Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Rashonden

Rashonden hebben twee raszuivere ouders van hetzelfde soort. Deze honden zijn meestal geregistreerd in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH, België). Er bestaan een heleboel rashonden. Van Chihuahuas tot de Ierse Wolfshond. Dit laat zien hoe jarenlange selectieve voortplanting heeft geleid tot de indrukwekkende diversiteit van de Canis Familiaris.

Voordelen van een raszuivere hond

Voorspelbaarheid van gedrag

Het grootste voordeel van een raszuivere hond is de relatieve voorspelbaarheid. Ondanks individuele verschillen in karakter, staan de genetische eigenschappen behoorlijk vast bij raszuivere honden. Om een voorbeeld te noemen: Bordercollies werden vroeger gefokt om te hoeden en dat merk je nog steeds aan hun enorme hoeveelheid energie en hoge intelligentieniveau.

Uiterlijke voorspelbaarheid

Het zijn niet alleen de gedragskenmerken van raszuivere hondensoorten die we kunnen voorspellen, maar ook hun uiterlijk en grootte. Dit in tegenstelling tot gemengde rassen. Je zoekt misschien een hond die erg energiek is en niet te veel vachtverzorging nodig heeft. Dan is het makkelijker om een rashond te kiezen.

Begeleiding bij het ras

Je kunt ook wat makkelijker rasspecifieke begeleiding vinden. En hoewel het fundament van hondentraining hetzelfde blijft, is het handig om te weten wat jouw rashond het meeste motiveert. Beagles raken bijvoorbeeld gemotiveerd door voedsel, maar andere rassen reageren wat meer op hondenspeelgoed tijdens het trainen.

Nadelen van een raszuivere hond

We hebben de voordelen op een rijtje gezet, maar dit betekent niet dat er geen potentiële problemen kunnen optreden. Maar misschien gaat dit voor jou en je gezin niet op.

Geld, geld, geld!

De kosten die je betaalt aan een raszuivere hond liggen hoog. Elke rashond pup van een gerenommeerde fokker kan duizenden euro’s kosten. In 2011 werd er in China zelfs een Tibetaanse Mastiff gekocht voor 10 miljoen yuan. Dat komt neer op meer dan 1 miljoen euro! Hondenrassen zoals de Franse Buldog en de Samojeed zijn een van de duurste, maar het is niet alleen de aanschaf die je veel geld kan kosten.

Erfelijkheidsproblemen

Hoewel je bepaalde looks van raszuivere honden heel mooi kunt vinden, kunnen die looks ook met kosten komen. De consequenties van sommige rashonden zitten hem in de erfelijke ziekten die vaak in verband staan met de fysieke kenmerken waar de hond voor wordt gefokt. Neem de Welshe Springerspaniël die aanleg heeft om glaucoom en heupdysplasie te krijgen. Dalmatiërs zijn ook gevoelig voor heupdysplasie, urinestenen en toevallen. En alle honden met een plat gezichtje, zoals de populaire Mopshond, hebben last van ademhalingsproblemen die worden veroorzaakt door verminderde luchttoevoer. Behandeling is niet altijd betaalbaar en bovendien heeft de hond potentieel een verminderde kwaliteit van leven.

Antisociaal gedrag

Sommige eigenschappen van rashonden die ooit erg nuttig waren, zijn nu niet meer zo in trek. Denk aan het blaffen van de Engelse Foxhound en het gejank van de Siberische Husky. Het is belangrijk om het hondenras van jouw voorkeur goed te onderzoeken voordat je een keuze maakt. Hierdoor weet je welke eigenschappen van de hond goed bij jou, het gezin en je levensstijl passen en houd je rekening met de behoeften van de hond.

Omlet en jouw hond

Bij Omlet ontwerpen we producten die bij de behoeften van iedere hond passen. Van onze innovatieve hondenmanden die in vele maten verkrijgbaar zijn, tot onze benches die een veilig toevluchtsoord bieden, en ons hondenspeelgoed voor de honden die graag spelen. Of je nu besluit om een puppy bij een fokker te halen, of een oudere hond uit het asiel: Omlet heeft alles om jou te helpen bij deze leuke en spannende reis.

Reacties

Er zijn nog geen reacties