Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Het konijn van kop tot staart

Om opgewassen te zijn tegen de grote wijde wereld hebben konijnen een paar bijzondere eigenschappen ontwikkeld. U kunt deze gedragspatronen en kenmerken zelfs bij uw eigen konijnen ontdekken als u ze een tijdje goed bestudeert.


  1. Romp
  2. Lende
  3. Schoulder
  4. Nek
  5. Oren
  6. Ogen
  7. Neus
  8. Bek
  9. Halskwab
  10. Voorpoot
  11. Teennagels
  12. Spronggewricht
  13. Staart / Pluim

Konijnen zijn, net als mensen, zoogdieren - toch zijn er een aantal grote verschillen!

Oren

Met hun grote oren kunnen konijnen natuurlijk goed horen, maar nog veel beter is het dat ze hun oren onafhankelijk kunnen bewegen zodat ze precies weten uit welke richting er gevaar dreigt.

Ogen

Konijnen hebben ook grote ogen. De ogen van een konijn puilen uit aan de zijkant van de kop zodat ze bijna 360 graden blikveld hebben – het enige stuk dat ze niet kunnen zien is vlak voor hun eigen neus! Om te ‘zien’ of iets eetbaar is raakt een konijn dat aan met zijn gevoelige bovenlip.

Tanden

De tanden van een konijn groeien altijd door zodat ze al dat geknaag aankunnen. Als ze ze niet afslijten door gras te eten kunnen ze wel 12cm per jaar groeien! Konijnen hebben veel hooi nodig om hun tanden in goede conditie te houden. Door de aanwezigheid van hun schroeftanden wijken ze, samen met de hazen, af van de andere knaagdieren en vormen ze hun eigen onderklasse 'lagomorfen'.

Neus

Waarom trekt een konijn altijd met zijn neus? Op die manier worden alle uiterst gevoelige receptoren blootgesteld aan de lucht. Als een konijn niet meer met zijn neus trekt is dat een teken dat hij helemaal op zijn gemak is, want dit is een van de vele manieren waarop hij dreigend gevaar kan bespeuren.

Spijsvertering

Konijnen halen het uiterste aan voedingsstoffen uit gras! Ze zijn daarin echt onovertroffen.

Konijnen hebben een spijsverteringssysteem dat uit twee fasen bestaat. Nadat het gekauwde voedsel van het bovenste verteringskanaal, waar het met maagsappen wordt vermengd, naar het onderste verteringssysteem gaat, worden de vezelstoffen er meteen uitgehaald en omgezet in wat wij konijnenkeutels noemen – kleine, vezelige balletjes.

De rest van het mengsel, d.w.z. de vloeistof en de niet-vezelige gedeelten, gaan naar het caccum – een grote fermenteringstank, waar massa’s bacteriën ervoor zorgen dat al het bruikbare uit de plantenstof wordt gehaald. Het meeste daarvan wordt dan verpakt in korrels die cacaeotrofen heten en die het konijn direct vanaf zijn achterwerk eet! Bij deze tweede keer dat er wordt gegeten worden er nog veel meer voedingsstoffen opgenomen, nadat de bacteriën in het caccum hun werk hebben kunnen doen.

Rug

Konijnen hebben een betrekkelijk zwakke rug en kunnen zichzelf door de kracht in hun achterpoten aanzienlijke schade toebrengen. Houd kinderen daarom goed in de gaten als ze het konijn optillen, en let erop dat zij de poten en rug goed ondersteunen. Maar eigenlijk spelen konijnen liever op de grond, omdat dat hun natuurlijke omgeving is.

Poten

Met hun ontzettend sterke achterpoten kunnen konijnen enorme sprongen maken en grote gaten graven. Als een konijn in gevaar is kan hij met een plotselinge klap op de grond een onverwacht hard geluid maken om andere konijnen te waarschuwen.

Staart

De staart, ook bekend als ‘de pluim’, is meer dan een versiersel! Bij wilde konijnen is de onderkant ervan licht van kleur, wat wordt gebruikt als waarschuwing voor gevaar en als communicatiemiddel als er meer konijnen op een groot stuk grond aan het eten zijn.

Reacties:

Aimee, 3 mei 2021

ik ben heel blij met deze website ik hou mijn spreekbeurt over konijnen en ik kon er bijna alles uit halen.


Leerlingsgl, 10 februari 2020

Er staat vermeld dat konijnen sterke poten hebben, waarmee ze grote sprongen kunnen maken. Heeft u enig idee, hoe groot de kracht is, waarmee een konijn zich afzet om de sprong te maken? ik hoor graag van u


Nhgh, 25 november 2018

waw toffe site!