Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe verzorg je de vacht van je hond

De verzorging van je hond is een geweldige manier om de band te versterken. Borstelen helpt de vacht en huid gezond te houden, omdat het dode haren verwijdert en de natuurlijke oliën verdeelt. Ook het verzorgen van de nagels, oren en ogen is belangrijk, omdat het de kans op ziekten vermijdt. De onderstaande gids vertelt je hoe je de vacht van de hond kunt verzorgen. Hierbij kijken we naar het vachttype en hoe je het beste klitten en een vervilte vacht kunt verwijderen.

Benodigdheden voor verzorging

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken dat goed bij de vacht van jouw hond past. Verschillende vachttypen, vragen om een verschillende borstel, en hoewel alle honden verschillend zijn, is er iets wat ze allemaal nodig hebben: een check op knobbels, bobbels, vlooien en teken. Daarna kun je gaan borstelen. De volgende soorten borstels kun je in de meeste dierenwinkels voor een relatief lage prijs vinden:

 • Slicker borstel - Deze borstel heeft een heleboel fijne, ijzeren draadjes die vlak bij elkaar zijn geplaatst op een vlakke ondergrond. Ze worden gebruikt voor honden met een gemiddelde vachtlengte. Deze borstel verwijdert dode haren en stimuleert de vacht en huid. Ze kunnen ook gebruikt worden bij verviltte plekken (hoewel hevige vervilting beter tegengegaan kan worden met een ontvilt-kam).
 • Harken of kammen - Deze worden gebruikt om dik haar te ontklitten en om de ondervacht te verwijderen. Als je op zoek bent naar een geschikte kam, zorg dan dat de tanden van de kam ongeveer dezelfde lengte hebben als de vacht van je hond, zodat je er zeker van bent dat je bij de ondervacht kunt komen. Maar let op: ze mogen niet zo lang zijn dat ze de huid gaan irriteren.
 • Haarborstel (bristle borstel) - Deze worden gebruikt om vuil en viezigheid te verwijderen uit een korte of gladde vacht. Ze kunnen ook gebruikt worden bij langharige honden, maar ze werken dan wel wat minder goed. Kies dikkere, grove borstelharen voor een grove vacht en een kam met wijde tanden voor langere vachten.
 • Borstel met pinnen (pinhead borstel) - Deze borstels zijn perfect voor het uitkammen van klitten van honden met een lange of gekrulde vacht. Ze zijn ook perfect voor honden met een ondervacht.
 • Handschoenborstel - Dit is een handschoen met rubberen uitsteeksels. Handschoenborstels worden gebruikt bij kortharige honden en verwijderen dood haar, terwijl ze ondertussen de huid stimuleren en masseren.
 • Een klittenhark/mat breaker/de-matting comb - De de-matting comb is speciaal ontworpen om vervilting uit te kammen zonder de vacht te breken of beschadigen.
 • Een de-shedding tool - Deze verwijdert de dode ondervacht als de hond aan het verharen is.
 • Nagelknippers - Je kunt een guillotine of nagelschaartje gebruiken, maar de guillotine is over het algemeen wat makkelijker in gebruik.

Bepaalde haartypen hebben meer verzorging nodig dan andere. Zorg dat je de juiste benodigdheden hebt, zodat het kammen van de vacht een pijnvrije en zorgeloze ervaring is.

Een routine opbouwen

Het is heel belangrijk dat je de hond op jonge leeftijd al leert wennen aan het kammen en dat de verzorging wordt geassocieerd met iets leuks. Bied de hond een lekker hondensnoepje aan, en vergeet hem ook niet te prijzen! Het is beter om elke dag een beetje te kammen, zodat klitten en vervilting geen kans krijgen.

Het is verstandig om een routine op te bouwen als je de vacht van je hond wil verzorgen. Wees consistent in het borstelen, zodat de hond niet voor verrassingen staat en gestrest raakt. Het beste borstelmoment is meestal nadat de hond een beetje beweging heeft gehad. Neem hem dus mee wandelen of geef de hond binnenshuis beweging zodat hij mentaal al uitgedaagd is en zich wat relaxter voelt voordat je begint met kammen.

Hoe verzorg je een hond met een korte, gladde vacht?

Honden met een korte vacht zijn over het algemeen het makkelijkst om te verzorgen. In de meeste gevallen is het voldoende om de hond eens per week te kammen. Het enige wat je moet doen is tegen de haren in kammen om de losse haren onderop te verwijderen. Borstel daarna met de vacht mee, om losse haren aan het oppervlak te verwijderen. Deze routine geeft de hond ook een massage en stimuleert de huid, waardoor ze een gezonde, glanzende vacht behouden. Je kunt een haarborstel of een handschoen gebruiken bij dit klusje.

Populaire hondenrassen met kort haar zijn onder andere: Greyhound, Vizsla, American foxhound, Engelse foxhound, Bostonterriër, Bulterriër en de Engelse buldog.

Hoe verzorg je een hond met een halflange vacht?

Net als kortharige honden, hebben honden met een gemiddelde vachtlengte een makkelijk te verzorgen vacht die eens per week een kamsessie nodig heeft. Over het algemeen wordt de vacht niet snel te vies en ook vervilting komt bijna niet voor. Start met een pin-headed borstel of een slicker borstel om het vuil en eventuele klitten te verwijderen, en gebruik daarna een haarborstel om dode haren te verwijderen en hun vacht weer te laten stralen.

Populaire hondenrassen met een halflange vacht zijn onder andere: Bordercollie, Bretoense spaniël, Cavalier King Charles-spaniel, Duitse herder, Golden retriever, Welsh corgi pembroke , Pyrenese berghond en de Sint-bernard.


Hoe verzorg je een hond met een lange vacht?

Honden met een lange vacht moeten dagelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen. Dieren die veel buiten zijn lopen het risico op klitten en knopen in hun vacht, vanwege het vuil dat erin verstrikt raakt. Rassen zoals de Afghaanse windhond hebben een dunne, zijdezachte lange vacht die gemakkelijk klit, dus je kunt de verzorging niet alleen maar overlaten aan de hondentrimmer als je de vacht in perfecte conditie wil houden.

Als jouw hond een vervilte vacht heeft dan moet dit eerst verwijderd worden. Gebruik je vingers om klitten en knopen te verwijderen voordat je een pinhead of slicker borstel gebruikt. Volg het haar, ontklit de knopen en verwijder het vuil. Wanneer je de klitten uitborstelt, houd het haar dan dichtbij de huid om trekken tegen te gaan, want dit kan onprettig zijn voor de hond en zelfs een grom veroorzaken.

Tijdens het kammen van de rug van je hond, moet je de bovenste laag van de vacht optillen en de vacht eronder borstelen vanaf de wortel tot de punt. Werk systematisch van kop tot staart en weer terug. De ‘’veertjes’’ aan de hondenpoot hebben extra aandacht nodig. Borstel ze goed door en verwijder de klitten en het vuil en knip verdwaalde haren weg. Als laatste kun je een kam gebruiken om zachtjes door de haren langs het gezichtje te kammen en wees daarbij voorzichtig dat je de hond niet in de ogen prikt! Tijdens het borstelen van de oren, ondersteun je met je vrije hand.

Populaire hondenrassen met een lange vacht zijn onder andere: Shih tzu, Havanezer, Afghaanse windhond, Bearded collie, Yorkshire terriër en de Berner sennenhond.

Hoe verzorg je een hond met een dubbele vacht?

Selectieve voortplanting heeft ervoor gezorgd dat sommige honden een weerbestendige vacht hebben die ze warm houdt in de winter en koel in de zomer. Dit soort rassen kan zich dus optimaal aanpassen aan alle omstandigheden. Neem bijvoorbeeld de Siberische husky op de noordpool, of de Australische herder in de hete, droge Australische velden.

Honden met een dubbele vacht verharen constant, maar vooral in de lente om zich klaar te maken voor de zomer en in de herfst, omdat de vacht dan weer aangepast wordt aan de winter. Het is belangrijk om losse haren te verwijderen, omdat het anders kan vervilten. Honden met een dubbele vacht moeten twee keer per week geborsteld worden, maar als ze verharen dan is het verstandig vaker dan twee keer per week te borstelen.

Gebruik eerst een slicker borstel om klitten en vuil uit de vacht te verwijderen. Gebruik daarna een de-shedding tool op de wortel en borstel vervolgens van de huid af zodat je alle losse haren van de ondervacht meeneemt. En als laatste neem je een kam met grove tanden, ga weer terug naar de wortels en borstel met de vacht mee. Als het goed is kun je nu makkelijk door de vacht kammen, zonder klitten tegen te komen.

Populaire rassen met een dubbele vacht zijn onder andere Alaska-malamute, Chowchow, Finse spits, Keeshond, Labrador retriever, Noorse elandhond, Samojeed en de Siberische husky.

Hoe verzorg je een hond met een zijdezachte, gladde vacht

Door de zijdezachte vacht van jouw hond goed te onderhouden, krijgt hij een mooie glans waarmee hij alle aandacht steelt. Honden met een gladde, zijde-achtige vacht hebben geen beschermende ondervacht, maar de bovenvacht heeft alle aandacht nodig. Een lange vacht klit gemakkelijk, waardoor het noodzakelijk is om hier dagelijks aandacht aan te besteden.

De verzorging van een gladde vacht begint bij de pinhead of slicker borstel die je kunt gebruiken om voorzichtig de knopen uit te kammen. Daarna gebruik je een haarborstel om de vacht weer terug te plaatsen. Dit zorgt er ook voor dat de natuurlijke glans behouden blijft. Als laatste kam je de vacht en trim je de slordige puntjes. Met de hulp van een professional, zal het onderhoud van de zijdezachte vacht ook een stukje makkelijker gaan.

Populaire rassen met zijdezachte, gladde vachten zijn onder andere: Afghaanse windhond, Cavalier King Charles-spaniel, Engelse cockerspaniël, Engelse springerspaniël, Ierse setter, Silkyterriër en de Yorkshire terriër.

Hoe verzorg je een hond met een viltvacht (dreads)?

Viltvachten hebben veel aandacht nodig, maar het is niet lastig om te verzorgen als je direct een goede routine hierin aanbrengt. Borstel de pup dagelijks voordat de viltvacht ontwikkelt, zodat hij gewend raakt aan het borstelen. Maar stop met borstelen zodra de dreads ontwikkelen.

Haal knopen en klitten uit elkaar met je handen en masseer de huid. Dreads die samen gaan klitten, moeten voorzichtig uit elkaar gehaald worden. Het kan gebeuren dat je een schaar moet gebruiken om de strengen uit elkaar te halen. Vergeet ook niet alles te verwijderen wat in de vacht blijft hangen, zoals vuil, takjes en bladeren. Om dit probleem wat te verminderen, kun je staartjes maken van de dreads, of de hond een mooie outfit geven tijdens een avontuurlijke, modderige wandeling. De oren, poten en staart hebben de meeste aandacht nodig, want op deze plekken lopen de dreads een groot risico om samen te klitten en te vervilten.

Rassen met een viltvacht zijn onder andere een Puli en Komondor.

Hoe verzorg je een hond met krullend haar?

Honden met krulhaar zijn er in alle soorten en maten. Van de Toy poedel tot de Curly coated retriever. Hun vacht groeit snel en kan al gauw onhandelbaar worden. De hond maandelijks knippen en regelmatige was- en borstelbeurten, evenals trimsessies, helpen de vacht goed te houden. Om het makkelijk te houden, kun je de vacht het beste kort knippen. Omdat de krulvacht een lastige is, wordt geadviseerd naar een professionele trimmer te gaan, zodat je hond nooit een bad-hair-day heeft. Verder borstel je de vacht twee keer per week om vervilting en klitten te voorkomen.

Gebruik een pinhead borstel om de klitten weg te borstelen en begin op het kopje, dan de borst en de voorpoten. Daarna het lichaam en als laatst de achterkant en achterpoten.

Rassen met een krullende vacht zijn onder andere Amerikaanse waterspaniel, Bichon frisé, de Curly coated retriever en de Poedel.

Hoe verzorg je een hond met een ruwe vacht

De dikke, borstelachtige vacht van deze honden heeft speciale verzorging nodig. Ze hebben ruwe haren die door de ondervacht heen groeien. Het is dan ook aan te raden om deze honden regelmatig door een professional te laten trimmen en plukken, want de vacht kan gemakkelijk gaan vervilten en klitten. Als je ziet dat de draadharen de overhand nemen, is het verstandig om naar een hondentrimmer te gaan. Dit type haar heeft namelijk verzorging nodig die afgestemd is op het ras, dus het kan lastig zijn om de hond zelf te plukken of trimmen.

Honden met een ruwe vacht hebben elke drie tot vier maanden professionele verzorging nodig. Ze moeten tweemaal per week gekamd worden. Borstel met een slicker met de vacht mee, om de knopen uit te kammen en borstel daarna tegen de haren in om losse haren van de ondervacht te verwijderen. Sluit jullie verzorgingssessie vervolgens af terwijl je met de haren mee borstelt.

Populaire rassen met een ruwe vacht zijn onder andere: Airedaleterriër, Borderterriër, Griffon Bruxellois, Cairnterriër, Duitse staande hond met draadhaar, Ierse setter, Jackrusselterriër, Dwergschnauzer, Norfolkterriër, Welsh terriër, and Draadharige foxterriër.

Hoe verzorg je een naakthond?

Ook al hebben ze dan geen vacht, ook naakthonden vinden het fijn om verzorgd te worden. Nee, je hoeft inderdaad niet te denken aan kammen of knippen, maar wel aan badderen en masseren. De huid heeft extra zorg nodig, want deze wordt veel blootgesteld aan de zon en elementen.

Alle naakthonden hebben zonnebrandcrème nodig omdat hun huid snel kan verbranden, vooral in de warme maanden. Gebruik een bristle borstel voor honden met haar op hun hoofd en pootjes, zoals de Chinese gekuifde naakthond. Voor volledige naakthonden, zoals de Mexicaanse naakthond, moet je elke week een bad klaarmaken om acné te voorkomen. En daarna moet je hem insmeren met speciale moisturiser voor honden. Ook de oren van een naakthond moeten wekelijks nagekeken en schoongemaakt worden, omdat ze gevoelig zijn voor ophoping van vuil.

Hoe verzorg je een hond met klitten in zijn haar?

Klitten zien er niet mooi uit en kunnen ook ongemak en jeuk veroorzaken bij de hond. Klitten ontstaan vaak rond de vacht van de oren, onder de hals, op de buik en rond de pootjes. Het verwijderen van klitten is meestal niet lastig, maar het is beter om het te voorkomen door de hond regelmatig te verzorgen. Maar zelfs met de beste verzorging zul je af en toe klitten tegenkomen in de vacht van je hond. Met deze stappen kun je ze als een echte pro verwijderen:

 • Het kan helpen om ontwarringsspray te gebruiken voordat je de klitten probeert te verwijderen, want hierdoor gaat het haar wat losser zitten.
 • Probeer vervolgens de samengeklitte haren voorzichtig uit de knoop te halen met je vingers.
 • Als dit niet werkt, kun je een metalen kam gebruiken, maar houd het haar dicht bij de huid van de hond, zodat hij geen pijn heeft. Probeer het haar stukje voor stukje uit te kammen (als je er direct voor gaat, dan zal de kam waarschijnlijk gewoon vast blijven zitten in de klit)
 • Werkt dit allemaal niet? Dan heb je een speciale kam nodig, zoals een klittenhark of mat breker om door de klit heen te kammen. Haal de borstel door de knoop en houd het haar dichtbij de huid zodat je de hond geen pijn doet. Werk vanaf de punten langzaam naar de wortel toe.
 • Is het onmogelijk om het haar te ontklitten? Dan moet je het wegknippen. Dat kan een risico me zich meebrengen, omdat je gemakkelijk in de huid knipt als de hond zich plotseling beweegt. Voel je je hier niet zo fijn bij? Vraag dan een professionele hondentrimmer om advies.
 • De hond verzorgen met Omlet

  Regelmatige verzorgingssessies helpen om de vacht van de hond gezond en schoon te houden. En een echte spa-treatment kan natuurlijk niet zonder luxueuze hondenmand en een fijne hondendeken van Omlet. Wij ontwikkelen producten die de gezondheid en het welbevinden van jouw hond niet alleen op de eerste plaats zetten, maar ook ontzettend comfortabel en leuk zijn. Van producten voor gezondheid en welzijn tot een compleet assortiment met producten voor honden: Omlet helpt je om de verzorging van je hond makkelijk en stressvrij te laten verlopen.

Klantenfoto's

Reacties:

Er zijn nog geen reacties