Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cavia's van kop tot teen


Hebben cavia's een staart? En hoeveel tanden hebben ze eigenlijk? Kom in dit hoofdstuk meer te weten over de anatomie van cavia's.

guinea pig anatomy
Cavia's hebben een kort, breed lichaam en glimmende ogen

Ogen
Cavia's hebben grote ogen aan de zijkant van hun kop. Ze hebben een breed gezichtsveld zodat ze roofdieren op de grond en in de lucht kunnen zien aankomen (al hoeven ze zich hier echt geen zorgen meer over te maken als ze in een Eglu wonen!). Maar de dingen recht voor hun neus kunnen ze niet zien! Hun zicht is niet bijzonder goed, al wordt er aangenomen dat ze verschillende kleuren kunnen zien.

Neus
Cavia's hebben een uitstekende reukzin. Rond hun neus, ogen en mond hebben ze heel gevoelige snorharen. Een goede tast- en reukzin is van belang wanneer ze hun eten uitzoeken (hun favoriete bezigheid is eten!) omdat ze door de positie van hun ogen niet kunnen zien wat ze eten.

Oren
Cavia's hebben ook een uitstekend gehoor. Ze kunnen geluidsfrequenties horen die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen. Ze zullen zeker vanuit hun onderkomen in de tuin horen wanneer u de koelkast opent!

Tanden
Cavia's hebben in totaal twintig tanden, al zult u alleen de vier voortanden zien, twee boven en twee onder. Deze tanden, de snijtanden, gebruiken ze om aan hun voer te knagen. De rest van hun gebit bestaat uit kiezen die het kauwwerk voor hun rekening nemen. Cavia's kauwen van kant-naar-kant en maken deze beweging wel tweehonderd keer per minuut. Een cavia is het aller gelukkigst als hij aan het eten is! De snijtanden en kiezen hebben open wortels, wat inhoudt dat ze hun hele leven blijven groeien. Door continu te eten en knabbelen slijten hun tanden voortdurend.

Spijsvertering
Cavia's hebben een groot spijsverteringssysteem om al het eten te verteren waar ze van houden. Eerst bereikt het voer hun maag waar het wordt vermengd met spijsverteringssappen en waar suikers en vetten worden geabsorbeerd door de ingewanden. De rest van het voer gaat verder naar het caecum, een soort verteringszak die wel 50-70% van de ruimte inneemt in de buikholte van een cavia! Cavia's produceren vervolgens twee soorten uitwerpselen: harde (die u voor ze mag opruimen) en zachte (caecotrophs) die vol zitten met proteïnen en vitaminen en de cavia meteen weer opeet. Een cavia kan wel 150 van deze caecotrophs per dag opeten!

Het skelet
Het skelet van een cavia's bestaat in totaal uit 258 botten (een mens heeft 206 botten). De ruggengraat bestaat uit 34 botjes, elke voorpoot bestaat uit 43 botten en de achterpoten elk uit 36. De rest van de botten bevinden zich in de schedel, de ribben en het borstbeen. Ondank het grote aantal botten in hun pootjes, kunnen cavia's niet goed springen en landen. Wees altijd heel voorzichtig wanneer u een cavia vasthoudt, want als hij valt is de kans groot dat hij een poot breekt.

De staart
Wacht, we zijn de staart vergeten. De staart van een cavia bestaat uit zeven botjes. Deze bevinden zich echter zo dicht bij het achterste (de bekken) van een cavia dat de staart niet zichtbaar is.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties