Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoeveel cavia's samen?


In het wild leven cavia's in groepen van tien of meer, het zijn sociale dieren die graag gezelschap hebben. Als huisdier worden ze meestal als paar gehouden. Twee vrouwtjes (zeugen) zullen vreedzaam samenleven, net als twee mannetjes (beren), zeker als het broers zijn. Twee beren van verschillende leeftijden kunnen doorgaans ook goed samenleven, zolang er maar geen zeugen in de buurt zijn. Als u een zeug en een beer heeft en u wilt geen nestjes, dan zult u het mannetje moeten laten castreren. Wees er zeker van dat het geslacht van de cavia's die u koopt correct is vastgesteld om verrassingen te voorkomen.


Cavia's moeten per twee of meer samen worden gehouden

Als u twee cavia's heeft maar er eentje overlijdt, dan is het normaal gezien mogelijk een nieuwe cavia te introduceren. Als u slechts één cavia houdt dan kunt u uw dier een zachte knuffel geven die even groot is als een cavia, of een spiegel zodat ze de hele dag een 'andere' cavia kunnen zien (maar al het voer zelf kunnen opeten!).

Als u, bedoeld of onbedoeld, een mannetje en vrouwtje samen houdt, dan is het goed om te weten dat ze al zwanger kunnen raken vanaf een leeftijd van 3-4 weken. Wilt u dit niet, dan zult u het mannetje apart moeten houden totdat hij oud genoeg is om gecastreerd te worden. Hiervoor moet een cavia minimaal 4 maanden oud zijn.

Kunnen konijnen en cavia's samen worden gehouden?
Hoewel er op elke regel een uitzondering is, en u misschien iemand kent die konijnen en cavia's samen houdt, is dit over het algemeen geen goed idee. Een konijn kan met zijn krachtige poten een cavia bezeren, zelfs onbedoeld. Ook hebben konijnen en cavia's niet dezelfde voedingsbehoeften. Cavia's hebben bijvoorbeeld veel vitamine C nodig en dit zit niet in konijnenvoer. Ook kunnen konijnen de bordetella-bacterie bij zich dragen dat onschadelijk is voor konijnen maar cavia's heel ziek kan maken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties