Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken biologie

Oke, we moeten iets bekennen. De meeste vogels die we in deze gids over kanaries en vinken beschrijven zijn strikt genomen geen vinken. Het merendeel van de kleine vogels die als huisdier worden gehouden, waaronder de zebravink en de rijstvogel, behoren tot de familie estrildidae. Dit zijn prachtvinken.

Vinkachtigen

De kanarie (Serinus canaria) is een zangvogel uit de familie fringillidae en is nauw verwant aan de Serin (Serinus serinus - ook de europese kanarie genoemd). Ze zijn zelfs zo nauw verwant dat een kruising tussen de twee gezonde, vruchtbare kuikens voortbrengt. Het lijkt erop dat een koppel europese kanaries miljoenen jaren geleden de Adam en Eva van de wilde kanaries zijn geweest. De europese kanarie komt overal in Europa (behalve het Verenigd Koninkrijk) voor.


Canary in a tree
De kanarie fringillidae

De fringillidae zijn vernoemd naar een Europese vogel die nog frequenter voorkomt, namelijk de (boek)vink (Fringilla coelebs). De naam is afkomstig uit het Grieks: phrugilos, betekent mus. Andere nauwe verwanten zijn de groenling (ook groenvink en groninger genoemd), goudvink en kneu. De familie komt overal ter wereld voor, behalve in Australazië.

Prachtvinken (estrildidae)

Tot de estrildidae familie behoort de meerderheid van de vinken die als huisdier worden gehouden, zoals de zebravink. Ze komen in de tropische regio's van Azië en Afrika voor, maar niet in Australazië.


Zebra finch
De zebravink estrildidae finch

‘Estrildidae’ is een wat vreemde benaming voor deze vogels. De naam houdt verband met de naam van de Noorse/Germaanse godin Estrilda, die in verband wordt gebracht met liefde en het rode vuur van het zonlicht. Andere versies van de godin, gebaseerd op de 'Estr' stam zijn Eastre (Easter = Pasen) en Ishtar. De naam werd aan vogels van deze familie gegeven vanwege hun rode snavel.

De gelijkenissen tussen de fringillidae en estrildidae maakt het mogelijk om wat betreft hun verzorging en welzijn te spreken in algemene termen wat betreft voer, gedrag, ziektes etc. Aparte informatie over elk aspect van hun verzorging en levenscyclus is dus niet nodig.

Verschillende vinken die als huisdier worden gehouden

Overal ter wereld worden allerlei verschillende soorten vinken als huisdier gehouden. Welk type het populairst is verschilt van land tot land, hoewel de kanarie en de zebravink eigenlijk overal ter wereld in de top drie voorkomen.


Zebra and Bengalese Finches
Zebra en japanse meeuw

De vogels die in het volgende deel van deze gids worden genoemd zijn de vijftien populairste vinken die in Europa als huisdier worden gehouden.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties