Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Is een kat iets voor mij?


Two cats in living room, one using the Switch Cat Scratcher

Wie kan de charme van een spinnende kat nu weerstaan? Katten zijn enorm rustgevend en bieden u maar wat graag een buikje aan dat u mag aaien wanneer jullie samen uitrusten op de bank. Sommige dierenexperts zijn van mening dat katten de stemming van mensen kunnen aanvoelen en er zijn katteneigenaren die beweren dat hun kat hen probeert op te beuren wanneer zij zich neerslachtig voelen.


Denk goed na voordat u besluit een kat te nemen. Hieronder geven wij informatie om te weten te komen of een kat iets voor u is.

 • Katten zijn van nature zeer zelfstandige dieren, maar niet in die mate dat ze voor langere tijd alleen kunnen worden gelaten. Katten die vaak buiten aan hun lot worden overgelaten zullen waarschijnlijk weglopen en katten die te lang alleen binnen moeten zitten zullen zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.
 • Ga na of er mensen in uw huis wonen die last hebben van allergieën. Katten kunnen astma triggeren en sommige mensen zijn allergisch voor kattenhaar en huidschilfers van dieren.
 • Wanneer u jonge kinderen heeft, dan is een kat misschien niet het meest geschikte huisdier. Katten kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen in de buurt van kinderen en het is dus van belang dat u uw kinderen leert hoe zij met katten om moeten gaan (op die manier kunnen katten wel bijdragen aan de ontwikkeling van een kind).
 • Het zorgen voor een kat kan een erg leuke ervaring zijn waar je veel voor terug krijgt. Katten zorgen voor gezelligheid en voor vermaak. Geen wonder dat katten wereldwijd de populairste huisdieren zijn.

Heeft u voldoende tijd om voor een kat te zorgen?

Katten zijn zelfstandige dieren die het fijn vinden om op avontuur uit te gaan. Maar kittens hebben gedurende de eerste 12 maanden van hun leven meer aandacht nodig.


A curious cat adventuring outside for the first time
Een nieuwsgierige kat die voor het eerst buiten is

U moet zeker weten dat u voldoende tijd heeft voor de paar dingen die u moet doen om voor een kat te zorgen. U zult uw kat dagelijks eten en water moeten geven, zijn vacht moeten verzorgen (hoeveel tijd dit in beslag neem is afhankelijk van het ras dat u kiest) en hem een heleboel liefde en aandacht moeten geven.


Past een kat bij uw levensstijl?

Zoals gezegd zijn katten zelfstandige dieren die hun eigen ideeën hebben. Ze slapen tot wel 14 uren per dag en zijn het actiefst na zonsondergang. Al hebben ze niet uw onverdeelde aandacht nodig, er zijn wel een aantal dingen waarover u na moet denken om te besluiten of een kat het juiste huisdier is voor u.


A Cameo Cat playing in a cardboard box
Een speelse kat in een kartonnen doos

Katten kunnen in uitzonderlijke gevallen wel 30 jaar oud worden. Het is dus goed om na te denken over de verplichting die u aangaat, omdat het moeilijk is om te weten hoe uw leven er over 20 jaar uit zal zien.


Ik werk full-time. Is een kat dan wel geschikt voor mij?

Omdat katten erg zelfstandig zijn, kunnen het goede huisdieren zijn voor mensen die de hele dag werken. Sommige kattenrassen kunnen zichzelf prima de hele dag vermaken wanneer u er niet bent. Het is wel aangenaam voor uw kat wanneer er bijvoorbeeld een vriend of familielid in de buurt is om uw kat te verzorgen en aandacht te geven. Als u voor uw werk of als hobby veel reist en er niemand is die tweemaal per dag uw kat kan verzorgen en aandacht kan geven, dan is een kat waarschijnlijk niet geschikt voor u.


A lazy grey cat sleeping on the sofa
Een luie grijze kat slapend op de bank

Hoeveel werk is een kat?

Bedenk of u het ziet zitten om meer schoon te moeten maken wanneer u een kat in huis neemt. Katten veroorzaken minder troep dan honden en zullen zichzelf keurig schoonhouden, maar ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren.


A tabby cat scratching the sofa
Een spelende tabby kat

Waarschijnlijk is het niet nodig om het te zeggen, maar katten plassen, poepen en kunnen ziek worden en het bewijs hiervan achterlaten op plaatsen die u niet zult verwachten. Als alleen de gedachte dit te moeten opruimen u al misselijk maakt is het misschien geen goed idee om een kat als huisdier te nemen. Wel moet worden gezegd dat zindelijke katten doorgaans bijzonder schoon zijn, maar ongelukjes kunnen gebeuren en zullen moeten worden opgeruimd.


A guilty looking Siamese cat
Een schuldig kijkende siamese kat

Katten verliezen haren, sommige rassen zelfs een heleboel. U zult dus vaker dan gemiddeld moeten stofzuigen. Als uw kat de kans krijgt zal hij op uw bed, bank en aanrecht slapen en hier zijn haar achterlaten. Sommige kattenrassen verharen echter weinig of helemaal niet, dus als haren uw grootste zorg zijn, dan kan een kat ook voor u een geschikt huisdier zijn. Wilt u meer te weten te komen over kattenrassen die geen haren verliezen, lees dan ons hoofdstuk "7 hypoallergene kattenrassen".


Is mijn huis geschikt voor een kat?

Als u al andere huisdieren heeft, dan is het verstandig om na te gaan of een kat hier mee samengaat. Wanneer u al katten heeft, dan zullen zij een nieuwe kat (aanvankelijk) als een bedreiging beschouwen. Houd een nieuwe kat goed in de gaten wanneer u hem kennis laat maken met uw andere katten. Ze kunnen erg agressief tegen elkaar zijn en dit veroorzaakt veel stress.

Wanneer u al een hond heeft, is het goed om na te gaan of een nieuwe kat wel veilig is in de buurt van uw hond. Sommige hondenrassen kunnen een gevaar zijn voor uw kat, andere hondenrassen vinden een nieuw huisgenootje wel best. Als u twijfelt, lees dan "Kan ik een kat nemen als ik al een hond heb?".


A Dog and a Cat getting on very well at home
Een hond en een kat die prima met elkaar overweg kunnen

Als u al een klein huisdier heeft dat een kat als prooi kan beschouwen, zoals een cavia of een hamster, dan moet u nagaan of een kat dit dier stress zal geven. Als dit inderdaad het geval is, probeer dan te bedenken hoe u een kat bij deze dieren uit de buurt kunt houden.

Ga voordat u een kat neemt na of niemand in huis allergisch is voor katten. Huidschilfers, speeksel en urine van katten bevatten proteïnen waarvoor sommige mensen allergisch zijn. De symptomen kunnen mild zijn (een jeukende huid) of ernstiger (moeilijkheden met ademhalen) en het is daarom heel belangrijk om zeker te weten dat niemand in huis allergisch is. Er zijn kattenrassen die minder snel een allergische reactie zullen veroorzaken (hypoallergene rassen) en daarom geschikter zijn voor mensen met allergieën. U kunt hierover meer lezen in ons hoofdstuk "7 hypoallergene kattenrassen.


A hypoallergenic Siamese Cat that doesn't shed its fur
Een hypoallergene siamees die niet verhaart

Voordat u besluit een kat te nemen is het aan te raden uw huidige woonsituatie te bekijken om na te gaan of dit een geschikte plaats is voor een kat. Wanneer u een huis huurt, lees dan het huurcontract om te zien of huisdieren zijn toegestaan.

Wanneer u op het punt staat om te verhuizen, is het verstandig om te wachten een nieuwe kat te nemen totdat u goed en wel bent gesetteld in uw nieuwe huis. Een kat is territoriaal en het gebeurt dan ook regelmatig dat katten na een verhuizing op zoek gaan naar hun oude omgeving.


Kan ik een kat nemen als ik al een hond heb?

Katten en honden kunnen de beste maatjes zijn, al zullen ze dit soms moeten leren. Een kat zal de kwispelende staart van uw hond maar wat graag pakken en het is daarom zaak uw hond te leren hier niet op te reageren.


Verwacht u dat uw hond goed kan omgaan met een nieuwe kat?

Indien u al een hond heeft en overweegt een kat te nemen, dan is het goed om eerst na te gaan of uw hond een nieuwe huisgenoot wel zal tolereren. Sommige hondenrassen staan erom bekend verdraagzamer te zijn naar katten dan andere rassen. De kans op succes is het grootst wanneer u uw hond al vanaf jonge leeftijd kennis laat maken met katten. Dit kunt u het beste doen wanneer uw hond nog een puppy is.


A puppy and a kitten meeting for the first time
Een kennismaking tussen een puppy en kitten

De kans dat uw hond overweg kan met een nieuwe kat is het grootst al hij...
 • Voorzichtig en rustig is wanneer hij met jonge kinderen en kleinere honden omgaat
 • Een laag jachtinstinct heeft (geen dieren achtervolgt of doodt)
 • Gehoorzaam is - u erop kunt vertrouwen dat uw hond naar uw commando luistert
 • Al een goede band met andere katten heeft - hij vanaf jonge leeftijd gewend is aan de aanwezigheid van katten

Aanwijzingen die erop duiden dat uw hond niet goed samen zal gaan met katten zijn:
 • Een agressieve houding naar andere honden (een muilkorf is noodzakelijk)
 • Een hoog jachtinstinct en de neiging om andere dieren te achtervolgen of zelf te doden
 • Ongehoorzaamheid - uw hond luistert niet naar uw commando's

Vaak zullen katten zich kunnen verdedigen tegen een hond wanneer ze ertoe worden gedwongen. Uw kat zal uw hond snel duidelijk maken wie de baas is door hem een paar halen over zijn neus te geven.


Laat uw hond eerst kennismaken met een volwassen kat voordat u hem in de buurt van een kitten laat komen

Als u er nog steeds van overtuigd bent dat een kat veilig is in de buurt van uw hond, laat uw hond dan eerst kennismaken met een volwassen kat en daarna pas met een kitten. Zo zal uw hond aan het idee wennen dat er een kat in huis is. Hoewel het niet noodzakelijk is om dit te doen is het wel verstandig aangezien een kitten erg kwetsbaar is en een volwassen kat zich beter zal kunnen verdedigen en kan ontsnappen wanneer dit nodig mocht zijn.


A kitten and a puppy meeting for the first time
Een kitten en een puppy maken kennis

Wilt u meer lezen over hoe u een kat bij uw hond kunt introduceren, lees dan ons hoofdstuk "Katten en honden".

Om meer te weten te komen over hoe u uw hond kunt leren omgaan met uw kat, lees dan het hoofdstuk "Honden en katten laten kennismaken" in de Omlet hondengids.Reacties

Er zijn nog geen reacties