje en iets om de bodem van de kooi mee te bedekken.

De plaats van de vogelkooi

Plaats de vogelkooi op ooghoogte. Vinken kunnen namelijk in paniek raken als ze dingen boven zich zien bewegen. In het wild is alles wat hoger is en niet de vorm van een vink heeft een potentiële bedreiging. Staat de kooi tegen een muur, met weinig beweging boven de kooi, op borsthoogte in plaats van ooghoogte, dan is dit minder een probleem.

Maar het is ook niet goed om de kooi te hoog of op een te eenzame plek zonder de aanwezigheid van mensen te plaatsen. Zo zullen uw vogels nooit wennen aan de aanwezigheid van mensen en zullen zich misschien nooit helemaal settelen. Om verveling te voorkomen hebben vinken geluiden en activiteit buiten hun kooi nodig. Als u uiteindelijk nerveuze vinken heeft die door niemand echt worden gezien, is het wijs om uzelf de vraag te stellen waarom u eigenlijk vinken heeft.

Een stevig meubel zoals een dressoir of een brede plank is een geschikte plek om een vogelkooi neer te zetten. Toch kiezen veel mensen voor een speciaal voor dit doel ontworpen stand. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een zuil of met een haak.

Voor welke oplossing u ook kiest, zorg er altijd voor dat de kooi stevig en veilig staat. Zet het niet op een plaats waar mensen of dieren er continu tegenaan stoten.

De ene kant van de kooi moet naar een muur zijn gericht, zodat de vinken zich ergens kunnen terugtrekken als ze nerveus zijn. Vensterbanken zijn hiervoor niet geschikt. Direct zonlicht door glas kan vinken doden, als er in de kooi geen schaduw is waar ze kunnen schuilen. Ook kunnen vinken het te koud krijgen als door de toch die van het raam komt.

Een kanariekooi afdekken

De hormonen van vinken en andere huisdieren worden gereguleerd door licht. Ze moeten in het donker slapen en voldoende daglicht hebben. Als ze voortdurend in een half donkere ruimte worden gehouden of in een kamer die constant verlicht is, dan zal dit hun hormoonbalans verstoren. Dit veroorzaakt stress, ruien of ander gedrag dat erop wijst dat het dier in disbalans is.


Caanries can be kept alone
Zoals voor alle dieren geldt, wordt de activiteit van kanaries bepaald door licht

Om ervoor te zorgen dat er een goede balans is tussen licht en donker, moeten kooien worden geplaatst in een ruimte waar natuurlijk licht zijn werk kan doen. Ook kunt u de kooi kort na zonsondergang bedekken met een doek of cover en deze kort na zonsopgang weer verwijderen. Dit zorgt ervoor dat uw vogels het licht van de seizoenen kunnen ervaren zodat ze op de juiste momenten van het jaar de rui-, zang- en paarseizoenen doorlopen.

Het nadeel van deze 'zoals de natuur dit heeft bedoeld' benadering is dat de zon in de zomer vroeg opkomt, terwijl u in de winter misschien al naar uw werk bent vertrokken nog voor de zon begint te schijnen. Er zal daarom wat aanpassing nodig zijn, maar zolang u de cover maar van de vogelkooi haalt zodra u 's ochtends wakker wordt, zal dit in orde zijn.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties