Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Geschiedenis


De gerbilsoort die het meest als huisdier wordt gehouden is de mongoolse gerbil, met als wetenschappelijke naam Meriones Unguiculatus. Ruw vertaald betekent dit zoveel als 'geklauwde krijger'. Volgens de legende kreeg het beestje deze naam van de grote keizer Genghis Kahn toen een gerbil in de voet van een sluipmoordenaar beet, juist toen deze op het punt stond de slapende keizer te doden. Door de beet gilde de man van schrik en pijn, waarop de keizer wakker schrok, zijn zwaard greep en de moordenaar doodde. Vanaf dat moment waren de grote keizer en de kleine gerbil onafscheidelijk, en waar Genghis ook heen ging: de gerbil ging steevast mee.

De legende zal in de loop der eeuwen best wel een beetje aangedikt en overdreven zijn (anders was het geen legende!), maar een ding is zeker: Genghis had een oog voor leuke huisdieren!

The First Depiction of a Gerbil
De eerste afbeelding van een gerbil

Vele jaren later verzamelde een Franse missionaris, Broeder Armand David, die rondtrok door Noord en West China, allerlei soorten onbekende planten en dieren om ze naar Parijs op te sturen. Je zou kunnen stellen dat dit een soort van allereerste Google zoekmachine was: iemand in Parijs hoorde voor de allereerste keer van het bestaan van de panda, en vroeg zich af: "hoe zou zo'n beest eruit zien? " Broeder David ging er dan op uit en stuurde het resultaat naar Parijs. Soms als tekening, maar soms ook het volledige dier of plant! Natuurlijk waren de gemiddelde zoektijden wel wat langer, soms zelfs meerdere jaren. Onder zijn vangsten zat inderdaad een reuzenpanda. En in 1867 zond hij enkele exemplaren van de mongoolse gerbil naar Europa, waarmee de eerste gerbils als huisdier een feit waren.

Father Armand David
Broeder Armand David

Het zou nog meer dan een eeuw duren voordat gerbils populair werden in de Verenigde Staten, de grootste markt. In 1954 importeerde Dr. Victor Schwentker een aantal gerbils in de VS voor onderzoek. Dat dit heel geschikte huisdieren waren werd ontdekt in het laboratorium. Het duurde niet lang voordat gerbils de dierenwinkels bereikten. Door hun intelligente en nieuwsgierige karakter waren ze meteen een hit bij kinderen (behalve in Californië, waar niet waren toegestaan).

In Europa werden gerbils pas in 1964 geïntroduceerd waar het ook snel een populair huisdier werd. Tegenwoordig zijn gerbils wereldwijd een van de populairste kleine huisdieren.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties