Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken als huisdier houden

De zorg voor dieren kan alleen maar met volle overtuiging en liefde worden gedaan. Kanaries en andere vinken die als huisdier worden gehouden zijn makkelijk om te verzorgen, maar dit betekent uiteraard niet dat u ze kunt aanschaffen om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Vinken moeten dagelijks worden gevoerd, hebben veel afleiding nodig en hun kooi moet regelmatig worden schoongemaakt.

Kleine vogels zijn fragile diertjes, iets wat te allen tijde moet worden onthouden. Plotselinge bewegingen, iemand die over de vogelkooi hangt of veel lawaai maakt, zijn allemaal dingen die vinken nerveus zullen maken. Ook het verplaatsen van de kooi veroorzaakt stress. Zet uw vogels dus nooit zomaar op een nieuwe plek. Kies een goede, permanente plaats. Voor een vogel is het niet aangenaam om zomaar in een slaapkamer of op een tafel in de tuin te worden gezet, of een andere plek waar het de eigenaar op dat moment goed uitkomt.


canary nesting
Een kanarie op haar nest

Met een rustige, kalme stem tegen uw huisdieren spreken, helpt een band tot stand te brengen. Ze zullen uw stem leren kennen en gaan associëren met prettige dingen zoals vers voer. Na verloop van tijd zullen ze ook aan uw handen wennen, zodat u met uw handen de kooi in kunt gaan om iets te doen zonder dat uw vogels verschrikt rondfladderen. Uw vogels zullen hun kopjes schuin houden en naar u luisteren als u spreekt. Ze zullen reageren met getjilp en gefluit, maar ze zullen u niet gaan napraten, hoeveel geduld u ook heeft!

Ervoor zorgen dat uw vinken gelukkig zijn

In andere hoofdstukken van deze gids kunt u meer informatie vinden, maar dit zijn de basisbenodigdheden voor tevreden vogels:

 • Een ruime, goed ontworpen kooi die regelmatig wordt schoongemaakt en in een ruimte staat die warm genoeg is (of een goed gebouwde volière met een besloten ruimte om te roesten)
 • Een evenwichtig en gevarieerd dieet
 • Vers, schoon water om te drinken en in te baden
 • Kooi-accessoires voor comfort en vermaak
 • Een rustige omgeving (geen katten die op de loer liggen, geen voortdurend licht, geen kinderen die dingen in de kooi steken, etc.)
 • Gezelschap – van andere vinken en van u
 • Horizontale ruimte in de kooi om te vliegen

orange-faced canary
Een kanarie is niet moeilijk om te verzorgen, zolang u maar de eenvoudige, fundamentele dingen biedt die ze nodig hebben

Tips voor de verzorging van kanaries en vinken voor beginners

Alle dingen die in deze korte 'beginners-lijst' worden genoemd, staan elders in deze gids uitgebreider beschreven:

 • Koop uw vogels van een kweker met een goede reputatie.
 • Koop geen vogels die jonger zijn dan acht weken.
 • Als u graag een kanarie wilt hebben die goed kan zingen, wees er dan zeker van dat de vogels die u op het oog heeft inderdaad zangvogels zijn, en geen 'kleur' of 'type' vogels (dit zijn vogels die in de eerste plaats op hun pluimage en uiterlijk worden gekweekt, niet op hun gezang). Kies in dit geval ook altijd een mannetje.
 • Koopt u de vogels van een dierenwinkel, vraag dan altijd hoe oud de vinken zijn. Als de winkel het niet met zekerheid kan zeggen is het beter om de vogels hier niet te kopen. Het kan dan namelijk zijn dat de vogels al lange tijd in een kooi in de dierenwinkel verblijven. Het is beter om geen vogels te kopen die meer dan zes maanden oud zijn omdat de dieren dan aan hun omgeving gewend zijn geraakt en moeilijk op een nieuwe plek zullen aarden.
 • Als u twee vogels samen wilt houden, dan moet het een mannetje/pop koppel zijn, om te voorkomen dat de vogels voortdurend bekvechten. Als u veel vogels wilt hebben, dan heeft u hier veel ruimte voor nodig.
 • Kanaries zijn de enige, vrijwel overal te verkrijgen, vinken die alleen in een kooi kunnen worden gehouden.
 • Voer uw vogels elke dag een mix van zaden en vers voer. Geef niet teveel snacks, waaronder olierijke zaden zoals gierst.
 • Houd er rekening mee dat er rond de kooi altijd wel lege zadenhulsjes en veren zullen liggen.
 • Bedenk u van tevoren dat vogels geluid maken. Vinken zijn niet zulke krijsers als papegaaien en parkieten, maar er zal wel een voortdurend achtergrond geluid zijn dat er voorheen niet was. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit aangenaam, muzikaal gekwetter maar een schrille tjilp zal ook te horen zijn.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties