Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Overleven in de woestijn


Veel van de meer dan honderd gerbilsoorten overleven in het wild in behoorlijk droge omstandigheden. Gedomesticeerde soorten zouden niet in staat zijn de onregelmatigheid in hun voeding en hitte te overleven. Het gedrag en anatomie van hun wilde voorouders is echter aangepast zodat ze kunnen overleven op de beperkte beschikbare bronnen.


gerbils in the desert
In de loop der tijd hebben gerbils zich aangepast aan het woestijnleven

Op welke manier hebben gerbils zich aangepast aan de woestijn?
  • Hoewel er een aantal kleurvariaties tot stand zijn gebracht, zijn wilde gerbils lichtbruin. Deze kleur zorgt voor camouflage in hun natuurlijke omgeving zodat roofdieren ze minder makkelijk kunnen opsporen.

  • Om zo min mogelijk vocht te verliezen urineren gerbils weinig vergeleken met andere, niet in de woestijn levende, knaagdieren.

  • Gerbils kunnen uitstekend graven. Om aan deze evolutionaire behoefte tegemoet te komen moeten ook in gevangenschap gehouden gerbils deze kans krijgen. Door in gangenstelsels te leven kunnen gerbils in het wild ontkomen aan de brandende hitte. Het zand isoleert hun nest overdag tegen de zon, maar ook tegen de kou tijdens de nacht.

Reacties

Er zijn nog geen reacties