Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken aan uw handen laten wennen

Vogels wennen snel aan mensenhanden die in hun persoonlijke ruimte komen - en dit is belangrijk, omdat u regelmatig met uw handen in de kooi zult komen om iets te doen, en zo geen paniek zal veroorzaken. Laat uw vogels aan uw handen wennen door uw hand bij de kooi te houden terwijl u rustig tegen uw vogels praat of fluit. Als de vogels niet meer onder de indruk lijken van uw aanwezigheid (dit duurt een paar dagen, en mag niet worden overhaast), haal dan uw hand zachtjes over de tralies. Zo zullen de vinken gewend raken aan een hand die zowel beweegt als geluid maakt.

De laatste stap is uw hand in de kooi introduceren. Op het moment dat dit mogelijk is zonder paniek te veroorzaken, heeft u uw doel bereikt. De vogels zullen nog steeds zo ver mogelijk bij uw hand uit de buurt blijven als u de kooi aan het schoonmaken bent, maar dat is geen probleem.

Als u maar één kanarie heeft, dan is het nog een betere oplossing om uw huisdier zijn vleugels te laten strekken als u met het interieur van de kooi bezig bent. Kanaries zullen van en naar hun kooi vliegen en kunnen ook handtam worden gemaakt en op uw vinger komen zitten. Dit is handig als u uw vogel snel terug in de kooi wilt hebben. Bekijk het deel van onze gids over het handtam maken van kanaries voor meer informatie.

Holding a Canary
Een tamme kanarie zal niet meer bang zijn voor uw handen

Het hanteren van vinken en kanaries

Er kunnen ook andere momenten zijn waarop u uw vinken zal moeten vasthouden, bijvoorbeeld als er gezondheidsproblemen zijn of tijdens een verhuizing. Het dier zo vasthouden dat u het goed kunt onderzoeken is noodzakelijk als u het dier goed wilt inspecteren. En zelfs als u de vinken alleen maar van A naar B verplaatst, is het belangrijk dat u weet hoe u de dieren correct vasthoudt, om te voorkomen dat de gevangen vogel gestrest raakt.

Het is onwaarschijnlijk dat vinken zo tam worden dat ze op uw vinger komen zitten. Uitzonderingen zijn vogels die met de hand zijn grootgebracht (zoals de zebravink op de foto hieronder) en kanaries. Kanaries, als ze alleen worden gehouden, kunnen handtam worden gemaakt. U kunt ze dan uit de kooi halen en weer terugzetten nadat de kooi schoon is. Een kanarie kan geen trucjes leren en zal niet vanaf een afstand naar uw vinger komen vliegen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een handtamme parkiet of valkparkiet). De vogel springt alleen op uw vinger als u deze vlak voor zijn buik houdt. Toch is het nog altijd een handige vaardigheid, en het is de moeite waard om de tijd te nemen om het aan te leren.

Om een vink op te pakken, plaatst u uw handpalm over zijn rug en vleugels, met uw middelvinger en wijsvingers voorzichtig rond zijn nek om druk bewegen en pikken te voorkomen. Uw onderste twee vingers en duim kunnen het lichaam van de vogel ondersteunen. Pak de vogel niet te hard vast, maar doe het stevig genoeg om te voorkomen dat het diertje beweegt en in paniek raakt. Spreek met een rustige stem. Als de vogel een tamme kanarie is, kunt uw huisdier losser vasthouden.


Handling a Zebra finch
Alleen een vogel die handtam is zal op uw hand komen zitten

Een vogel met een net vangen

Als u een vink vasthoudt betekent dit dat u hem heeft gevangen! Tenzij uw vogel handtam is, zult u een vink niet zomaar op uw hand kunnen lokken en heeft u een net nodig om hem te vangen. In een kleinere kooi kunt u de vogels misschien met uw hand vangen - als uw vogels gewend zijn aan uw aanwezigheid, kunt u uw hand in de kooi steken, een paar seconden wachten en dan uw move maken. In een grotere kooi heeft u zonder net geen kans. Een vogel zal het nooit leuk vinden om gevangen te worden. Het is dus essentieel om te leren hoe u dit snel en efficiënt kunt doen.

Een net moet minstens een diameter hebben van 25cm en zeker 50cm diep zijn, met een hendel die tot het hoogste punt van de volière kan reiken. Dergelijke netten zijn te koop bij dierenwinkels, of u kunt er zelf een maken met een plastic ring en mousseline of een ander zacht, licht materiaal.

Vang de vogels als ze vliegen, zo minimaliseert u de kans dat u ze verwond. Als meerdere vogels moeten worden gevangen, doe dit dan in meerdere keren, in plaats van er een lange jacht van te maken. Zo zullen de (nog) niet gevangen vinken niet onnodig veel stress ervaren.

Canary in flight
Als u vogels niet gewend zijn aan handen, dan heeft u een net nodig als ze onderzocht moeten worden

Als u wat onzeker bent over het vangen van een vogel met een net, vraag dan aan een kweker of iemand anders die hier verstand van heeft om het voor te doen. Dit maakt u behendiger en geeft zelfvertrouwen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties