Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat eten cavia's?


Cavia's zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen (delen van) planten eten. Ze kunnen vrij veel verschillende dingen eten maar let wel altijd op: cavia's weten niet altijd wat goed voor ze is. Veel huisdieren hebben al eens een maag gehad die van streek is geweest (of erger!) nadat ze iets hebben gegeten wat niet goed voor ze is.


Gras

Cavia's zijn dol op sappig groen gras. Als u uw cavia's binnen houdt doet u uw dieren een enorm plezier om een verse hand gras in hun hok te leggen. Dit is een goede aanvulling op het dieet van uw cavia's, maar let er wel op dat er geen schadelijk planten tussen zitten. Geef uw cavia's ook nooit gemaaid gras. Dit kan schimmels en (niet goed zichtbare) giftige planten bevatten maar ook omdat dit in de maag kan gaan gisten, wat de dood als gevolg kan hebben.


guinea pigs love grass
Gras is vaak een favoriet

Wees altijd voorzichtig als u uw cavia's gras geeft. Veel veelvoorkomende planten zijn heel giftig voor ze. Met name boterbloemen en madeliefjes zijn schadelijk, dus bekijk de hand gras die u aan uw cavia's wilt geven daarom eerst goed en inspecteer de plaats waar u de buitenren wilt neerzetten. Lees ons hoofdstuk 'Schadelijk voer' voor meer informatie.


Water

Dit moet altijd in ruime mate beschikbaar zijn voor uw cavia's in een speciale drinkfles. Het is beter om een speciale drinkfles voor cavia's te gebruiken dan een drinkbakje. Dit is hygiënischer en beter voor klunzige cavia's die een drinkbak omver kunnen stoten of er in gaan zitten.


Maak de drinkfles regelmatig schoon. Als de cavia drinkt komen er voedingsresten in de drinkfles terecht. Spoel de drinkfles daarom regelmatig schoon en was deze af.


Hooi

Hooi is heel belangrijk voor cavia's en ze mogen dan ook nooit zonder zitten. Het is niet alleen een comfortabel bed voor ze maar ze eten er elke dag ook een heleboel van omdat dit ruwvoer bijdraagt aan de vertering.


hay is important for guinea pigs
Hooi is belangrijk voor een gezonde spijsvertering

Vers fruit en groente

Dit is een essentieel onderdeel van het dieet van cavia's. Ze hebben veel verse groente nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben, zoals de oh-zo-belangrijke vitamine C. Geef rauwkost met mate, want dit bestaat voornamelijk uit water en bevat onvoldoende energie en voedingsstoffen om een hoofdbestanddeel van hun dieet te vormen. Elke cavia heeft dagelijks een cup verse groente nodig, met zo nu en dan een stuk fruit. Wees ook wat spaarzaam met het geven van fruit, aangezien dit vrij zuurhoudend. Een teveel aan fruit kan daarom leiden tot zweertjes rond de mond. Lees voor meer informatie het hoofstuk 'Overzicht voer voor cavia's'.


 • Wortel
 • Suikermaïs (ook de bladeren)
 • Broccoli
 • Kool
 • Sla
 • Peulen
 • Bier (geschild)
 • Komkommer
 • Selderij
 • Appel
 • Peer
 • Tomaten

guinea pig with apple
Geef fruit, zoals appels, met mate

Droogvoer
Dierenwinkels verkopen vaak verschillende soorten droogvoer voor cavia's. Als u het idee heeft dat uw cavia's niet voldoende vitamine C binnenkrijgen, dan kunt u kiezen voor droogvoer met supplementen. Dit heeft echter een beperkte houdbaarheid en het is geen vervanging van veel verse groente. U zult uw cavia's elke dag vers droogvoer moeten geven n hun voerbakje elke week moeten schoonmaken om te voorkomen dat het te vuil wordt.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties