Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vinken anatomie

Kanaries, zebravinken en alle andere veelvoorkomende vinken die als huisdier worden gehouden hebben allemaal dezelfde anatomische basiskenmerken.

De voornaamste verschillen tussen verschillende vogels houdt geen verband met hun anatomie, maar met de lengte en kleuren van de verschillende veren. Een gekuifde kanarie heeft bijvoorbeeld een kuif, terwijl kanaries met gekrulde veren lange, gekrulde veren op de borst, flanken, schouders, rug en elders hebben. Dit zijn cosmetische verschillen, niet anatomisch, en onderstaande afbeelding is dus op beide kanaries van toepassing.


Finch anatomy
Ken uw vinken - de verschillende lichaamsdelen

  • De staart is voor evenwicht en een stabiele vlucht. Ook helpt het een vliegende vogel van richting te veranderen en dient het als rem als een vogel wil landen.
  • De staart en vleugelveren moeten in top-conditie zijn. In het wild zijn dit de belangrijkste middelen om te overleven.
  • Kanaries en vinken hebben vier tenen - drie die naar voren wijzen en een die naar achter wijst. Dit geeft ze goed grip op een tak of zitstok.
  • Vinken hebben een korte, wigvormige, dikke snavel - het bewijs dat hij zaden eet. Zangvogels die levend, zacht voer eten hebben een minder krachtige en puntiger snavel. Vergelijk bijvoorbeeld maar eens de snavel van een roodborstje met die van een vink.

Zintuigen

Vogels zijn afhankelijk van hun ogen en oren om de wereld om zich heen in de gaten te houden. Een vliegende vogel moet veel visuele informatie in zich opnemen en verwerken: waar bevindt zich gevaar, water, een roestplek etc. Ze hebben een goed gehoor nodig om met hun buren te communiceren en om de verschillende melodieën en roepen van soortgenoten en andere vogels te interpreteren. Dit is met name van belang tijdens het broedseizoen, wanneer een goede zang het begin van reproductie is.

Alle vogels die we in deze gids bespreken hebben een uitstekende kleurwaarneming. Dit komt van pas bij het opsporen en selecteren van voedsel, en vogels met een nest reageren ook op de kleur van de binnenkant van de snavel van hun jongen. De aanblik van de bodemloze put (aka keel) van hongerige kuikens moedigt de ouders aan voer aan te blijven voeren. Met name kanaries reageren sterk op een rode vlek achter in de keel van hun jongen. Deze vlek is alleen zichtbaar als een kuiken zijn snavel open spert.


Gouldian finch looking-up
De goulds amadine - hij heeft misschien een grote snavel maar is een en al ogen en oren

Vinken hebben een beperkte reukzin, en dat geldt ook voor hun smaak. Dit betekent echter niet dat ze geen favoriete snacks hebben, en ze hebben nog steeds een gevarieerd dieet nodig.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties