Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een aantal veelvoorkomende cavia ziekten

Cavia's die goed worden verzorgd worden zelden ziek. Eén van de belangrijkste dingen die een cavia dagelijks nodig heeft is vitamine C.

Een wortel per dag doet wonderen! Een cavia waarvan het dieet niet voldoende vitamine C bevat heeft een grotere kans op infecties, huidproblemen en kan zelfs verlamd raken. Ze kunnen zich heel slecht gaan voelen en langzaam wegkwijnen. Een goed dieet, waarvan ook met vitamine C verrijkt droogvoer deel uitmaakt, is over het algemeen voldoende. Maar als u twijfelt, zeker in de winter, dan kunt u extra vitamine C oplossen in het drinkwater.

Huidaandoeningen
Help, mijn cavia heeft jeuk en schurft!
Een aandoening waarmee dierenartsen het vaakst worden geconfronteerd is schurft bij cavia's. Dit wordt veroorzaakt door een mijt (niet zichtbaar voor het blote oog) die zich ingraaft in de huid van uw cavia. Dit jeukt enorm waardoor een cavia zal krabben en zijn huid beschadigt. U doet uw cavia een groot plezier dit zo snel mogelijk te behandelen. Het is beter om rechtstreeks naar de dierenarts te gaan die uw cavia wat speciale druppels zal geven (oraal of via een injectie) dan om eerst zelf te proberen het probleem op te lossen met een shampoo.

Ogen
Help, een oog van mijn cavia is 's nachts ineens van kleur veranderd!
Het meest voorkomende oogprobleem is een corneale zweer. Het kan zijn dat een stukje hooi het oog heeft beschadigd of vastzit in het oog en het hoornvlies (cornea) heeft beschadigd, waardoor het oog er troebel uitziet. Soms is het stukje hooi zichtbaar in het oog en moet dit worden verwijderd. Ga met uw cavia naar de dierenarts voor antibiotica oogdruppels die ervoor zorgen dat de zweer wordt bestreden.

Neus
Snot of niezen kan erop duiden dan uw cavia verkouden is. Het kan echter ook zijn dat er een stuk hooi vastzit in zijn neus! Indien uw cavia een longontsteking heeft, dan kan het dier een luid, ratelend geluid maken tijdens het ademhalen. Ga in dit geval zo snel mogelijk met uw cavia naar de dierenarts.

Eten
Help, mijn cavia eet niet! De grootste hobby van cavia's is eten. Als een cavia niet wil eten dan is dit reden tot zorgen. Zelfs als een cavia een dag niet eet, bestaat de kans dat er andere complicaties onstaan, met name in de lever.

Als een cavia niet eet dan kan dit ook duiden op een probleem met zijn tanden, al kan er ook iets anders aan de hand zijn. Aarzel niet en ga met uw cavia naar een dierenarts om hem te laten onderzoeken.

Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties