Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Borstelhaar of gladhaar?


Tegenwoordig bestaan er honderden verschillende caviarassen. Deze zijn grofweg in te delen in twee groepen: gladharig en borstelharig. Bekijk voor meer informatie ons hoofdstuk over het uitzoeken van een cavia.

Gladharig
Zoals de naam doet vermoeden zijn dit cavia's met een gladde vacht. Binnen deze category bestaan er vele verschillende kleuren, en dit zijn allemaal aparte rassen. Zo is er bijvoorbeeld de eenkleurig zwart, crème, wit (met roze albino ogen of zwarte ogen). Ook zijn er eenkleurig rood, chocolade, enzovoorts. Als deze rassen komen voor in een satijn variant. Een satijn heeft haartype dat licht reflecteert waardoor het er heel glanzend uitziet.

Variëteiten zoals de agouti hebben kort, glad haar

Gladharige cavia's komen ook voor in een combinatie van kleuren. De agouti heeft haar waarvan de tip en de wortel een verschillende kleur hebben (het ziet er een beetje uit als een uitgroei!). Deze kleur lijkt het meeste op die van de wilde voorouders van cavia's. Schildpad cavia's zijn rood, wit en zwart, verdeeld in blokken over hun lichaam. Dalmatiner cavia's zijn, net als de honden, wit met zwarte vlekken. De vacht van himalaya's lijkt op die van de siamese kat.

Ruwhaar
De peruvian en shelties behoren tot de groep met lang, golvend haar dat wel 50cm lang kan worden. Dit ras is waarschijnlijk niet geschikt voor de beginnende cavia-houder aangezien het veel tijd kost om de vacht in goede conditie te houden. Ook zijn er de texels (shelties met een permanentje!), teddies en de rex die er een beetje uitzien als stekelvarkentjes. Daarnaast zijn er de gekuifde rassen: gladharige cavia's met een rozet-kroon op hun voorhoofd. Ook shelties kunnen een kuif hebben, dan worden ze coronets genoemd. Abyssinians hebben meerdere rozetten, 10 in totaal, verdeeld in een speciaal patroon over hun lichaam. Als deze varianten komen ook nog eens voor in verschillende kleuren.

texel rough hair
Texel zijn ruwharige cavia's

Er zijn dus veel variëteiten waaruit u kunt kiezen. Ook kruisingen tussen verschillende rassen zijn vaak erg mooi om te zien. Welk caviaras u ook kiest, het dier zal gegarandeerd een vermakelijk gezelschap zijn voor de komende 4-7 jaar.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties