Hondenrassen hebben door de eeuwen heen ontzettend veel verandering doorgemaakt, en na zoveel verbetering en specialisatie is er zelden een betere tijd geweest om een hond uit te kiezen die precies bij u en uw familie past. Het blijft natuurlijk altijd een lastige beslissing, maar vrees niet, wij hebben een fantastisch hondenrassenregister, waar u vrijwel elk hondenras zult kunnen terugvinden. U kunt het register gebruiken om meer uit te vinden over een aantal bijzonder unieke rassen, maar ook om erachter te komen wat het temperament, de grootte, het vachttype, of de potentiële problemen zijn voor elk ras.
Wanneer u een hond uitkiest is het van groot belang eerst te besluiten of u voor een rashond (rashonden als ouder), een kruising (twee verschillende rashonden), of een bastaardhond (onbekende afkomst) wilt gaan.

Een prachtige ras-beagle
Rashonden en kruisingen komen over het algemeen van gespecialiseerde fokkers en kunnen vrij prijzig zijn. Bastaards daarentegen zijn vaak honden uit een asiel en zijn daarom een stuk minder duur. Om u te helpen de juiste beslissing te nemen sommen wij hier een aantal voordelen en nadelen op van elke optie.
Rashonden
Als we het over een rashond hebben bedoelen we een hond waarvan beide ouders rashonden zijn van hetzelfde ras. Over het algemeen zullen ze geregistreerd staan bij rasverenigingen en kennelclubs, zoals de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Een puli met typische vacht van vervilte koorden
Het aantal verschillende rashonden is heel groot. Vergelijk bijvoorbeeld de puli maar eens met de maltezer, en het is goed te zien hoe selectief fokken tot honden heeft geleid die werelden apart zijn in uiterlijk, grootte, en temperament.

Een prachtige kleine malterzer met witte krulvacht
De voordelen van rashonden
Eén van de voordelen van kiezen voor een rashond is dat bepaalde kenmerken voor elk ras, waaronder temperament, gedrag, en gezondheidsrisico’s goed te voorspellen zijn. Dit betekent dat u een hond kunt uitkiezen gebaseerd op wat u van die hond wilt, of dat nou een uitstekende apporteerder is, een schaapshond, of zelfs een ras dat bekend staat om haar lage energie niveaus. De lengte en het type vacht is voorspelbaar, dus u kunt een hond uitkiezen voor uw huidige levenssituatie. Informatie en ondersteuning bij de zorg voor rashonden is ook makkelijker te vinden.

Een schitterende ras-labrador
Nadelen van rashonden
Verreweg het grootste nadeel van het bezitten van een rashond is dat er in veel rassen, als gevolg van jarenlang selectief fokken en een verminderde genetische diversiteit, erfelijke ziektes in gekropen zijn die over het algemeen terug te leiden zijn tot bepaalde gewenste fysieke eigenschappen van dat ras. De Welshe springerspaniël bijvoorbeeld is erg gevoelig voor glaucoom en heupdysplasie. Het is belangrijk dat u goed onderzoek doet naar de rassen waar u interesse in heeft zodat u op de hoogte bent van de bijbehorende erfelijke ziektes.
Rashonden zijn doorgaans ook een stuk duurder dan kruisingen, hoewel de prijs sterk kan variëren per ras. Door de gerelateerde erfelijke ziektes kunnen rekeningen van de dierenarts ook behoorlijk oplopen. De duurste hond ter wereld was een Tibetaanse mastiff die door een Chinese man voor 10.000.000 yuan (1,3 miljoen euro) werd gekocht!

Een Tibetaanste mastiff, de duurste hond die ooit is gekocht
Tenslotte is het belangrijk te onthouden dat sommige gedragskenmerken in uw specifieke situatie vervelend kunnen zijn, dus zorg er altijd voor dat u voldoende onderzoek heeft gedaan naar een bepaald ras voordat u definitief besluit om hond van dat ras te kopen. Ons hondenrassenregister kan hierbij helpen.
Kruisingen
Kunt u uw cockador van uw chiweenie onderscheiden? Of zelfs maar een yorkipoo van een schnoodle? Als uw antwoord ‘ja’ is dan heeft u waarschijnlijk al gekeken naar de mogelijkheid om een kruising in huis te nemen. Net als rashonden kunnen kruisingen een fantastische aanwinst zijn voor elk huishouden. De meeste van hen hebben een kalme en liefdevolle aard.

Labradoodle, een kruising tussen een labrador en een poedel
Een kruising, of hond van gemengd ras, verwijst naar een hond die rashonden van verschillende rassen als ouders hebben. Kruisingen zijn soms iets populairder omdat ze een lagere kans hebben om erfelijke ziektes te ontwikkelen. Een van de meest populaire kruisingen in Nederland is de labradoodle, een kruising tussen een labrador en een poedel.
Kruisingen zijn vaak ontwikkeld om een ideale mix van bepaalde eigenschappen te produceren. Een voorbeeld is wanneer men een labrador en een golden retriever kruist om een uitstekende geleidehond te creëren, een goldador. Aan de andere kant, soms kan het moeilijk zijn om precies te voorspellen welke genetische eigenschappen van welke ouder zullen worden doorgegeven.
Voordelen van een kruising
Behalve dat ze grappige namen hebben (zoals de puggle), worden kruisingen vaak als gezondere honden gezien omdat het aantal honden waaruit kan worden gekozen groter is. Hierdoor is het makkelijker om honden te fokken zonder dat zich genetische aandoeningen of ziekten voordoen.

Puggle, een kruising tussen een mopshond en een beagle
Nadelen van een kruising
Het kan soms moeilijk zijn om het temperament en de grootte van een kruising te voorspellen, hoewel dergelijke voorspellingen wel makkelijker zijn dan bij bastaards omdat de rassen van de ouders bekend zijn. Als de ouders sterk in grootte verschillen is het moeilijker om de grootte te voorspellen dan wanneer de ouders een vergelijkbare grootte hebben.
Bastaardhonden
Allereerst moet gezegd worden dat de benaming ‘bastaardhond’ veel te negatief klinkt om deze prachtige, diverse groep honden te beschrijven. Bastaardhonden, or vuilnisbakkenrassen, kunnen de perfecte keus zijn voor elke familie… Het enige lastige is om de aanwijzingen over het temperament te kunnen herkennen wanneer u een bastaardhond uitkiest.

Een bastaardhond
Een bastaardhond is een hond die niet kan worden gedefinieerd aan de hand van een type of ras. Zij zijn het resultaat van meerdere generaties van kruisingen tussen onbekende hondenrassen, en hun afkomst is onbekend. Bastaardhonden zijn veel meer genetisch divers omdat ze niet selectief zijn gefokt voor specifieke eigenschappen. Traditioneel gezien was het niet toegestaan bastaardhonden mee te laten doen in hondententoonstellingen, maar in de afgelopen paar jaren zijn er ook hondenshows waar speciale categorieën voor dergelijke honden zijn ingesteld.
Voordelen van bastaardhonden
Het feit dat het zo moeilijk is om van te voren te weten hoe uw bastaardhond eruit zal zien betekent dat u een unieke, enige-in-zijn-soort, beperkte oplage hond zult hebben. Bovendien komen bastaardhonden niet met het hoge prijskaartje dat meestal aan rashonden zit, dus u zult flink wat euro’s uit kunnen sparen met een dergelijke keus.

Een bastaardhond rent op het strand
Vanwege de willekeur van hun afkomst zijn bastaardhonden veel minder gevoelig voor een keur aan erfelijke ziekten dan de gemiddelde rashond. Dit kan betekenen dat u minder rekeningen van de dierenarts zult moeten betalen. Ook leven ze vaak langer dan rashonden, wat betekent dat u uw geliefde viervoetige kameraad langer bij u zult hebben.
Nadelen van bastaardhonden
Omdat over de afkomst van een bastaardhond minder bekend is kan dit betekenen dat gedragskenmerken niet goed te voorspellen zijn. Als u kinderen heeft kan het een beter idee zijn om een rashond te kopen waarbij u weet wat u qua temperament kunt verwachten.

Twee bastaardhonden met temperamenten die maar moeilijk te voorspellen zijn
De grootte en het uiterlijk van een bastaardhond is ook niet goed voorspelbaar, dus als u geen ruimte heeft voor een grote hond, kan het zijn dat een bastaard niet de juiste keuze voor u is, als geen manier heeft om te weten hoe groot uw hond zal groeien. Echter, de grootte van de poten van een bastaard kunnen worden gebruikt om een redelijke indicatie te geven van hoe groot een hond zal worden. Des te groter de poten van een puppy zijn, des te groter de puppy zal zijn wanneer hij volgroeid is. Wanneer de pup vier maanden oud is zal de hond ongeveer tweederde van zijn uiteindelijk grootte zijn.