Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cavia's behandelen tegen mijten en luizen


Mijten

Bij cavia's komen twee soorten mijten voor: gravende mijten en niet-gravende mijten. De gravende mijt graaft een tunneltje in de huid van de cavia en dit is erg pijnlijk voor uw huisdier. Bij de behandeling van mijten bij cavia's is het belangrijk dat u weet dat u nooit gebruik mag maken van anti-vlooienshampoo. Veel middelen tegen vlooien bevatten namelijk ingrediënten die giftig zijn voor cavia's.


Gezonde cavia's, zoals hier weergegeven, hebben een shone, gladde vacht

Als het lijkt of uw cavia stof in zijn vacht heeft, en dit kan niet makkelijk worden weggeblazen, dan heeft het dier waarschijnlijk last van gravende mijten. Dit zijn hele kleine beestjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Hoewel ze maar klein zijn veroorzaken deze mijten, aanwezig in groten getale, veel en vervelende jeuk. Eén van de symptomen van gravende mijten is 'stof' in de vacht van uw huisdier. Dit is de vervelde huid van mijten dat zich aan het haar van de cavia hecht. Gravende mijten kunnen worden bestreden met een speciale shampoo of spray dat u bij de dierenarts kunt kopen.


Heeft uw cavia last van niet-gravende mijten, dan heeft het dier waarschijnlijk kale plekken als gevolg van overmatig krabben en bijten in een poging om van deze pijnlijke plaag af te raken. Het is een heel onaangename aandoening van uw huisdier die snel behandeld moet worden om te voorkomen dat ook uw andere cavia's besmet raken. Voor de behandeling van niet-gravende mijt heeft u een caviashampoo nodig die ivermectine bevat. Ook heeft u een oraal ontwormingsmiddel nodig. Beide producten zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Omdat het een bijzonder onaangename aandoening is kiezen veel eigenaren ervoor preventieve maatregelen te nemen door hun cavia's tijdens hun (twee)maandelijkse bad te behandelen met anti-schurft shampoo's. In de winter is dit minder vaak nodig dan in de zomer.


Luizen

Ook een luizenbesmetting kan worden behandeld. Net als veel andere parasieten zijn ze extreem besmettelijk en u zult dus al uw cavia's gelijktijdig moeten behandelen. Vraag uw dierenarts(assistent) om een diagnose te stellen. Zij kunnen u ook helpen met het vinden van de juiste behandeling, die waarschijnlijk zal bestaan uit een anti-luizenpoeder of spray. Zoals ook voor mijten geldt, zal een anti-vlooienbehandeling niet werken. Dit kan bovendien schadelijk zijn voor uw cavia's.

Reacties

Er zijn nog geen reacties