Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken kweken

Alle vogels zijn voorgeprogrammeerd om te paren. Alles wat u hoeft te doen is ze hiervoor een geschikte omgeving bieden (of het tegenovergestelde, het wegnemen van de stimulus als u niet wilt dat uw vogels paren). Het belangrijkste is dat uw vogels zo gezond en fit mogelijk zijn. Ze dienen ten minste zes maanden oud te zijn en niet ouder dan zeven jaar. Ook hebben ze van tevoren het best mogelijke voer nodig, inclusief proteïnesupplementen zoals eivoer (zie de vinkenvoer sectie van deze gids).


Keeping Canaries in pairs
Na zes maanden zijn kanaries oud genoeg om te paren

Vinken en baltsen

De verschillende vinkensoorten hebben verschillend baltsgedrag, hoewel de basis hetzelfde is. Het is het mannetje dat zijn best doet, door te zingen of baltsgedrag te vertonen naar zijn potentiële maatje (ook als ze de enige beschikbare dame is). Een uitzondering hierop is de Star finch, waarbij het vrouwtje het proces in gang zet door met een stokje of grasspriet naar het mannetje te wuiven waarop zij haar oog heeft laten vallen. Als reactie zal het mannetje zijn baltsmoves maken.

Star finch females initiate mating
Vinken en baltsen - meestal neemt het mannetje het initiatief

Als u meer dan een paar van een vinkensoort houdt, dan zult u misschien variaties horen in het gezang van het mannetje om indruk te maken op het vrouwtje. Dit is met name het geval bij zebravinken, die duidelijke zangvariaties te gehoren kunnen brengen.

Afhankelijk van het type vink kan de paringsdans een combinatie zijn van springen, fladderen, paraderen, opzetten van de borstveren, bewegingen met de kop, laten hangen van de vleugels, inzetten van de staartveren, fysiek contact of het aanbieden van een gift zoals voer of grassprieten.

Vinken -paren

De paringsdans leidt er meestal toe dat een koppel paart - maar niet altijd! De vogel-versie van liefde is net zo onvoorspelbaar als voor mensen. Soms vallen vrouwtjes, ook al zijn ze hormonaal gezien klaar om te kweken, niet voor de charmes van een mannetje. Een vrouwtje dat het mannetje consequent ontwijkt of sissende geluiden maakt is niet in hem geïnteresseerd. Soms komt dit door andere vogels - zelfs als ze in een andere kooi worden gehouden - die haar met gezang en gedans afleiden.

Als een mannetje en een vrouwtje rustig samen gaan zitten, dan is er een band ontstaan. Nogmaals, de aard van deze band is afhankelijk van de soort. Zebravinken vinden het fijn om dicht tegen elkaar aan te kruipen, maar bijvoorbeeld goulds amadines houden meer afstand, zelfs als ze elkaar als maatje hebben geaccepteerd.

Gouldian finch with pink breast
Goulds amadines houden meer afstand

De meeste vinkensoorten poetsen elkaars veren en kwetteren tegen elkaar als ze eenmaal een koppeltje zijn. Om de band te bevestigen worden er basis paringsdansjes gedaan, het vrouwtje zal het gedrag van het mannetje zo nu en dan imiteren waarbij ze haar kopje en staartveren beweegt. Beide vogels zullen interesse gaan tonen in nestmateriaal.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties