Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een vogel uitkiezen

Als u helemaal zeker weet dat u vinken als huisdier wilt gaan houden, dan is het nu tijd om vogels uit te kiezen.


Caged Canaries
Kanaries zijn overal ter wereld populaire huisdieren

Kanaries en zebravinken zijn verreweg de populairste en makkelijkst te verkrijgen kleine vogels. Misschien heeft u al besloten dat een van deze veelvoorkomende soorten precies is waarnaar u op zoek bent. Als u liever minder gangbare vogels wilt hebben, dan is het verstandig om van tevoren zoveel mogelijk over de vogelsoort te weten te komen. Sommige vogels - zoals rijstvogels - zijn luidruchtig en territoriaal. Andere vogels, zoals binsenastrilds, zijn vaak timide en gevoelig voor stress. Er kan dus niet zomaar van uit worden gegaan dat paartjes van verschillende vinkensoorten zomaar kunnen samenleven in een middelgrote vogelkooi.

U kunt uw vogels het beste kiezen op basis van gezondheid en persoonlijkheid, in plaats van het meer oppervlakkige criterium kleur. Veel toekomstige vogeleigenaren gaan op zoek naar een klassieke gele vogel die zingt als... een kanarie. Maar nadat u uw gele vogel heeft gevonden, zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten. Als de vogel zingt en kwettert, alert en levendig is, rechtop zit en zich op zijn gemak voelt tussen zijn kooigenootjes, dan heeft u waarschijnlijk de juiste vogel gevonden. Als de vogel daarentegen stil achterin de kooi zit met opgezette veren, terwijl zijn kooigenootjes zingen en spelen, dan kan dit duiden op problemen. Een slechte gezondheid uit zich subtiel bij vogels, maar een opgezette, niet-energieke kanarie duidt meestal op problemen.

Andere tekenen van een slechte gezondheid zijn duidelijker - bijvoorbeeld een piepende ademhaling, kreupel lopen, een vleugel in een vreemde stand, kale plekken, korstjes op de snavel, doffe ogen, bevuilde veren en een uitstekend borstbeen. Als het zo duidelijk is dat een dier niet gezond is, vermijd dan ook de andere vogels in de kooi. Veel vogelziektes zijn besmettelijk en de kans is groot dat ook andere vogels ziek zijn.

Sommige vogels kunnen bang zijn of schrikkerig. Dit kan ook duiden op problemen in de kooi. Kijk hoe de vogels in de kooi met elkaar omgaan. Koop de vogels die al rustig samenleven. Als het niet meteen duidelijk is welke vogels goed samengaan, vraag dit dan aan de verkoper. Controleer ook de leeftijd van de vogels. Een levensduur van tien jaar is kort als de vogels die u koopt er al acht op hebben zitten.


Orange and yellow Canary varieties
Kanaries bestaan in verschillende kleurvariëteiten

Een simpel trucje is de winkel 's ochtends bezoeken. Vogels zijn het levendigst na hun ontbijt en dit is dan ook het moment waarop hun persoonlijkheid het best naar voren komt.

Naast het controleren van de gezondheid van de vogels, is het ook belangrijk te letten op de omstandigheden waarin de vogels worden gehouden:

  • Zijn de kooien en kooiaccessoires schoon? Als dit niet zo is, dan kan het zijn dat de vogels minder gezond zijn dan dat ze er op het eerste gezicht uitzien.
  • Zijn de voer- en waterbakjes gevuld en ziet het niet-zaden voer en vers uit? Een slecht dieet heeft een grote, negatieve invloed op de gezondheid van vogels.
  • Zijn de vogelkooien groot genoeg? Als vogels te lang in een kleine omgeving hebben moeten doorbrengen zullen ze gestrest zijn.
  • Zijn de vogels paniekerig? Dit duidt erop dat ze niet gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen, of dat er iets in of in de buurt van de kooi is waar ze bang voor zijn. Voor deze vogels kan het moeilijk zijn om zich ergens op hun gemak te voelen.
  • Stel vragen aan de verkoper. Of het nu de kweker zelf is of een winkelmedewerker, de persoon die u de vinken verkoopt zou in staat moeten zijn u meer over de vogels te vertellen. Als dit niet het geval is, dan kunt u niet met zekerheid vaststellen of ze goed verzorgd zijn. Misschien heeft u het gevoel dat u deze vogels juist moet 'redden'. Maar een zieke vogel zal vaak sterven. Bovendien zult u onbedoeld bijdragen aan het in stand houden van de slechte praktijken, iets wat u natuurlijk niet wil.
  • Vraag om een schriftelijke bevestiging dat de vogels die u koopt in goede gezondheid verkeren. Vaak zal dit standaard worden gedaan, zonder dat u erom hoeft te vragen. Zo kunt u de vogel terugbrengen en uw geld terugkrijgen als de dierenarts toch een gezondheidsprobleem vaststelt bij de jonge vogel.
  • Als u van plan bent uw vogels buiten in een volière te houden, koop dan vogels van een kweker die zijn vogels buiten houdt. Deze vogels zijn gewend aan de wisselende temperaturen van het buitenleven. Vogels die binnen ter wereld zijn gekomen in een verwarmde ruimte, zullen kou vatten als ze rechtstreeks in een buitenvolière worden gezet.

Een kanarie uitkiezen die zal zingen

De zangkunsten van kanaries is wat deze vogels in de eerste plaats naar de woonkamers van mensen heeft gebracht. Iemand die van plan is kanaries te gaan houden zal dus als vanzelfsprekend deze beroemde geluiden willen horen. Kijkt u uit naar vogels die complex gezang ten gehore brengen, kies dan voor mannelijke kanaries. Als u ze samen met vrouwtjes houdt, dan zullen de hun longen uit hun gevederde lijfjes zingen.

Canary-sounds
Kanaries staan erom bekend goed te kunnen zingen. Maar heeft uw vogel de X-factor?

Poppen (vrouwtjesvogels) kunnen zingen, al is hun gezang minder uitgebreid dan dat van mannetjes. Ook dient te worden vermeld dat kanaries, zowel mannetjes als vrouwtjes, stoppen met zingen tijdens hun jaarlijkse rui.

Alle kanariesoorten zingen, maar de vogels die bekend staan om hun uitzonderlijke gezang zijn de harz (duitse) roller, de american singer, de spaanse timbrado en de waterslager (zie het hoofdstuk van deze gids over zang-kanaries). In de zangcategorie op kanarieshows zijn dit de vier vogels die u het meest zult tegenkomen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties