Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wet- en regelgeving voor het houden van kippen in Nederland

Er zijn maar weinig regels die de gemiddelde kippenhouder ervan weerhoudt een aantal kippen in zijn achtertuin te houden. Maar er zijn wel een aantal zaken waarvan u op de hoogte moet zijn.


A chicken looking curiously at its owner
Een kip inspecteert zijn verzorger

Dierenwelzijn

Iedereen die kippen houdt als hobby is aan weinig regels gebonden, al dient u vanzelfsprekend rekening te houden met bijvoorbeeld het Besluit Houders van Dieren. Dit besluit bepaalt dat dieren, voor zover u dat kunt voorkomen, geen pijn mogen lijden en geen angst en chronische stress mogen hebben. Dierenmishandeling en -verwaarlozing zijn strafbaar.


Pluimvee registreren?

Pluimvee, zoals kippen en kalkoenen, wordt niet geregistreerd op individueel niveau, maar op koppelniveau. Een koppel is een groep dieren die samen in 1 eenheid gehuisvest zijn. Alleen houders van 250 of meer stuks pluimvee moeten hun dieren registreren. Dit zijn gelukkig veel meer vogels dan hobbyisten doorgaan in hun achtertuin houden.


Afscherm- of ophokplicht n.a.v. vogelgriep

Sinds 2005, na de uitbraken van vogelgriep, is meermaals een afscherm- of ophokplicht afgekondigd. De ophokplicht is doorgaans alleen van toepassing op commercieel gehouden pluimvee. Alleen wanneer er een uitbraak is in Nederland geldt de ophokplicht ook voor hobbypluimvee. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat pluimvee in direct contact kan komen met (de uitwerpselen van) wilde vogels.


Huurwoning

Wanneer u een woning huurt en u kippen wilt gaan houden, is het verstandig eerst te te bekijken of hierover in de huurovereenkomst iets is vermeld (of over het houden van huisdieren in het algemeen). Wanneer u twijfelt kunt u hierover het beste contact opnemen met de verhuurder.Reacties:

Er zijn nog geen reacties