Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Speeltjes voor vinken en kanaries

Hoewel vinken speeltjes niet nodig hebben in dezelfde mate als parkieten, valkparkieten en andere leden van de zeer intelligente papegaaienfamilie, zullen ook deze vogels het leuk vinden om nieuwe objecten in hun kooi te kunnen verkennen. In dierenwinkels en online zijn er allerlei speeltjes verkrijgbaar, maar veel 'speeltjes' kunt u gewoon buiten vinden of zelf maken.

Takken. Bekijk de lijst met veilige houtsoorten in het hoofdstuk 'Zitstokken' hierboven, en zoek takken met bladeren of knoppen. Deze zijn uiteraard in allerlei soorten en maten te vinden, de enige beperking is het formaat van uw kooi. Zorg er altijd voor dat de tak de vliegroute van uw vogels niet verspert. Het hout moet grondig worden schoongemaakt, bijvoorbeeld door er koken water over te gieten, om eventueel aanwezig schadelijke bacteriën te doden. Droog het hout in een niet te warme oven voordat u het in de kooi plaatst. De vinken zullen er met plezier op zitten en het onderzoeken, en knabbelen aan de schors en knoppen.

Andere soorten zitstokken. Vogels verkennen met hun snavels en poten. Een zitstok gemaakt van een stuk touw (dicht geweven, zodat er geen nagels in vast kunnen komen te zitten), een plastic ring of een ketting van houten of plastic ringen zal voor de nodige afwisseling zorgen in de kooi.


canary ruffled variety
Een goed uitgeruste kooi = blije vogels

Dennenappels. Dit is een leuk accessoire voor in een vogelkooi. Wel zijn er een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Ze moeten net van de boom zijn gevallen, gebruik geen dennenappels van vorig jaar, bedekt met mos.
  • Verwijder de steel, om kleverige hars te vermijden.
  • Om te controleren of er hars aanwezig is kunt u de dennenappels 10 minuten in een warme oven leggen. Als er hars zichtbaar wordt, plaats de dennenappel dan niet in de kooi.
  • Gebruik alleen dennenappels van deze bomen, veilig voor vinken: cederhout, douglasspar, larix, fijnspar, zilverspar, grove den en de niet-coniveer soorten els en berk die twijgen met zaden hebben.
  • Neutraliseer de dennenappels 40 minuten in een warme oven (100C) voordat u ze in de kooi plaatst (laat ze wel eerst afkoelen).
  • Laat de dennenappels hangen door ze met draad aan de bovenste spijlen van de kooi te bevestigen, of verspreid ze op de bodem van de kooi.

Bollen. U kunt deze in de dierenwinkel kopen, gemaakt van plastic of twijgen, maar u kunt ze ook zelf maken van twijgen van een voor vogels veilige houtsoort. De bollen moeten ongeveer zo groot zijn als een pingpongbal, en door er wat lekkers in te stoppen kunt u uw vogels verleiden het te benaderen.

Schommels. Alle vinken houden van schommelen. Een zelfgemaakte schommel van ruw hout en touw is perfect.

Belletjes. Vinken zijn minder vatbaar voor een bellen-verslaving dan parkieten, al vinden ook deze vogels het leuk om ze met hun snavels te verkennen waarbij ze voornamelijk plezier lijken te beleven aan het geluid. De belletjes dienen uit één deel te bestaan en één smalle opening te bevatten (in plaats van het ‘jingle-bell’ type bellen waarin mogelijk een een teen vast kan komen te zitten).


canary bell
Kanaries vermaken zich met belletjes

Touwen. Hoewel ze voornamelijk met papegaaien in verband worden gebracht, zijn touwen ook een leuke uitdaging voor vinken. Zorg ervoor dat het touw strak is geweven om te voorkomen dat er teentjes in vast kunnen komen te zitten, en hang het in losse lussen in de kooi. Vinken zullen ze als trapeze gebruiken en zelfs ondersteboven hangen terwijl ze ze verkennen (u kunt dit kunstje aanmoedigen door zaden en andere beloningen aan het touw te hangen).

Nestmateriaal. Of uw poppen (vrouwtjes vogels) nu wel of geen eieren leggen, ze zullen instinctief nestmateriaal verzamelen. Als u bladeren, mos en stukjes ongebleekt papier in de kooi legt zullen ze zich uren bezighouden met het uitzoeken en verzamelen van hun favoriete nestmateriaal. Indien er in de kooi echter geen plek is waar de pop een nest kan bouwen, frustreer haar dan niet door haar nestmateriaal aan te bieden.

Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Fabi, 7 juli 2021

ik wil het weten over zebravinken