Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kruisingen

Kruisingen komen uit twee zuivere rasouders waarbij het ene ras met het andere wordt gekruist om zo de beste eigenschappen van beide ouders door te geven. Kruisingen mogen niet verward worden met gemengde rassen (bastaarden of asbakken), waarbij meerdere rassen gekruist zijn en de voorouders onbekend.

Advantages of owning a crossbreed dog

Het beste van beide werelden

Het uiterlijk en het gedrag van kruisingen kan niet volledig voorspeld worden, maar als je weet wat beide ouders zijn, dan heb je wel een grote kans om ‘’het beste van beide werelden’’ te krijgen. Labrador retrievers en Golden retrievers worden vaak gekruist om een Goldador te krijgen die de eigenschappen van beide rassen combineert om zo een perfecte blindengeleidehond te creëren.

Gezondheid

Beide kruisingen en asbakkenrassen hebben minder kans op erfelijke ziektes dan de meeste rashonden. Misschien ben je bekend met de term ‘hybride groeikracht’ (heterosis) die vaak in relatie tot kruisingen wordt genoemd. Wat ermee bedoeld wordt is dat de verbeterde eigenschap van een ouder weer doorgegeven zal worden aan de nakomeling. Hoe hoger de heterosis, hoe genetisch diverser een hond is. Een laag niveau van genetische diversiteit brengt een risico op gezondheidsproblemen met zich mee.

Langere levensduur

De levensduur van een hond varieert van soort tot soort, maar kruisingen lijken ouder te worden dan rashonden. Hun betere gezondheid speelt hier voornamelijk in mee, omdat ze minder vatbaar zijn voor erfelijke ziekten die hun ouders wellicht wel hebben gehad.

En de nadelen?

Onvoorspelbaarheid

Elke kruising is uniek. Zie ze als een limited edition, maar dan voor honden! Bijvoorbeeld, de Cockapoo heeft een Poedel vader en een Engelse cockerspaniël moeder en kan zijn uiterlijk vooral van zijn vader meekrijgen en zijn temperament van de moeder, terwijl een andere er compleet anders uit kan zien en zich ook heel anders gedraagt. Dus als je precies een 50/50 splitsing wilt tussen de rassen, dan kan een kruising je dat niet garanderen.

Prijs

Niet alle kruisingen zijn duur, maar door de toenemende populariteit van ‘’designer dogs’’, kunnen velen toch erg prijzig worden. kosten van het hondenbezit zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals je locatie, de grootte van de hond, vachtverzorging etc. Maar als je de kosten laag wil houden, dan is een asbakkenras waarschijnlijk de beste optie voor je.

Gedragsproblemen

Vooral Poedel kruisingen worden een steeds groter probleem voor sommige professionals. Poedel kruisingen zijn momenteel erg populair en dat om twee redenen: ze zijn ongelooflijk schattig, maar ook hypoallergeen. Dat biedt een oplossing voor mensen die allergisch zijn, maar wel graag een hond willen. Het moet wel gezegd worden dat niet alle Poedel kruisingen 100% hypoallergeen zijn. Dat is afhankelijk van welk ras de andere ouder heeft.

Poedels zijn als ras een heel geschikt huisdier. Ze zijn erg intelligent en daardoor hebben ze ook heel veel mentale uitdaging nodig. Ze kunnen ook een beetje schichtig en gevoelig zijn, en daar wordt vaak niet naar gekeken als ze gekruist worden met een ander ras. Het kruisen van een Poedel met een ander actief ras, zoals de Boxer of de Dobermann kan bijvoorbeeld leiden tot een hond die lastig te trainen is, vooral voor een onervaren eigenaar.

Omlet en jouw kruising

Kijk wat voor jou het meest geschikt is via Omlets uitgebreide hondengids en als je eenmaal hebt besloten welke rashond, kruising, of bastaard het best bij jou past, dan kun je bij ons een breed assortiment hondenproducten vinden. Zoals de knusse hondenmanden, benches en halsbanden voor honden.

This golden retriever cross loves their Omlet Nest dog bed

Deze Golden retriever kruising houdt van zijn Hondennest van Omlet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties