Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat heb ik nodig voor cavia's?


Een hok
Wanneer u voor het eerst cavia's aanschaft zult u bepaalde kosten hebben. Zo heeft u een goed hok nodig - ofwel een traditioneel hok dat ongeveer eens per drie jaar moet worden vervangen, of een modern hok zoals het Eglu Go caviahok. Cavia's hebben ook de ruimte nodig om rond te kunnen rennen, dus heeft u ook een ren voor ze nodig - soms komt deze bij het hok. Waar u ook voor kiest, zorg er altijd voor dat het een ren is zonder vloerraster. Een ren met vloerraster is geschikt voor sommige dieren, maar cavia's hebben gevoelige pootjes en hebben een solide ondergrond nodig om op te lopen. Ook heeft het een donker en een licht gedeelte nodig en frisse lucht. Bekijk eens ons hoofdstuk over caviahokken voor tips en advies bij het uitzoeken van een geschikt caviahok.


Een paarse Eglu Go caviahok

Cavia's vinden ongeveer dezelfde temperaturen als mensen prettig, dus baseer hierop uw keuze voor de plaats van het hok. Zet u het hok buiten op een beschutte plek of binnen in een rustige ruimte? Onder cavia-experts bestaat er onenigheid over of cavia's in de winter naar binnen moeten worden gebracht of niet. Zolang ze genoeg hooi, nestmateriaal en voer hebben, kunnen cavia's meestal buiten worden gehouden. Maar als het erg koud of nat is, dan is het waarschijnlijk beter om ze naar binnen te halen. Als u een koude periode ziet aankomen is het verstandig de dieren binnen te houden, aangezien cavia's niet goed kunnen omgaan met temperatuurschommelingen, waarmee ze te maken krijgen als ze naar binnen of buiten worden gebracht.


In de zomermaanden hebben uw cavia's een koele plek nodig. Ze kunnen namelijk niet zweten en lopen daarom in de zomer het risico oververhit te raken. Zet het hok daarom buiten in de schaduw. Als u uw cavia's binnen houdt, zorg er dan voor dat ze niet in een serre staan of in direct zonlicht. Bij voorkeur staat er een raam open in de ruimte waarin het caviahok staat.


Voer en nestmateriaal

De volgende stap is het aanschaffen van voer en nestmateriaal voor in het hok. Bewaar ook uw oude kranten om op de bodem van het hok te leggen. Bovenop de krant kunt u speciaal nestmateriaal of wat zacht hooi (geen stro - dit is te ruw en can de ogen van uw cavia's beschadigen) leggen waarin ze kunnen wegkruipen en waaraan ze kunnen knabbelen. Cavia's eten vrij veel hooi en slapen hier ook op, dus zorg altijd voor een ruime laag. Hooi is goed voedsel, maar ook een goed isolatiemateriaal en bovendien absorberend. Een cavia gebruikt heel wat hooi tijdens zijn leven.


a snug guinea pig
Cavia's zijn dol op zacht, smakelijk hooi

Als u een goed hok heeft, het is gevuld met nestmateriaal en op een geschikte plek staat, is het tijd om het te voorzien van goed voer. U heeft een aantal dingen nodig om uw cavia's water en voer te geven. Allereerst heeft u een speciaal voor cavia's bestemde drinkfles nodig die aan het caviahok kan worden bevestigd op een makkelijk te bereiken plaats: zodat u het water kunt verversen/schoonmaken en uw dieren en moeiteloos bij kunnen. Nadat cavia's hebben gegeten zullen ze graag wat willen drinken. Hierdoor komen er voerresten in het water en het is daarom belangrijk dat dit regelmatig wordt ververst.


Daarna heeft u een voerbakje nodig. Dit moet zwaar genoeg zijn om te voorkomen dat een cavia het omver duwt. Tenslotte hebben uw cavia's zowel droog als vers voer nodig - lees ons hoofdstuk over het het voeren van cavia's voor gedetailleerde informatie.


Voor het vervoeren van uw cavia biedt de winkel of dierenopvang vaak een oplossing. Als dit niet het geval is heeft u een doos met een deksel, luchtgaten en een stevige bodem nodig om uw cavia's in te vervoeren.


Medische/verzorgingsproducten

Het is altijd goed om een aantal benodigdheden in huis te hebben voor de gezondheid van uw cavia's. Producten voor de behandeling van bijvoorbeeld schurft en mijten kunnen goed van pas komen. Ook heeft u een nageltang en een kam met wijde tanden nodig om uw cavia's te verzorgen. Misschien blijkt na verloop van tijd dat u meer dingen nodig heeft, maar voor de eerste weken zijn de genoemde producten doorgaans voldoende.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties