Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Passen konijnen of cavia's beter bij mij?


Konijnen en cavia's zijn allebei fantastische huisdieren, en het is dan ook lastig om een keuze tussen de twee te maken. Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen deze twee dieren, al zijn het allebei herbivoren en hebben ze het gezelschap van een soortgenoot en een veilig onderkomen nodig.


Beide diersoorten hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Als u een huisdier voor een kind aanschaft, onthoud dan dat u er waarschijnlijk zelf voor moet zorgen (tenzij het kind oud genoeg is om de verantwoordelijkheid aan te kunnen). Zowel konijnen als cavia's zijn van de zorg van u en uw gezin afhankelijk. Als u ze de zorg en tijd geeft die ze nodig hebben zijn deze dieren een fantastische aanvulling op uw gezin.


Cavia's en konijnen hebben verschillende behoeftes

Het eerste verschil tussen konijnen en cavia's heeft te maken met ruimte. Konijnen hebben een iets grotere ren nodig dan cavia's. Omlet verkoopt onderkomens voor zowel konijnen als cavia's met een ren die kan worden uitgebreid. Deze goed geïsoleerde hokken zijn veilig en de flensrand rond de ren voorkomt dat roofdieren een weg naar binnen kunnen graven.


Het tweede verschil heeft te maken met het voer dat deze dieren nodig hebben. Zowel konijnen als cavia's hebben vers- en droogvoer nodig om gelukkig en gezond te blijven. De prijs van het voer is ongeveer gelijk, maar afhankelijk van het formaat van uw konijnen kan het zijn dat ze iets meer nodig hebben dan cavia's.


Een ander verschil tussen de twee dieren is wie ze kan oppakken. Cavia's zijn wat kwetsbaarder dan konijnen en dus beter geschikt voor wat oudere kinderen. Jongere kinderen (onder toezicht van een volwassene) kunnen veel verschillende konijnenrassen als huisdier hebben, met name de rustige hollander is een populaire keuze.


Ook is er een verschil wat betreft hun levensverwachting. Konijnen leven over het algemeen iets langer dan cavia's. De levensverwachting van een cavia is gemiddeld vijf tot zeven jaar, een konijn leeft vaak langer en wordt gemiddeld tussen de acht en twaalf jaar oud.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties