Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een asbakkenras als hondEen asbakkenras is een hond van een onbepaald ras. Ze zijn het resultaat van generaties kruisingen tussen verschillende hondenrassen waardoor hun precieze achtergrond onbekend is. Deze honden worden ook wel bastaarden genoemd, wat - net als asbakkenras - wat denigrerend klinkt. Vroeger waren ze de wat minder gewilde varianten van hun zuivere neefjes en nichtjes, maar tegenwoordig krijgt het asbakkenras de erkenning en waardering die het verdient.

Voordelen van een asbakkenras

Door hun genetische diversiteit, hebben asbakkenrassen hun eigen set voordelen in vergelijking met een rashond. De voordelen zijn afhankelijk van wat jij als hondeneigenaar belangrijk vindt.

Individualiteit

Elk asbakkenras is uniek. Zie ze als een limited edition hond! Hun uiterlijk en gedrag kan niet helemaal voorspeld worden, maar als je het prima vindt om niet precies te weten wat je kunt verwachten, dan is deze one-of-a-kind hond perfect voor je.

Prijs

Asbakkenrassen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan rashonden of kruisingen. Kruisingen mogen niet verward worden met asbakkenrassen. Bij kruisingen gaat het om twee ouders die allebei van een ander zuiver ras zijn. Deze ‘’designer honden’’ zijn de afgelopen jaren erg populair geworden.

Je vindt genoeg honden in het asiel en die hebben allemaal een warm huis nodig en kosten niet zo veel geld. Denk eraan dat de meeste honden in het asiel niet voor niets weggaan, want veel asielen zijn afhankelijk van donaties om de andere dieren te helpen en potentiële zorgkosten te kunnen betalen.

Gezondheid

Asbakkenrassen lopen minder kans op erfelijke ziektes dan de meeste rashonden, en ze hebben een kleinere kans op genetische ziektes zoals heupdysplasie, wat erg vaak voorkomt bij andere soorten zoals de Deense dog en de Sint bernard. Op zijn beurt zorgt dit bij asbakkenrassen ook voor minder hoge dierenartsrekeningen.

Asbakkenrassen leven ook wat langer dan rashonden, waardoor je jouw geliefde hond langer bij je kunt houden. De algemene regel is: hoe groter de hond (ook bij asbakkenrassen), hoe korter hun levensduur.

En de nadelen?

Mogelijk onbekende voorouders

Omdat de voorouders van asbakkenrassen vaak onbekend zijn, weet je ook niet zeker hoe groot ze worden, hoe ze eruit zullen zien en hoe ze zich gedragen. Als je een hond kiest en specifieke eisen hebt, bijvoorbeeld dat de hond weinig verhaart, het huis beschermt, of niet zo groot wordt, dan kun je beter kiezen voor een kruising die de twee rassen mixt waarvan jij de eigenschappen en het uiterlijk geschikt vindt, of een zuivere rashond.

Als je een asbakken pup adopteert via het asiel, dan moet je ook rekening houden met het feit dat hij misschien heel groot (of juist heel klein) wordt. Als je niet genoeg ruimte hebt voor een grote hond, dan is een asbakkenras misschien niet geschikt voor je. De grootte van de poten van een puppy kunnen wel een indicatie geven. Hoe groter de puppypoot in verhouding tot het lichaam, hoe groter hij waarschijnlijk zal worden als hij volwassen is.

DNA testen bij honden geven je - als je dat belangrijk vindt - een kijkje in zijn afkomst. Maar deze testen hebben, afhankelijk van de test die je kiest, ook wat beperkingen. Zo kunnen ze niet helemaal accuraat zijn.

Omlet en jouw hond

Of een asbakkenras, een kruising of een zuivere rashond nou het beste bij je past: de producten van Omlet versterken de band tussen huisdier en eigenaar. Van onze hondenbenches, tot onze superzachte hondendekens en hondenmanden die een heel leven meegaan - wij hebben vakkundige essentials gemaakt die het leven van jou en je beste hondenvriend beter maken.


Mixed-breed dog running on the beach

Asbakkenras rent op het strand

Reacties:

Er zijn nog geen reacties