Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Geluk is...


Het juiste voer geven aan uw cavia's is een belangrijk onderdeel van de zorg voor deze dieren. Lees voor meer tips en advies ons hoofdstuk over caviavoer.

Vitamine C
Een belangrijk feit over cavia's dat u moet weten is dat ze net als mensen een dagelijkse hoeveelheid vitamine C moeten binnenkrijgen. Hieraan kunt u voldoen door ze een gebalanceerd dieet te geven met voldoende fruit en groente. De meeste kwalitatieve droogvoer mixen voor cavia's bevatten vitamine C. Wortelen en broccoli bevatten veel vitamine C.


guinea pig feeding
Vitamine C is essentieel voor cavia's

Droogvoer
Cavia's hebben graag elke dag een bakje droogvoer. Zorg ervoor dat u een merk kiest dat speciaal bedoeld is voor cavia's, aangezien het extra vitamine C moet bevatten. Koop een hoeveelheid die ze binnen 3-4 weken zullen opeten. Als u droogvoer langer bewaart kan het muf worden en zal de hoeveelheid vitamine C afnemen.

Vers voer
Cavia's zullen vrijwel alles eten! In de zomer kunt u uw cavia's gras geven maar ook allerlei wilde planten zoals paardebloem, weegbree, vogelmuur en mariadistel. Als u geen wilde planten kunt geven, geef uw dieren dan groente, kruiden en fruit. Laat uw cavia's op jonge leeftijd kennismaken met zoveel mogelijk vers voer. Als ze ouder worden zullen ze misschien afkerig tegenover nieuwe dingen staan. Geef van uw keukenrestjes echter nooit aardappelschillen.

Gras
In de zomer, als uw cavia's gebruik maken van de ren van hun Eglu, zal gras het hoofdbestanddeel van hun dieet zijn. Ze zullen uren gras grazen (en bemesten!), het zijn dan ook uitstekende grasmaaiers. In de lente, als het gras snel groeit, mogen uw cavia's per dag slechts 1-2 uur op het gras doorbrengen, aangezien dit gras erg rijk is en de spijsvertering kan verstoren. Langzaamaan kan de tijd dat ze grazen worden opgebouwd, zodat ze in de zomer de hele dag buiten kunnen zijn.

Hooi - geen stro
Ook hooi is een belangrijk bestanddeel van een caviadieet. Geef alleen de beste kwaliteit hooi, en nooit stoffig of beschimmeld hooi. Als u de plaats heeft om het op te bergen, dan kan het de moeite waard zijn om een baal van goede kwaliteit van een boerderij te kopen dat ook aan paarden wordt gevoerd. Uw cavia's zullen het opeten maar er ook lekker in wegkruipen. Gebruik geen stro; dit heeft geen voedingswaarde en het is scherp waardoor het de ogen van cavia's kan beschadigen als ze erin wegkruipen.

Water
Water is erg belangrijk. Vul dagelijks de drinkfles met vers water. Als uw dieren veel gras en vers voer eten (dit bevat veel vocht) zullen ze misschien maar weinig uit hun fles drinken. Maar ook dan is het belangrijk dat ze altijd water tot hun beschikking hebben. Als het buiten erg koud is kan het water bevriezen en zal het vaker verwisseld moeten worden. Tijdens de winter kunt u vitamine C oplossen in het drinkwater om er zeker van te zijn dat ze voldoende van deze belangrijke vitamines binnenkrijgen.

Snacks
In de dierenwinkel zijn er allerlei verschillende caviasnoepjes te krijgen. Veel zijn op basis van koolhydraten. Dit zijn echter vaak dure snacks en uw cavia's zullen veel blijer zijn met een extra wortel (en het is nog gezonder ook!).

Coprofagie
Caprofagie houdt in dat cavia's hun eigen ontlasting opeten. Deze zachte (en stinkende) ontlasting produceren ze vaak 's nachts en zijn rijk aan eiwitten en vitaminen. Dit is een onderdeel van het verteringsproces en zijn ontworpen om meteen na de productie te worden opgegeten. Gruwel dus niet als u ziet dat uw cavia zijn ontlasting opeet, dit doen ze om gezond te blijven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties