Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe maakt u een cavia gelukkig?

Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.

happy guinea pigs
Er zijn veel dingen die u voor uw cavia's kunt doen om hun leven leuker te maken


 1. Een warm, schoon onderkomen
  Net als mensen kunnen cavia's alleen maar gelukkig zijn als hun omgeving in orde is. Ze hebben een stevig, veilig huis nodig en veel schoon nestmateriaal. Lees voor meer informatie over een geschikt hok voor uw cavia's ons hoofdstuk over caviahokken.

  Als u eenmaal een hok heeft aangeschaft moet u goed nadenken over waar u het neerzet. Is er een fijne, rustige plek voor uw cavia's waar uw andere huisdieren niet bij kunnen? Is deze plek vrij van tocht, vocht en chemicaliën? Lees ons hoofdstuk 'Wat is de beste plek om een caviahok neer te zetten' voor het kiezen van een geschikte plaats.

 2. Een evenwichtig dieet

  Om gezond en fit te blijven hebben cavia's verschillende vitaminen en mineralen nodig. Vitamine C is van vitaal belang. Uw dieren hebben elke dag vers voer en droogvoer nodig, net als schoon water en hooi. Lees ons hoofdstuk 'Verzorging van cavia's voor meer informatie.


 3. Een veilige ruimte om in rond te rennen

  Cavia's vinden het fijn om samen met hun vriendjes tijd buiten hun hok door te brengen. Caviarennen zijn hiervoor de uitgelezen plek. Bij de Eglu Go voor cavia's is de ren verbonden aan het hok zodat uw dieren hier wanneer ze maar willen gebruik van kunnen maken. Als u een traditioneel houten hok heeft is het een goed idee om een ren voor uw cavia's aan te schaffen en ze hier als het weer het toelaat gebruik van te laten maken. Zorg er altijd voor dat er een plek is waar uw cavia's kunnen schuilen, en voor voldoende water en voer.


 4. Goede gezondheid
  Cavia's raken erg gedeprimeerd als ze zich niet goed voelen of pijn hebben. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig onderzoekt of uw dieren gezond zijn en ze maandelijks te wassen met een anti-parasieten shampoo. Houd uw cavia's en hun onderkomen altijd goed in de gaten. Onderneem meteen actie zodra u merkt dat uw dieren zich afwijkend gedragen. In het wild zijn cavia's prooidieren en ze zijn daarom erg goed in het verbergen van gezondheidsproblemen. Op het moment dat een probleem zichtbaar wordt is het vaak al erg serieus. Lees voor meer informatie over het controleren van de gezondheid van uw cavia's ons hoofdstuk over de verzorging van cavia's.

 5. Gezelschap
  Cavia's zijn groepsdieren. We kunnen daarom niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het is dat een cavia gezelschap van een soortgenoot nodig heeft. U kunt als eigenaar een enorm sterke band hebben met uw huisdier en veel aandacht geven, maar ze zullen altijd verlangen naar een soortgenoot. Konijnen kunnen deze plaats niet innemen omdat ze een cavia (onbedoeld) kunnen verwonden. Ook communiceren konijnen en cavia's niet op dezelfde manier.

  Maakt u zich zorgen over de kosten die verbonden zullen zijn aan het aanschaffen van een soortgenootje voor uw cavia? Voor weinig geld (ongeveer €20) kunt u een cavia uit een opvang adopteren. Een tweede cavia betekent niet dat de kosten voor het onderhoud zullen verdubbelen. Als uw cavia niet goed kan omgaan met andere cavia's, kies dan een jongere cavia van hetzelfde geslacht. Uw cavia zal dit dier minder snel als een bedreiging zien. Lees voor meer informatie ons hoofdstuk 'Cavia's met elkaar laten kennismaken'.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties