Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat betekenen de geluiden die mijn cavia's maken?


Eén van de dingen waarover nieuwe cavia-eigenaren zich het meest verbazen is de hoeveelheid verschillende geluiden die deze dieren maken en het volume ervan. Van luid gepiep tot een fluitend geluid, soms is de betekenis overduidelijk (zoals het blije gepiep op het moment dat hun eten nadert) en soms is het wat cryptischer. In dit hoofdstuk vindt u voorbeelden van cavia geluiden en de interpretatie ervan.


Guinea pigs talking to each other
Cavia's maken veel verschillende geluiden

Waarom spinnen cavia's?

Cavia's spinnen vaak als ze worden vastgehouden. Meestal duidt dit geluid erop dat een cavia tevreden is. Als u één van uw cavia's op schoot heeft en u uw huisdier zijn favoriete voer geeft, zal hij waarschijnlijk een geluid maken dat lijkt op het gespin van een kat. Mocht u op een gegeven moment echter een hoog spingeluid horen, dan kan dit duiden op irritatie.

Een geluid dat op spinnen lijkt is brommen of knorren. Een cavia maakt dit geluid als het zijn dominantie wil tonen. Mannetjes maken dit lage geluid als ze een vrouwtje willen aantrekken (de vraag is of het werkt).


Waarom piepen cavia's?

Er zijn veel verschillende manieren waarop een cavia kan piepen. De meeste van deze geluiden zult u vaak horen. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende piepgeluiden en hun betekenis.

Piepen - dit is waarschijnlijk de meest gehoorde cavia geluid, en u zult het waarschijnlijk elke keer horen als u uw cavia's voert. Dit repetitieve geluid wordt steeds hoger en betekent "geef me eten!" Of u nu naar hun hok loopt om ze wat verse groenten te geven, of als ze het geluid van een opengaande koelkast horen, u zult waarschijnlijk deze piepjes horen en zich heel schuldig voelen als u niet van plan was om ze te voeren.

Hoog piepgeluid - dit geluid kan erop duiden dat uw cavia pijn heeft. Als uw huisdier dit geluid maakt als u hem optilt, kan het zijn dat u hem te stevig vasthoudt. Het kan echter ook zijn dat uw cavia gewond is of een infectie heeft. Ook als uw cavia stokstijf blijft staan en er verlamd uitziet, kan dit erop duiden dat het dier pijn heeft. Controleer uw cavia om te achterhalen of hij in orde is.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties