Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kanaries kweken

Het hof maken, paren en nestelen volgt bij kanaries over het algemeen een soortgelijk patroon. Als u uw vogels binnenshuis houdt, zet dan het mannetje en de pop in aparte kooien die bij elkaar in de buurt staan. Als ze zomaar bij elkaar worden gezet, zullen ze namelijk gaan vechten. Bij vogels die in volières worden gehouden is dit anders, omdat zij de ruimte hebben om elkaar te vermijden of weg te jagen als dat nodig is.

Als u wilt dat uw kanaries gaan paren, begin dan aan het proces door eind maart hun kooien op gehoorsafstand van elkaar te zetten. Zet de kooien om de twee dagen een beetje dichter bij elkaar in de buurt en laat ze dan een paar weken naast elkaar staan. U kunt er op dit moment ook voor kiezen ze naar een eigen kant van een speciale broedkooi voor kanaries te verplaatsen, een op maat gemaakte constructie met een scheidingswand in het midden.

Canary markings
Kanaries nemen de tijd om aan elkaar te wennen

Ook als kanaries door spijlen van elkaar worden gescheiden kunnen ze met elkaar communiceren. U zult snel merken of er sprake is van agressie. Een paar dat goed samengaat zal krachtig zingen (nou ja, het mannetje dan), opgewonden rondspringen en voorzichtig snavelcontact maken. Het mannetje zal vervolgens proberen de pop te voeren - een duidelijk teken dat het goed zit - waarbij ze tsjilpende geluiden maakt om hem aan te moedigen. Ook zal ze symbolische gebaren maken door het nestmateriaal te verzamelen dat u handig aan haar kant van de kooi heeft gelegd. Soms zal een pop in de voerbak gaan zitten en het voer om haar heen gaan schikken alsof het nestmateriaal is.

Als u dergelijke positieve signalen ziet kunt u de scheiding in de kooi verwijderen - of, als de kooien niet aan elkaar zitten, kan het mannetje bij de pop worden geplaatst waarna de natuur zijn werk kan doen. Twijfelt u of ze klaar zijn voor de volgende stap, houd ze dan gescheiden en observeer hun gedrag.

Omgeving speelt een grote rol in het paargedrag van kanaries. De temperatuur moet rond de 21 graden liggen en er moet dagelijks ten minste 12 uur daglicht zijn. Is dit er niet, dan kan de kooi op geen enkele manier gemanipuleerd worden om de vogels in de stemming te krijgen. Sommige kwekers voorzien de kooi daarom van artificieel licht om de hormonen van de kanaries te stimuleren.

Kanaries broeden meestal tussen de vier en zes weken, waarbij de pop al het broeden voor haar rekening neemt. De voederplicht wordt door beide ouders vervuld. Het mannetje zal ook de pop voeren als zij op het nest zit.

Na zes maanden tevreden als broertjes en zusjes te hebben samengeleefd, moeten de jonge kanaries van elkaar worden gescheiden als ze in een kooi worden gehouden. Onthoud dat deze vogels niet erg sociaal zijn en gestrest zullen raken als ze in een volière leven vol met soortgenootjes, hoeveel ruimte ze ook hebben.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties