Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw hond schoonhouden

Voor honden zijn de meest stinkende geuren en de modderigste plassen zoals nectar voor bijen… Het is onvoorstelbaar hoe snel een hond na een bad weer vuil kan zijn. In dit hoofdstuk geven we u daarom een aantal tips om uw hond schoon en verzorgd te houden.


A dirty little Golden Retriever puppy coming back from a muddy walk
Een vieze golden retriever pup na een modderige wandeling

Uw hond schoonhouden

Om baddertijd voor u en uw hond aangenaam te maken moet u een ongedwongen manier zien te vinden die het voor uw hond een aangename ervaring maakt. Het belangrijkste is dat u uw hond zo jong mogelijk laat wennen aan het krijgen van een bad. Wanneer het een spannende ervaring voor hem is, zal u hem de volgende keer nooit in bad krijgen. Laat uw hond dus eerst met zijn favoriete speeltjes spelen en neem deze daarna met hem mee in bad.


A Golden Retriever puppy having a bath
Een golden retriever puppy krijgt een bad

Door uw hond tijdens zijn bad met een snack te belonen bevestigt u dat hij het goed doet. Het water mag alleen lauwwarm zijn. Geef hem een rubberen badmat zodat uw hond zich zelfverzekerd voelt en hij niet zal uitglijden in bad. Hoe vaker u uw hond een bad geeft, des te meer zal hij zich op zijn gemak gaan voel en des te beter zal hij zich gedragen.


Hoe geef ik mijn hond een bad?

Baddertijd! Zo nu en dan - meestal nadat hij in plassen heeft geplonsd - zal uw deugniet eens een goede wasbeurt nodig hebben om zijn vacht weer mooi schoon te maken.


A close up of a Wire Haired Pointing Griffon's scruffy beard and fringe
Een close-up van de baard van een ruwharige Griffon

Leg voordat u uw hond bij u roept een aantal goed-absorberende handdoeken en een hondenshampoo van goede kwaliteit klaar. Kam de vacht van uw hond om alle losse haren en klitten te verwijderen.

 • Controleer de temperatuur van het water en nodig uw hond dan met een snack uit om in bad te komen.
 • Maak de vacht van uw hond volledig nat met water met de douchekop of met een plastic kan. Uw hond zal meer dan eens zijn vacht droog willen schudden dus wees erop voorbereid dat u nat zult worden.
 • Wanneer uw hond van top tot teen nat is kunt u de shampoo aanbrengen. Begin bij zijn nek en eindig bij zijn staart. Masseer de shampoo grondig in zijn vacht maar vermijd zijn ogen, oren en bek.
 • Wanneer u de shampoo overal heeft aangebracht kunt u beginnen met het grondig uitspoelen van de vacht. Zorg ervoor dat u alle shampoo verwijdert omdat dit anders irritatie kan veroorzaken.
 • Gebruik tenslotte een goed-absorberende handdoek om voorzichtig de vacht van uw hond te drogen. U kunt ook gebruik maken van een haardroger. Hiervoor moet u uw hond eerst aan het geluid van de haardroger laten wennen. Onthoud dat u de haardroger alleen op de laagste stand mag gebruiken omdat u anders de huid van uw hond kunt verbranden of zijn vacht kunt uitdrogen.

De vacht van uw hond verzorgen

Door de vacht van uw hond te verzorgen kunt u hem duidelijk maken hoeveel u van het houdt. Uw hond zal de aandacht heerlijk vinden en het zal de band tussen hem en u verder versterken. En het geeft u natuurlijk de kans om de laatste haartrends voor honden op uw viervoeter uit te proberen.

A beautifully groomed Lhasa Apso with a fabulous white coat
Een prachtig verzorgde Lhasa Apso met een mooie witte vacht

Kammen houdt de vacht en huid gezond door de dode haren te verwijderen en de natuurlijke oliën te verspreiden. Het verzorgen van de tanden, oren en ogen van uw hond verkleint het risico op het ontstaan van ziektes. Controleer tijdens het verzorgen van de vacht de huid altijd op knobbeltjes, vlooien en teken.


Vachtverzorging benodigdheden

Met de juiste benodigdheden kunt u niet alleen de perfecte stijl te creëren (of dat nu de Bergamasco Bob Marley look of de Chinese gekuifde naakthond punk rock look is) maar ook op de juiste manier de vacht van uw hond verzorgen, afhankelijk van zijn vachttype. Welke kammen en borstels u nodig heeft is afhankelijk van van het vachttype van uw hond. Alle soorten borstels en kammen zijn voor een relatief lage prijs te verkrijgen bij de dierenwinkel.

 • Een Slicker borstel - De borstel bestaat uit korte ijzeren draadjes die dicht tegen elkaar aan slaan op een vlak oppervlak. Deze borstel wordt gebruikt voor honden met een medium tot lange vacht. Geschikt om dode haren te verwijderen en de huid en vacht te verzorgen. Ook geschikt voor het verwijderen van klitten (hoewel voor ernstige klitten een speciale kam nodig is.

 • Herderhark / coatking - Deze borstel wordt gebruikt voor dik haar om de ondervacht te ontwarren en te verwijderen. Let er bij het uitkiezen van de kam op dat de tanden van de kam ongeveer even lang zijn als de vacht van uw hond zodat u de ondervacht kunt bereiken, maar de huid niet irriteert.

 • Bristle borstel - Met deze borstel kunt u vuil uit een korte of gladharige hondenvacht verwijderen. De borstel kan ook voor een langere vacht worden gebruikt maar is dan minder effectief. Kies voor een borstel met dikkere haren voor een grovere vacht en een borstel met verder uit elkaar staande borstelharen voor een langere vacht.

 • Pennenborstel - Deze borstels zijn geschikt voor het uitborstelen van klitten bij honden met een lange vacht, krulhaar en honden met een ondervacht.

 • Rubberen vachtverzorgingshandschoen - Een handschoen met rubberen noppen. Deze borstel is geschikt voor het verwijderen van dode haren, masseren en het stimuleren van de huid van honden met een korte vacht.

 • Een Mat Rake - Een hulpmiddel dat wordt gebuikt om een vervilte vacht te ontwarren zonder het haar te beschadigen.

 • Furminator borstel tegen verharen -Verwijdert de dode ondervacht wanneer uw hond in de rui is.

 • Nagelknipper - U kunt kiezen voor een guillotine of schaarachtige clipper. Guillotine clippers zijn vaak makkelijker te gebruiken.


Bekijk hier ons assortiment vachtverzorgingsproducten voor honden.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties