Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Welke twee honden vormen de beste combinatie?


Two fluffy puppies ready for years of adventures ahead together

Twee pluizige puppy’s klaar voor jarenlange avonturen samen.

Als je overweegt een tweede hond te nemen, dan moet je erover nadenken wat het beste bij je levensstijl past, en dat betekent ook rekening houden met de hond die je al hebt. Maar hoe bepaal je welke twee honden de beste combinatie vormen?

Mannetje of vrouwtje?

Over het algemeen werkt één hond van elke sekse het beste. Dat is omdat mannetjes, vooral als ze nog niet geholpen zijn, de neiging hebben om elkaar uit te dagen en dat kan leiden tot strijd, of zelfs een gevecht.

Hetzelfde kan gebeuren bij twee vrouwtjes. Sterker nog: twee vrouwtjes in hetzelfde huishouden zullen sneller het gevecht aangaan om te kijken wie bovenaan staat. En dit gevecht wordt vaker wel dan niet gestart door het vrouwtje dat net geïntroduceerd is in het huishouden.

Dit betekent niet dat een mannetje en vrouwtje gegarandeerd met elkaar overweg kunnen. Het is meer dan alleen sekse die bepaalt of het koppel bij elkaar past.

Temperament

Een tweede hond betekent een tweede huisdier om van te houden en je leven mee te delen, maar voordat je de beslissing laat afhangen van jouw behoeften, moet je er ook over nadenken hoe de hond gaat reageren. Kan jouw hond overweg met honden van vrienden? Is hij snel overweldigd? Hoe gedraagt hij zich als een andere hond zijn ruimte binnenkomt? Deze vragen moet je jezelf stellen en je moet er ook goed over nadenken of een tweede hond voordelen biedt voor jouw hond.

Als iedereen het met het idee eens is, dan wordt het tijd om een geschikt maatje te vinden. Het hebben van een sociale hond die graag met anderen speelt in het park, zal niet noodzakelijkerwijs ook zo reageren als zijn territorium wordt binnengevallen. Voordat je de tweede hond mee naar huis neemt, is het goed om ze op neutraal terrein aan elkaar voor te stellen. Houd de hondenriemen om, maar sta toe dat ze elkaar besnuffelen.

Je kunt ze daarna op afstand laten wandelen, terwijl je hun lichaamstaal in de gaten houdt. Lees onze gids over de lichaamstaal van honden, om signalen van agressie of stress te kunnen identificeren. Als ze wat aan elkaar gewend zijn, kun je ze dichter bij elkaar laten wandelen en houd je hun lichaamstaal opnieuw in de gaten. Na een aantal wandelingen kun je overgaan op speeltijd zonder riem. Dan krijg je een beter idee hoe ze op elkaar reageren.

De laatste stap is een ontmoeting thuis. Houd het goed in de gaten en haal voorwerpen zoals hondenspeelgoed en voedingsbakken die de hond kan bewaken, weg. Zorg ervoor dat beide honden benchtraining hebben gehad, want dit geeft ze een fysieke barrière tussen elkaar en creëert een eigen, veilige ruimte.

Klein en groot

Over het algemeen passen twee grote honden en twee kleine honden het beste bij elkaar. Een kleinere hond kan zich wat overweldigd voelen door een hond die veel groter is dan hijzelf en tijdens het (ruige) spelen kan hij zelfs verwond raken. Twee honden van verschillende groottes kunnen zeker met elkaar overweg in hetzelfde huishouden, maar vaak is dit vooral omdat ze samen zijn opgegroeid. Hondenras is ook van belang als het neerkomt op een combinatie van groot en klein. Een grotere hond met grote prooizucht is niet geschikt om bij een kleinere hond neer te zetten.

Ruimte voor nog eentje?

Als je al een tweede hond hebt en een derde overweegt, dan moet je over nog meer dingen nadenken. Maar zorg allereerst dat beide honden al goed getraind zijn en dat je de middelen hebt voor een extra hond.

Wanneer je al twee honden van dezelfde sekse hebt, dan is de beste combinatie één mannetje en twee vrouwtjes, of twee mannetjes en één vrouwtje. Het temperament, ras en de grootte van de andere potentiële hond moeten zorgvuldig worden beoordeeld, voordat deze grote beslissing wordt genomen.

Omlet en jouw honden

Een, twee, drie (of meer!): de huisdierproducten van Omlet ondersteunen de behoeften van beide honden en hun baasjes. Van benches om een veilige ruimte te creëren, tot super knusse hondenmanden voor dromerige holletjes, en designer hondenriemen - Wij observeren, stellen vragen, en ontwikkelen opmerkelijke producten die jou en de honden dichter bij elkaar brengen, terwijl jij in het avontuur duikt om een baasje te worden van meerdere honden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties