Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken houden samen met andere huisdieren

Zoals vermeld in bovenstaand hoofdstuk, kunnen vinken in gemengde groepen leven en zullen ze meestal gelukkig kunnen samenleven met grotere vogels zoals papegaaien, zolang deze niet te dichtbij, of bovenop, de vinkenkooi komen.

Keeping finches with other pets
Vriendschap tussen vinken en andere huisdieren is nooit een vanzelfsprekendheid

Rustige huisdieren zoals konijnen, cavia's, hamsters en kippen zullen vinken niet op hun zenuwen werken. Net zoals een buitenhuisdier wilde vogels meestal negeert, zullen ook de zoogdieren die u in huis houdt de vogels meestal negeren. Als u uw kanaries echter vrij in de kamer laat vliegen, is het verstandig om de dieren in de gaten te houden. Er bestaat altijd een kleine kans is dat een territoriaal mannetje aanstoot neemt aan het gefladder van de vogels.

Vinken en honden

Honden hebben van nature de neiging vogels te achtervolgen. U zult dit moeten bedwingen wanneer ze voor het eerst kennismaken met de vogels. Een goed getrainde hond zal snel merken dat de kooi en de inhoud ervan niet bedoeld zijn om mee te spelen en er niet naar mag worden geblaft, hoe luidruchtig of energiek de vogels ook zijn. Het doel is de angst van de vogels te minimaliseren en ervoor te zorgen dat uw hond leert dat hij de kooi alleen met zijn neus mag bekijken.

Zorg ervoor dat u uw hond onder controle heeft en geef hem de kans overal eens goed aan snuffelen. Laat hem naar de rondvliegen vogels kijken. Als hij begint te blaffen of tegen de kooi op wil gaan staan, laat hem dan kalmeren en maak duidelijk dat hij mag kijken en snuffelen, maar dat spelen en blaffen verboden is.

Finches and dogs
Vinken en honden - een relatie die niet zo makkelijk is als het lijkt!

De vogels zullen ongeveer een week interessant blijven voor honden, en daarna zullen de meeste honden hun interesse verliezen en nauwelijks nog opkijken van het gefluit en gefladder. Wanneer dit precies zal gebeuren hangt af van het hondenras, maar de meest goed-getrainde honden zullen de kooi en de vogels al snel gaan negeren.

Ook de vinken zullen de hond volledig gaan negeren, zolang er maar spijlen tussen hen en de hond zitten. Er zal alleen een probleem zijn als de hond tegen de kooi duwt of luid blaft in de buurt van de kooi.

Zoals talloze foto's waarop een vogel op de kop van een hond zit doen vermoeden, is het mogelijk vogels die aan honden gewend zijn, hun relatie verder te ontwikkelen. Dit kunt u doen door de dieren samen te laten zijn wanneer de kanaries of zebravinken zich buiten hun kooi begeven (van alle vinken die als huisdier worden gehouden is het het meest waarschijnlijk dat deze twee vinkensoorten vrij kunnen rondvliegen). Maar uw hond zal niet zomaar zijn natuurlijke instinct om vogels na te jagen naast zich neerleggen, ook al toont hij misschien geen interesse meer in de kooi. Een vogel die vrij rondvliegt is iets heel anders en de meeste honden zullen instinctief jagen en zelfs bijten.

Veel hondenrassen zullen niet kunnen leren dat vogels iets anders zijn dan een prooi. Jackrussells en andere terriërs zijn bijvoorbeeld gefokt om kleine dieren te vinden en te doden. U kunt niet verwachten dat ze honderden jaren van selectief fokken kunnen afleren, alleen maar omdat u toevallig een vink in hun huis heeft gebracht. Puppy's van alle hondenrassen moeten ook uit de buurt van vogels worden gehouden.

Heeft u een volwassen hond en is het geen jachthond, is uw hond zeer goed getraind en passief, dan kunt u de vink bij hem neerzetten zonder dat hij een reactie geeft. Net zoals u (met een zeer goed getrainde hond) een hondensnack op zijn neus kunt leggen zonder dat hij het opeet, wachtend op uw commando. Als uw hond dit niet kan, laat de dieren elkaar dan niet ontmoeten zonder dat er tralies tussen de twee dieren zit. Laat uw hond de vink nooit likken, vogels kunnen ziektes oplopen door speeksel.

Vinken en katten

Vogels en vinken zijn zoals kat en muis. Katten eten vogels en het is vrijwel onmogelijk om tegen dat fundamentele instinct in te gaan. Aangezien de meeste vinken hun leven in kooien en volières zullen doorbrengen, is dit niet iets wat moet worden veranderd. Houd uw kat uit de buurt van de vogels en houd in de gaten dat uw kat niet verlekkerd naar de vogels zal staren.

cats and pet birds
Katten en vinken - de tralies hebben een reden!

Als u er zeker van bent dat uw relaxte kat niet in de killer-modus schiet - en alleen u als de eigenaar kan dit beoordelen - laat uw vogel dan kennis maken met uw kat door hem voorzichtig vast te houden op een manier dat hij niet kan wegvliegen. Let erop dat uw kat niet kan uithalen of springen, gebeurt dit wel, zeg dan krachtig "Nee!" Schreeuw niet want dan raakt de vogel in paniek. Laat de kat kijken en ruiken aan de kanarie. Omdat u de vogel vasthoudt zal uw kat het met u associëren en zal hij het met het respect behandelen. Het idee is dat de kat de vogel herkent wanneer hij op uw vinger zit of vrij rondvliegt, en hem met rust laat.

U heeft het verloop echter nooit volledig in de hand. Een fladderende vogel kan plotseling het jachtinstinct van de kat naar boven brengen, dus wees waakzaam. Sommige katten begrijpen het meteen, andere zullen het nooit begrijpen. Het risico is dus nooit helemaal weg, en het is dan ook de vraag of dit iets is wat u werkelijk wil proberen. Toch kan het in sommige gevallen goed van pas komen, bijvoorbeeld wanneer de dieren per ongeluk in dezelfde ruimte komen als de vogels vrij rondvliegen.

Verreweg het beste advies is dan ook om te voorkomen dat de kat en de vogel bij elkaar in de buurt komen. Het is niet noodzakelijk dat ze een relatie opbouwen en u kunt de kat wanneer de vogels vrij rondvliegen gewoon uit de kamer houden. Maar als iemand per ongeluk een deur opent terwijl de kanarie in de kamer is, dan bestaat de kans dat andere huisdieren binnensluipen. Zorg er dus voor dat iedereen in huis weet dat de vogels niet in hun kooi zitten, en dat deuren gesloten moeten blijven.

Zoals dat ook voor puppy's geldt: laat kittens nooit in de buurt van vinken komen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties