Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Welk type hondenvacht is het beste voor u?

Wanneer u zich bedenkt dat alle honden uiteindelijk dezelfde gemeenschappelijke voorouder delen is de verscheidenheid aan kleuren, texturen, en lengtes hondenvachten echt verbazingwekkend. Er zijn heel veel verschillende soorten hondenvachten en elke vacht is interessant in zijn eigen recht. Hier kunt u meer lezen over u elk type vacht kunt verzorgen en over hoe u de beste vacht voor uw situatie kunt kiezen.


Een chowchow met bijzondere en magnifieke vacht
Een chowchow met bijzondere en magnifieke vacht

De buldog heeft een gladde vacht en vereist zeer weinig onderhoud. De labrador retriever heeft een dikke, dubbele vacht die bijzonder moeilijk kan zijn om te drogen. Terriërs hebben een ruwharige vacht die met de hand moet worden geplukt. De old English sheepdog heeft een lange vacht die dagelijks geborsteld moet worden. De poedel heeft een gekrulde vacht die een flinke hoeveelheid aandacht nodig om matten te voorkomen. De Chinese gekuifde naakthond heeft vaak helemaal geen vacht.

De 10 vachttypes:

  1. Honden met een korte, gladde vacht
  2. Honden met een halflange vacht
  3. Honden met een lange vacht
  4. Honden met een dubbele vacht
  5. Honden met een zijdeachtige vacht
  6. Honden met een viltvacht
  7. Honden met kroeshaar
  8. Honden met een draadharige vacht
  9. Honden met een hypoallergene vacht
  10. Haarloze honden

Honden met een korte, gladde vacht

Een groot pluspunt aan honden met een kortharige vacht is dat je echt hun atletische lichaamsbouw kunt waarderen. De Rhodesische pronkrug bijvoorbeeld werd gefokt om leeuwen op afstand te houden en heeft daardoor een fantastisch gespierde lichaamsbouw.


Een prachtige jonge greyhound met een fantastische gladde vacht
Een prachtige jonge greyhound met een fantastische gladde vacht

Gladharige hondenrassen hebben kort en glanzend haar, en zijn daardoor fantastische huisdieren voor mensen die weinig tijd hebben om aan verzorging te besteden. Hun vacht heeft de minste hoeveelheid aandacht nodig aangezien deze in staat is erg snel te drogen. Honden met gladde vachten hoeven maar zelden geborsteld te worden maar genieten desondanks van een goed schoonboenen om de zoveel tijd.

Hondenrassen met korte, gladde vachten zijn onder meet de American foxhound, de basenji, de basset hound, de beagle, de Mechelse herder, de bloedhond, de bulterrriër, de bullmastiff, de teckel, de dalmatiër, de Engelse buldog, de foxhound, de Franse buldog, de Deense dog, de greyhound, de jackrussellterriër, de Manchesterterriër, de faraohond, de mopshond, de Rhodesische pronkrug, de rottweiler, de saluki, de gladharige foxterriër en de whippet.


Foto’s van hondenrassen met korte, gladde vachten:

Een boxer met een schitterend gladde vacht
Een boxer met een schitterend gladde vacht

Een roedel foxhounds met prachtige korte gladde vachten
Een roedel foxhounds met prachtige korte gladde vachten

Een greyhound met een schitterende gladde vacht
Een greyhound met een schitterende gladde vacht

Honden met een halflange vacht

Honden met een halflange vacht zijn de perfecte middenweg: alle bescherming van een lange vacht en de lage onderhoudsbehoeftes van een korte vacht.

De gemiddelde vacht is iets meer dan tweeënhalve centimeter lang, maar ziet er nog steeds redelijk kort uit in vergelijking met een langharige vacht. Hondenrassen met een halflange vacht zijn vrij makkelijk om te verzorgen. Wekelijks borstelen is genoeg, omdat halflange vachten meestal niet erg vies worden en niet de neiging hebben om te klitten. Een maandelijks bad is voldoende, maar zorg er wel voor dat u het haar zorgvuldig droogt.


Drie Australische veerdijvershonden met dikke, halflange vachten
Drie Australische veerdijvershonden met dikke, halflange vachten

Hondenrassen met een halflange vacht zijn de Akita, de Australische herder, de bordercollie, de Bretoense spaniël, de Cavalier king Charles-spaniël, de Duitse herder, de golden retriever, de Welsh corgi Pembroke, de Pyrenese berghond, de Sint-bernard, en de Siberische husky.


Foto’s van honden met een halflange vacht:

Een Siberische husky met een halflange vacht
Een Siberische husky met een halflange vacht

Een fraaie Akita met een halflange vacht
Een fraaie Akita met een halflange vacht

Honden met een lange vacht

Als u ooit een Afghaanse windhond heeft zien rennen, lange vacht golvend in de wind, dan weet u hoe majestueus langharige honden kunnen zijn.

Sommige rassen hebben een lange vacht met een scheiding, waaronder de Afghaanse windhond, de lahsa apso, de maltezer, de shih tzu, de silkyterriër, de skyeterriër, de Tibetaanse terriër, en de Yorkshire terriër. Voor dergelijke lange vachten met een scheiding is het belangrijk om regelmatig een rechte scheiding langs het midden van de rug aan te moedigen met borstel en kam.


Een Afghaanse windhond met een mooi verzorgde vacht
Een Afghaanse windhond met een mooi verzorgde vacht

Langharige hondenrassen die geen scheiding nodig hebben zijn onder meer de bearded collie, de chowchow, de Engelse cockerspaniël, de Havanezer, de Ierse setter, de Newfoundlander, de old English sheepdog, de pekinees, de dwergkeeshond, de Sint-bernard en de samojeed. Ze hebben ook een heleboel verzorging nodig, vooral de grotere rassen die meer lichaamsbeweging buiten krijgen. Ze zullen regelmatig borstelen nodig hebben om te voorkomen dat het haar begint te klitten en om de huid gezond te houden.


Langharige honden in heet weer

Bij warm weer kunnen honden met een lange vacht gevoelig zijn voor oververhitting. Als het warm is is het belangrijk om de vacht van uw hond in de best mogelijk conditie te houden. Een goed verzorgde vacht zal helpen om de temperatuur van uw hond te reguleren. Door de dode ondervacht te verwijderen zal de lucht rondom de huid beter kunnen circuleren om uw hond koel te houden. U kunt het haar ook trimmen, maar wees voorzichtig om niet te veel haar te verwijderen of uw hond te scheren: de vacht helpt de temperatuur te reguleren en beschermt de huid tegen de zon. Het is het beste om langharige honden tijdens heet weer binnen te houden en ze nooit in de auto achter te laten. Wanneer u ze meeneemt voor een lange wandeling is het belangrijk ervoor te zorgen dat u meer dan voldoende water voor uw hond meeneemt en voldoende pauzes in de schaduw inlast.

Zonnestreeksymptomen bij honden zijn overmatig hijgen of ademhalingsmoeilijkheden, een verhoogd hart- of ademhalingsritme, kwijlen, zwakheid, lusteloosheid, of zelfs instorten. Als u deze symptomen opmerkt is het belangrijk onmiddellijk contact met uw dierenarts op te nemen.


Afbeeldingen van honden met een lange vacht:

Een Old English sheepdog met een mooie lange vacht
Een old English sheepdog met een mooie lange vacht

Een bearded collie met heerlijk lange vacht
Een bearded collie met heerlijk lange vacht

Een Afghaanse windhond pronkt met haar schitterende lange vacht
Een Afghaanse windhond pronkt met haar schitterende lange vacht

Honden met een dubbele vacht

De vacht van honden met een dubbele vacht is een beetje als het dragen van een wollen trui met een waterdichte jas eroverheen. De term “dubbele vacht” klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel simpel. Ze hebben een combinatie van een korte, dikke ondervacht en lange dekharen die voorkomt dat hun huid nat wordt. Hun dubbele vacht houdt ze warm in de winter en koel in de zomer, zodat ze in alle weersomstandigheden tevreden zijn.


Een Welsh corgi Pembroke met mooi zachte vacht
Een Welsh corgi Pembroke met mooi zachte vacht

Honden met een dubbellaagse vacht vereisen heel wat aandacht, vooral wanneer ze nat zijn. Dubbele vachten blijven voor een lange tijd nat. Ook hebben ze de neiging die typische “hondengeur” langer vast te houden, tenzij ze goed worden gewassen. In de warme zomermaanden kan het zijn dat honden met dubbellaagse vacht met de hand geplukt moeten worden om te voorkomen dat ze oververhit raken.

Hondenrassen met dubbele vacht zijn onder meer de Alaska-malamute, de Anatolische herder, de Australische veedrijvershond, de bearded collie, de beauceron, de bordercollie, de Welsh corgi Cardigan, de chinook, de chowchow, de Finse spits, de Duitse herder, de golden retriever, de keeshond, de labrador retriever, de Newfoundlander, de Noorse elandhond, de old English sheepdog, de Welsh corgi Pembroke, de dwergkeeshond, de puli, de samojeed, de shih tzu, de Siberische husky, de västgötaspets, de Tibetaanse spaniël en de Yorkshire terriër.


Afbeeldingen van honden met een dubbele vacht:

Drie labradors met mooi dikke dubbele vachten
Drie labradors met mooi dikke dubbele vachten

Een Welsh corgi Cardigan met een dubbele vacht
Een Welsh corgi Cardigan met een dubbele vacht

Een newfoundlander met een zwarte dubbele vacht
Een Newfoundlander met een zwarte dubbele vacht

Honden met een zijdeachtige vacht

Een hond met een mooie zijdeachtige vacht kan zelfs tussen de meest populaire shampooreclame-modellen de show stelen. Zijdeachtige hondenvachten zijn lang, zacht en golvend. Dergelijke vachten hebben behoorlijk wat aandacht nodig om te voorkomen dat het haar klit en in de war raakt. Ze moeten dagelijks worden geborsteld om de vacht goed bij te houden, maar vergeet niet om altijd met de vacht méé te borstelen en voorzichtig te zijn wanneer u die lastige klitten probeert te ontwarren.


A Spaniel with a beautiful silky coat
Een spaniël met een prachtige zijdeachtige vacht

Rassen met een zijdeachtige vacht zijn onder meer de Afghaanse windhond, de Chinese gekuifde naakthond, de cockerspaniël, de Ierse setter, de silkyterriër en de Yorkshire terriër.


Afbeeldingen van honden met een zijdeachtige vacht:

Twee Gordon setters met donkere zijdeachtige vacht
Twee Gordon setters met donkere zijdeachtige vacht

Twee schitterende kleine silkyterriërs
Twee schitterende kleine silkyterriërs
Een silkyterriër met lange zijdeachtige vacht
Een silkyterriër met lange zijdeachtige vacht

Honden met een viltvacht

Honden met een viltvacht lijken nog het meest op een dweil (op een leuke manier natuurlijk). Hun haar is in dreadlocks verdeeld, maar over het algemeen wordt dit alleen maar gehandhaafd met het oog op hondenshows. Dit komt omdat hun vacht, net als een dweil, allerlei soorten vuil van de grond oppikt. De kabels vormen op een natuurlijk manier wanneer de vacht groeit, maar hebben wel enig onderhoud nodig. Dit voorkomt dat ze in één grote dreadlock samenklitten.


Een Komondor met een fraaie witte viltvacht
Een komondor met een fraaie witte viltvacht

Ze vereisen veel zorg en aandacht, maar het is geen bijzonder moeilijke klus. Verwijder enige knopen of klitten met uw vingers en masseer de huid zachtjes om hem gezond te houden. Honden met een viltvacht dienen alleen geborsteld te worden wanneer de hond nog jong is en voordat de kabels ontwikkelen. De oren, poten en staart vereisen de meeste aandacht.

Rassen met viltvacht zijn onder meer de komondor en de puli. De havanezer en de poedel kunnen ook dreadlocks hebben voor hondenshows.


Afbeeldingen van honden met een viltvacht:

Een close-up van een komondor met een witte viltige vacht
Een close-up van een komondor met een witte viltige vacht

Een komondor met een ongewassen witte viltvacht
Een komondor met een ongewassen witte viltvacht

Een komondor met witte krullende vacht ligt buiten
Een komondor met witte krullende vacht ligt buiten

Honden met kroeshaar

Honden met kroeshaar hebben dik, dicht, en krullend haar, een beetje à la David Hasselhoff. Het is niet ongewoon dat de vacht begint te klitten en warren en hun vacht kan vrij droog zijn. Het is raadzaam om een spray conditioner te gebruiken voor het borstelen om haarbeuk te minimaliseren. Maandelijks knippen zal u helpen om vachtverzorging de baas te blijven.


Een mooie zwarte poedel met krullend haar
Een mooie zwarte poedel met krullend haar

Het is zeker aan te raden om met uw dierenarts of een professionele hondenverzorger te spreken om te leren hoe u het beste voor de krullende vacht van uw hond te zorgen, aangezien ze sterk kunnen verschillen tussen rassen.

Hondenrassen met kroeshaar zijn de bichon frisé, de curly coated retriever, de Amerikaanse waterspaniël en de poedel.


Afbeeldingen van honden met kroeshaar:

Een bichon frisé met krullende vacht
Een bichon frisé met krullende vacht

Een curly coated retriever met een zwarte krullende vacht
Een curly coated retriever met een zwarte krullende vacht

Een zwarte terriër met een krullende vacht
Een zwarte terriër met een krullende vacht

Honden met een draadharige vacht

Honden met een draadharige, ook wel ruwharige, vacht kunnen aanvoelen als een schuurspons, maar wacht nog even voordat u uw aangekoekte pannen met een draadharige foxterriër gaat boenen. We hebben ooit ergens gehoord dat het bij de afwas beter is bijtende middelen te vermijden.

Honden met een draadharige vacht hebben ruw en borstelig haar. Omdat ze geen last van haaruitval hebben zijn draadharige rassen een populaire keus voor mensen met allergieën. De verzorging van een ruwe vacht kan behoorlijk tijdrovend zijn aangezien een onderdeel van de verzorging bestaat uit het plukken van losstekende haren, al dan niet met een trimmesje. Dit stimuleert de huid om gezonde nieuwe haren te groeien en zal uw draadharige hond er net zo aantrekkelijk uit blijven zien als altijd.


Een draadharige Griffon Korthals
Een draadharige Griffon Korthals

Draadharige hondenrassen zijn onder meer de affenpinscher, de borderterriër, de griffon Bruxellois, de dandie Dinmont-terriër, de Ierse terriër, de otterhound, de Schotse terrriër en de West Highland terrriër.


Afbeeldingen van honden met een draadharige vacht:

Een Ierse setter met een draadharige vacht
Een Ierse setter met een draadharige vacht

Een affenpinscher met een draadharige vacht
Een affenpinscher met een draadharige vacht

Een borderterriër met draadharige vacht
Een borderterriër met draadharige vacht

Honden met een hypoallergene vacht

Het is geen pretje allergisch te zijn voor honden, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Als u een hondenliefhebber bent die last heeft van allergieën dan is het geen slecht idee om een kijkje te nemen naar de mogelijkheid om een hond met een hypoallergene vacht in huis te nemen. Interessant genoeg zijn het de huidschilfers die met het haar mee uitvallen, in plaats van het haar zelf, waar de meeste mensen allergisch voor zijn.


Een prachtige dwergpoedel met hypoallergene vacht
Een prachtige dwergpoedel met hypoallergene vacht

Een hypoallergene vacht is er een die bijzonder weinig haar verliest. Dit is de reden dat ze zo populair zijn bij mensen met allergieën. De compacte vacht vangt de losse haartjes waardoor ze niet door de lucht gaan dwarrelen. Echter, haren die in de vacht worden gevangen kunnen makkelijk klitten veroorzaken. Om deze reden moeten rassen met hypoallergene vacht regelmatig worden geborsteld en gekamt.

Er zijn veel verschillende rassen met hypoallergene vachten, waaronder de Afghaanse windhond, de basenji, de barbet, de griffon Bruxellois, de Ierse terriër, de lakelandterriër, de miniatuur bulterriër, de dwergschnauzer, de poedel, de shih tzu, de Irish soft-coated wheaten terriër, de Welsh terriër en de Yorkshire terriër.

Poedels in het bijzonder zullen elke 6-8 weken moeten worden geknipt en gebadderd. Professionele verzorging wordt aanbevolen voor dit ras.


Afbeeldingen van honden met een hypoallergene vacht:

Een prachtige kleine basenji met een hypoallergene vacht
Een prachtige kleine basenji met een hypoallergene vacht

Een schattige jonge bulterriër met een korte hypoallergene vacht
Een schattige jonge bulterriër met een korte hypoallergene vacht

Een beeldige kleine griffon Bruxellois
Een beeldige kleine griffon Bruxellois

Haarloze honden

Het is altijd weer verbluffend om te zien hoe anders een hond eruit kan zien wanneer hij totaal haarloos is. Haarloze honden zijn zeker niet voor iedereen; een volledig kale hond kan een flinke verrassing zijn.


Een Mexicaanse naakthond met prachtig grote oren
Een Mexicaanse naakthond met prachtig grote oren

Rassen zonder haar hebben nog steeds verzorging nodig. Hun haarloze huid is veel kwetsbaarder voor zonneschade dus zult u zonnebrandmiddel aan moeten brengen. Deze haarloze hondenrassen zullen ook regelmatig in bad moeten om hun huid gezond te houden.


Afbeeldingen van haarloze honden:

Een close up van een mooie Mexicaanse naakthond
Een close up van een mooie Mexicaanse naakthond

Een Chinese gekuifde naakthond sit buiten op het gras
Een Chinese gekuifde naakthond sit buiten op het gras

Het meest populaire haarloze hondenras is de Chinese gekuifde naakthond, maar een andere ongelooflijke naakthond is de Mexicaanse naakthond.Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties