Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken en nestelen

Voor vrijwel alle vinkensoorten geldt dat mannetjes en poppen samen hun nest bouwen. Met uitzondering van de lavendelastrild (en hieraan gerelateerde vogels) en sommige minder in gevangenschap gehouden soorten, zullen de meeste vinken die als huisdier worden gehouden gebruik maken van een kant en klare nestkast. Maar als er voldoende nestmateriaal aanwezig is, zal zelfs een doorgewinterde nestkastgebruiker als de japanse meeuw er voor kunnen kiezen om zelf een nest te bouwen.

Maak geen gebruik van nesten gemaakt van bijvoorbeeld riet of ander vlechtwerk, omdat hier tenen in vast kunnen komen te zitten (en riet kan bovendien niet goed schoon worden gemaakt). Hout is een goede optie, hoewel kunststof de meest praktische keuze is omdat dit makkelijk kan worden gereinigd en steeds weer kan worden hergebruikt.


canary in breeding season
Voor vogels die de leeftijd hebben om zich voort te planten, is nestelen en het uitbroeden van eieren het allerbelangrijkste

Vinken doen graag 'finishing touches' en voegen graag bekleding toe aan hun nest. Het is daarom belangrijk dat ze hiervoor geschikt nestmateriaal kunnen vinden, ook als vinken hun nesten niet zelf bouwen. U kunt uw vogels bijvoorbeeld krantenpapier, keukenpapier, kokosvezel en jute stof aanbieden, in stroken van 7cm. Stro, hooi en andere vegetatie moeten worden vermeden omdat ze kunnen gaan rotten en bacteriën en schimmels kunnen bevatten. Lang haar en synthetische vezels zoals nylon moeten ook worden vermeden, omdat dit hier pootjes in vast kunnen komen te zitten en het vogels zelfs kan verstikken.

Vinken en nestproblemen

Hebben uw vogels geen zin om een nest te bouwen, dan kunt u dit aanmoedigen door een lamp in de buurt van de nestkast te plaatsen waarmee u de hopelijk onweerstaanbare ruimte aanprijst. Als vogels echt weigeren gebruik te maken van de nestbox, dan kan het helpen om er een nieuwe plek voor uit te kiezen.

Maar het kan ook gebeuren dat vogels geen genoeg kunnen krijgen van nestelen. Sommige zebravinken en japanse meeuwen bijvoorbeeld, blijven maar nieuw materiaal naar het nest brengen. Dit in een mate dat de nestkast te vol raakt en er geen ruimte meer is voor de eieren of kuikens.

Onsuccesvol nestelen

De meest waarschijnlijke oorzaak van een verlaten nest is verstoring, door andere vogels, door externe harde geluiden of door te nieuwsgierige gezichten van mensen/katten/honden die te dicht bij de kooi komen. Vinken zullen ook hun eieren verlaten als de voedselvoorraden zijn uitgeput. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat de voerbakken goed gevuld zijn.


Canary feeding on the ground
Om het broeden succesvol te laten verlopen is een constante voorraad kwalitatief voer essentieel

Als een pop een ei uit het nest gooit of haar nest verlaat, dan gebeurt dit waarschijnlijk niet per ongeluk. Eieren worden afgewezen als ze als ongewenst worden beschouwd. Het instinct van de vogel zegt haar dat er iets niet klopt, dit kan een onvruchtbaar of beschadigd ei zijn, of een ei dat niet met schone handschoenen is behandeld. Een kooi waarin teveel stress is kan de pop ook doen besluiten het nest te verlaten.

Het kan ook gebeuren dat het mannetje besluit dat het tijd is voor een nieuwe start, nog voor de kuikens zijn uitgevlogen. Ziet u dat hij te vroeg begint met zijn paringsrituelen, haal hem dan uit de kooi om te voorkomen dat de pop verleid zal worden haar bestaande leg te verlaten.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties