Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Honden en katten laten kennismaken

Het kan zo ontzettend veel plezier brengen om voor het eerst een opgewonden jonge pup of een gekke ouwe hond te ontmoeten, maar voor katten kan het wel het einde van de wereld lijken. Het zijn dieren die veel trots halen uit hun schone vacht en hun 9 uren aan dutjes, dus houd introducties kort en krachtig. Het is ook een goed idee om de persoonlijke ruimte van uw kat te respecteren, anders kan het zijn dat uw pup begroet wordt met een flinke haal over zijn neus.

Hier kunt u de stappen vinden die u het beste kunt nemen wanneer u uw hond aan uw kat wilt introduceren, of uw kat aan uw hond.


Een hond en een kat rollen samen in het gras
Een hond en een kat spelen samen in het gras

Begrijpt uw hond eenvoudige bevelen?

Als uw hond of puppy de bevelen kent voor zitten en blijven dan heeft u alles wat u nodig heeft. Dit is belangrijk aangezien het betekent dat uw hond zal luisteren naar deze bevelen en zodoende begrijpt dat het nu even niet de juiste tijd is om met die onbekende kat te spelen.


Een gehoorzame beagle kijkt omhoog
Een gehoorzame beagle kijkt omhoog

Als uw hond op het moment nog geen bevelen kent hoeft u zich geen zorgen te maken. Zorg ervoor dat u voor de introductie uw hond flink vermoeid met een intensieve uitlaatbeurt. Een hond met veel uitbundige energie zal vrijwel zeker op de zenuwen van een luie kat werken, dus spoor hem aan om eerst te kalmeren.


De eerste kennismaking


Timing is essentieel
Het is belangrijk niet te haasten met introducties wanneer u een nieuwe hond of een nieuwe kat thuisbrengt. Uw huis is een nieuwe en potentieel beangstigende omgeving voor uw nieuwe huisdier. Geef hem of haar dus de tijd om aan de nieuwe geuren en omgevingen te wennen. Dit kan een paar dagen tot meer dan een week duren. Door de volgende stappen te nemen kunt u uw nieuwe huisdier helpen zich thuis te voelen en daardoor onnodige stress te voorkomen.

Tip: één manier om uw huisdieren aan elkaars geur te laten wennen is door hun beddengoed om te wisselen voordat ze elkaar ontmoeten. U weet het nooit, misschien kruipen ze na een paar kennismakingen wel bij elkaar voor het slapengaan.


Een golden retriever pup en een kat slapen op hetzelfde kleedje
Een golden retriever pup en een kat slapen op hetzelfde kleedje

De juiste sfeer
Wanneer u besluit dat uw huisdieren er klaar voor zijn elkaar te ontmoeten zorgt u er dan voor dat het huis rustig is en vermijd dat er onbekende gasten of kleine kinderen in de buurt zijn. Hierdoor zal de kennismaking zo kalm mogelijk zijn. Zoals we hierboven al hebben voorgesteld, is het beste dat u kunt doen om elk restje energie kwijt te raken door een flinke wandeling voordat u een nieuw huisdier introduceert.


Aan de lijn
Voor de allereerste ontmoeting is het een goed idee om uw hond aan de lijn te houden en om hem of haar te laten zitten en blijven voordat u de kat de kamer binnen laat. Dit zal de hond helpen begrijpen dat de kat niet gelijk staat aan een speelkwartier.


Houdt uw pup aan de lijn wanneer u voor het eerst een kat introduceert
Houdt uw pup aan de lijn wanneer u voor het eerst een kat introduceert

Vluchtroute
Geef uw kat een vluchtweg (dit kan een hoog meubelstuk zijn, een raam, een kattenluikje, etc.) Dit zorgt ervoor dat, mocht uw kat zich zorgen maken of zich bedreigd voelen, deze snel de kamer kan verlaten zonder zich bekneld te voelen. De dieren dwingen om goed met elkaar overweg te kunnen zal de situatie alleen maar verergeren.


Positieve bekrachtiging
Houd hondensnoepjes bij de hand om uw hond te belonen voor goed gedrag en gehoorzaamheid. Straf uw hond niet omdat dat ervoor kan zorgen dat uw hond de kat zal associëren met een negatieve uitkomst. Bij verkeerd gedrag geeft u een ferme "nee" en gaat u weer terug naar de "zit" en "blijf" bevelen.


Herhaal
Voor sommige katten en honden zal de kennismaking zo soepel verlopen dat u maar een paar introducties nodig zult hebben voordat u tevreden bent, terwijl anderen over een periode van een aantal weken meerdere introducties per dag nodig zullen hebben. Wanneer uw hond rustig aan de lijn kan blijven is de volgende stap om ze met elkaar om te laten gaan zonder dat de hond aan de lijn zit. Maar ook hier geldt: zorg dat er altijd een vluchtroute voor uw kat is. Het belangrijkste is om niet al te veel haast te maken met deze introducties. Bij sommige honden zal het een stuk langer duren voordat u ervan uit kunt gaan dat ze in de buurt van katten te vertrouwen zijn.


Een hond ligt naast zijn roodharige kattenvriend
Een hond ligt naast zijn roodharige kattenvriend

Wat kunt u verwachten


Spelen
Sommige honden zullen een kat zien als een andere hond en er mee willen spelen. Dit is verre van ideaal. Naar alle waarschijnlijkheid zal het worden ontvangen met een paar klauwen en gesis, en kan bij één of beide dieren zelfs leiden tot verontrusting of letsel.


Prooi
Sommige hondenrassen hebben een erg hoog jachtinstinct of buitdrift en zullen een erg agressieve houding richting de kat hebben, zoals besluipen of nastaren. Hier zullen herhaling en positieve bekrachtiging belangrijk zijn om dergelijk gedrag te ondermijnen. In sommige gevallen zal dit instinct erg moeilijk zijn om te breken en het kan zijn dat u uw huisdieren nooit zonder toezicht samen zult kunnen achterlaten.


Ontwijkingsgedrag
Het kan zijn dat uw huisdieren elkaar volstrekt zullen ontwijken. Hoewel dit geen gigantisch probleem is, kan het zijn dat in de toekomst één van uw dieren (bijvoorbeeld 's nachts) in één kamer zal moeten blijven en van streek kan raken.


Een kat ontwijkt bewust een onbekende hond
Een kat ontwijkt bewust een onbekende hond

Een waarschuwing voor kittens
Dit is waarschijnlijk één van de meest vervelende dingen om te bedenken, maar toch is het goed om er even over na te denken. Een hond kan makkelijk een kat doden en dit is nog meer het geval voor kittens. Het zou kunnen dat het het beste om te wachten totdat uw kitten volwassen is voordat u met introducties begint. Dit is helemaal belangrijk als uw hond vrij levendig en speels is.Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties