Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken als huisdieren

Bronnen over de relatie tussen mensen en vinken gaan terug tot in de jaren 1360, waarin wordt beschreven dat rijstvogels werden gehouden door de eerste Ming dynastie. Het duurde langer voordat de vogels in het westen werden geïntroduceerd, maar ongeveer vijf eeuwen geleden werden de eerste kanaries door Spaanse zeelieden mee naar Europa gebracht. De afgelopen honderd jaar zijn deze pioniers gevolgd door vele andere vinkachtigen, met name de zebravink.

En dan is er de kanarie, een echte pionier onder de hedendaagse kooivogels. Deze oorspronkelijk tamelijk onopvallend geel-groen gekleurde vogel, zong zijn weg in de zestiende en zeventiende eeuw tot in de Europese dorpen. Andere vogels kwamen en gingen met de heersende mode-trends, maar de liefde voor de kanarie bleef onverminderd.


Different finch species
De kanarie is al ruim vijfhonderd jaar een populaire kooivogel

De aanleiding voor de komst van andere populaire vinken die als huisdier werden gehouden, werd opvallend genoeg niet veroorzaakt door een vink maar door een kleine Australische papegaai - de parkiet. De import van de parkiet vanuit Australië startte in het midden van de negentiende eeuw. Al snel volgde een andere Australische vogel, - namelijk een andere kleine papegaai-achtige - de valkparkiet. Maar ook de zebravink, goulds amadine en bichenows astrild vonden hun weg. Andere spelers op de huisdier-vinken-markt waren de japanse meeuw en rijstvogel. Deze vogels zijn niet afkomstig uit Australië en zijn allemaal leden van dezelfde familie - de prachtvinken (Estrildidae). Er zijn nog vele andere vinken die als huisdier kunnen worden gehouden, maar deze zes - de kanarie plus de vijf prachtvinken - zijn de vogels die hebben gezorgd voor de hedendaagse populariteit van de vink als huisdier.

Hoeveel kosten vinken en kanaries?

De prijs van vinken die als huisdier worden gehouden variëert. Voor een standaard kanarie betaalt u rond de €10. De prijs voor een zeldzame variëteit kan oplopen tot €200. Zebravinken en japanse meeuwen kosten meestal tussen de €5 - €30, en zeldzamere exemplaren tot wel €200.

Hoe oud worden vinken die als huisdier worden gehouden?

Kanaries die in gevangenschap worden gehouden worden meestal 8 tot 12 jaar oud, maar het is niet ongebruikelijk dat ze tot wel 15 jaar worden. Zebravinken worden gemiddeld een jaar of 8, soms ouder, net als de meeste andere vinkachtigen. Vraag aan de dierenwinkel of kweker wat de levensverwachting is van de vogel die u kiest.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties