Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Harmonie in huis: Honden en katten kennis laten maken

Cat and dog lying together outside

Dus, je hebt besloten om een nieuwe vriend toe te voegen aan jullie huishouden. En deze nieuwe vriend komt in de vorm van een energieke pup, of een gekke oudere hond. Hoewel deze gezinsuitbreiding je heel veel plezier gaat brengen, moet je er ook aan denken hoe de kat zich eronder zal voelen. In de wonderlijke wereld van gezelschapsdieren is de introductie tussen hond en kat een belangrijk moment dat de omslag kan geven. Het gaat vaak samen met afwachting, nieuwsgierigheid en misschien moet je ook wel een beetje waakzaam zijn. In deze gids verkennen we de details van een introductie en zorgen we ervoor dat jouw twee vrienden harmonieus samen kunnen leven.

Is de hond goed getraind?

Allereerst dit: is jouw hond goed getraind? En met getraind bedoelen we dat hij of zij de basiscommando's zoals ‘zit’, ‘blijf’ of ‘nee’ goed begrijpt. Dit is namelijk erg belangrijk tijdens de ontmoeting tussen hond en kat, omdat een hond die zich goed kan gedragen ook makkelijker te introduceren is aan een kat. Katten houden van een beetje persoonlijke ruimte en honden kunnen dit makkelijk negeren. Daarom is het belangrijk dat de hond op zo’n manier geïntroduceerd kan worden, dat hij of zij het territorium van de kat respecteert.

Als jouw hond een opfriscursus nodig heeft, of nog steeds bezig is met het leren van de basis, dan moet je wat extra de tijd nemen om de commando’s goed aan te leren voordat je de hond en kat aan elkaar voorstelt. En neem de hond voor die tijd ook mee op een flinke wandeling, zodat hij wat relaxter is tijdens de eerste ontmoeting.

De perfecte timing

Timing is alles en dat geldt ook voor de introductie tussen hond en kat. De hond zal waarschijnlijk een heleboel emoties ervaren als hij of zij net in het nieuwe huis komt, dus de eerste introductie moet kort en prettig zijn. Ook moet het op een moment plaatsvinden waarop de dieren allebei rustig en ontspannen zijn. Laat ze niet met elkaar kennismaken tijdens etenstijd.

Geduld is de sleutel voor een ontmoeting, dus laat deze dan ook plaatsvinden op een natuurlijk tempo. Je huis is nieuw en mogelijk nog een beetje spannend voor een nieuwe hond. Geef hem of haar dus de tijd om te wennen aan de nieuwe geurtjes en nieuwe omgeving. Dit kan enkele dagen, weken of zelfs langer duren. Neem de volgende stappen om jouw nieuwe vriend wat op zijn of haar gemak te stellen en vermijd onnodige stressoren.

Je kunt de hond en kat sneller aan elkaar laten wennen door hun geur. Ruil de mandjes en laat je hond kennismaken met de geur van de kat via het kattenmandje en de kat kan de geur van de hond leren kennen via de hondenmand. En wie weet… Misschien raken ze met de tijd wel zo aan elkaar gewend dat hun vriendschap vordert en ze plotseling een mandje delen.

De juiste setting

Creëer de juiste setting als de hond en de kat elkaar gaan ontmoeten. Ze zijn allebei van nature territoriaal en daarom is het belangrijk om een neutraal terrein te kiezen dat ze allebei niet hoeven te verdedigen. Dit neutrale terrein helpt niet alleen de mogelijke spanning te verminderen, maar zorgt ook voor een gelijkwaardige start van de relatie.

Als je een nieuwe hond voor het eerst aan de kat voorstelt, doe dit dan niet met te veel mensen er omheen. Jonge kinderen en gasten kunnen de eerste ontmoeting een overweldigende ervaring maken voor allebei de dieren. En het doel is juist dat iedereen ontspannen en kalm blijft. Houd de eerste kennismaking kort en prettig en bouw de tijd samen op als de dieren wat meer gewend aan elkaar raken.

Houd de riem om

Voor de veiligheid van de dieren is het verstandig om de hondenriem om te laten tijdens de eerste kennismaking. Hierdoor heb je wat meer controle over de bewegingen van de hond en kun je onverwachte of ongewenste interacties voorkomen. Als de hond een riem draagt, zal hij of zij ook beter begrijpen dat het niet het moment is om te spelen en daardoor wat beheerster reageren. Bekijk de reacties op elkaar en zodra de hond en kat zich ontspannen voelen, kun je de riem verwijderen.

Creëer een plek waar de kat zich kan terugtrekken

Katten houden van hun eigen plekje. Dus als je de kat voorstelt aan een nieuwe hond, moet je ook zorgen voor een plek waar de kat zich veilig en ontspannen kan terugtrekken. Het Maya Indoor Kattenhuis van Omlet is een perfecte plek waar de kat zich knusjes kan terugtrekken. En welke kat zou dat nou niet willen?

Positieve bekrachtiging

Als het neerkomt op positieve interacties tussen de nieuwe hond en de kat, dan worden deze meestal versterkt door middel van beloningen, snoepjes en aandacht. Het is belangrijk om allebei de dieren te belonen als ze zich kalm gedragen, of nieuwsgierigheid tonen zonder agressief te zijn. Zo bekrachtig je goede manieren.

Mocht de hond enige vorm van ongehoorzaamheid vertonen, straf hem of haar dan niet. Dit kan een negatieve associatie creëren. En onthoud dat katten er vaak langer over doen om nieuwe vrienden te maken. Als de kat negeert, dan is dat geen slecht gedrag, maar gewoon normaal. Maak de introductie voor iedereen een plezierige ervaring door je aan de basiscommando’s te houden, een rustige omgeving te creëren en positieve interacties te belonen.

Herhaal

Rome is niet in één dag gebouwd en de perfecte vriendschap tussen jouw hond en kat ook niet. Bij sommige honden en katten zal de introductie heel soepel verlopen en slechts een paar interacties vereisen voordat iedereen zich gelukkig voelt. Maar voor anderen kan het neerkomen op meerdere interacties per dag over een aantal weken voordat ze zich een beetje op hun gemak voelen.

Als je het punt hebt bereikt waarop de hond kalm blijft aan de riem, dan is de volgende stap om de dieren met elkaar te laten omgaan zonder de riem. Zorg er nog steeds voor dat er altijd een plek is waar de kat zich kan terugtrekken. Het is belangrijk om de introductie niet te overhaasten. Sommige honden hebben meer tijd nodig om een kat te vertrouwen, dus herhaal het proces van de kennismaking, zodat alle dieren op hun eigen tempo kunnen wennen. Consistentie en herhaling zorgen voor vertrouwen en begrip. En dat is van grote waarde als ze samen moeten leven in een huis.

Dit gedrag kun je verwachten

Als de hond en kat zich een beetje aan elkaar beginnen te hechten, dan kun je verschillende soorten gedrag verwachten. Hoewel de eerste ontmoetingen makkelijk kunnen verlopen en met wederzijds begrip kunnen worden ontvangen, moet je je ook voorbereiden op mogelijke gedragingen. Hierdoor kun je op een passende manier reageren en eventueel wat dingen aanpassen.

Spelen: Honden laten hun vriendschap zien door middel van spel en activiteiten. Maar voor katten is dit niet ideaal en zij zien het waarschijnlijk als een aanval, waardoor ze gaan blazen of slaan. Omdat katten en honden geen gedeelde lichaamstaal hebben, kun je de richtlijnen hierboven hanteren voor de beste uitkomst.

Prooi: Sommige hondenrassen zoals de Duitse Staande Korthaar of de Engelse Foxhound hebben een sterke prooidrift en zullen zich agressief gedragen door de kat te stalken, ernaar te staren, of zelfs een achtervolging in te zetten. Dit is waar ‘herhaling’ en ‘positieve bekrachtiging’ om de hoek komen kijken, zodat dit gedrag voorkomen wordt. Soms zijn de instincten lastig te doorbreken en in dat geval kun je de dieren niet zonder toezicht bij elkaar laten.

Vermijding: Bereid je erop voor dat niet elke kat en hond bij elkaar willen zijn. Soms is de relatie tussen dieren gebaseerd op het principe van vermijding - en dat is prima. De ander negeren is normaal en kan er ook toe leiden dat allebei de dieren nog steeds gelukkig zijn terwijl ze een huis delen. Maar houd ze in de nacht wel bij elkaar vandaan, zodat een van de dieren niet gestrest raakt door de aanwezigheid van het andere dier.

Kittens: Je kunt beter wachten met de kennismaking tussen een nieuwe hond en een kitten. Honden zijn van nature nou eenmaal groter dan katten en ze hebben ook vaak wat meer kracht. Het natuurlijke instinct zal winnen, dus als je een kitten thuis hebt, wacht dan tot deze volledig volgroeid is, voordat je hem of haar voorstelt aan de hond. Hierdoor is iedereen in staat om de nieuwe relatie op een ontspannen en prettige manier aan te gaan.

Omlet en jouw huisdieren

Als het gaat om het gezelschap van huisdieren, dan begrijpt Omlet de dynamiek tussen katten en honden als geen ander. Onze ingenieuze ontwerpen hebben als doel om het leven van huisdieren en hun baasjes te verbeteren, terwijl we blijven streven naar een harmonieus samenleven voor iedereen. Van knusse hondenmanden tot fijne kattenhuizen - Omlet heeft producten die inspelen op alle unieke behoeften van alle huisdieren. Zo geniet jij van een leven vol vreugde, gelach en nieuwe vriendschappen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties