Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoeveel kippen kan ik houden?

Als u de keuze heeft gemaakt om kippen te gaan houden, moet u bereid zijn om voor ten minste twee kippen te zorgen. Dit omdat kippen van nature sociale dieren zijn en in een toom leven. Een kip alleen zal zonder maatje vereenzamen en gestresst raken.


Drie kippen met de Eglu
De drie prachtige kippen van Stephanie Croft strekken hun pootjes in de vroege morgen

De keuze voor de grootte van uw kippentoom is afhankelijk van een aantal factoren:


Welk kippenras wilt u hebben?

Wilt u een kippenras dat er mooi uitziet of vindt u het belangrijker dat uw kippen veel en goede eieren leggen? De zogenaamde sierrassen zoals de Japanse kriel (chabo) en het Pools hoen zijn doorgaans minder productief (2 tot 3 eieren per week) dan rassen die speciaal voor de eierproductie zijn gefokt, zoals de miss pepperpot en de gingernut ranger (6 tot 7 eieren per week). Wanneer u én een sierras én veel eieren wilt hebben zult u meer sierkippen moeten aanschaffen.


Tom Newbould's beautiful Rhode Island Reds foraging for grubs in the grass
De prachtige Rhode Island reds van Tom Newbould op zoek naar wormen in het gras

Hoeveel eieren wilt u?

Wanneer u kippen gaat houden voor hun eieren dan zijn er verschillende rassen waaruit u kunt kiezen om genoeg eieren te hebben voor uw hele gezin. Productieve leggers zoals de gingernut ranger leggen tot wel 7 eieren per week. Bereken hoeveel eieren u wekelijks wilt hebben om het aantal kippen dat u aanschaft te bepalen. Het is altijd verstandig om een extra hen aan de toom toe te voegen voor wanneer de eierproductie lager is (gedurende de winter of wanneer hennen broeds zijn).


Nikkesha Heath holding one of her Pekin Bantam's delicious pink eggs
Een heerlijk roze ei van een van de Cochin krielen van Nikkesha Heath

Achterhaal hoeveel eieren de kippen die u aanschaft gemiddeld leggen en bepaal aan de hand hiervan hoeveel hennen u neemt.


Hoeveel ruimte heeft u?

Kippen hebben niet enorm veel ruimte nodig maar als u ze vrij laat rondscharrelen in een middelgrote tuin dan zullen ze gaten graven in uw gazon en bloemperken. Kippen graven en halen de aarde om wanneer ze op zoek zijn naar eten. Het is daarom vaak het beste om een deel van uw tuin voor uw kippen te reserveren waar ze vrij kunnen rondscharrelen.


Emilia Taylor's hens enjoying some shade in the back garden
De kippen van Emilia Taylor genieten van de schaduw achterin de tuin

Naast een plaats waar uw kippen kunnen rondscharrelen, neemt ook het kippenhok ruimte in. Onze grootste Eglu, de Eglu Cube, is 120 cm x 85 cm (exclusief de ladder en ren) en is 120 cm hoog.


Wat is uw budget?

Wanneer u uw budget bepaalt voor het houden van kippen dan is het laatste waar u zich zorgen over hoeft te maken de kosten voor het aanschaffen van de kippen (prijs per kip ligt tussen de 7 en 60€, afhankelijk van het ras en vaccinaties). De voornaamste kosten zijn het kippenhok, de kippenren en het kippenvoer.


Stephen Wilson's incredibly beautiful Frizzle Polish hen showing off her feathers
Het prachtige Pools hoen van Stephen Wilson toont trots haar veren

Wanneer u slechts een klein aantal kippen wilt houden, dan zullen de kosten ook lager zijn dan wanneer u een hok, ren en voer voor een kippentoom van tien kippen moet aanschaffen. Onze Eglu Go is bijvoorbeeld perfect voor een paar grote hennen terwijl onze Eglu Cube groot genoeg is voor maximaal tien kippen.


Heb ik een haan nodig?

Kort samengevat: het is alleen noodzakelijk om een haan aan te schaffen wanneer u wilt dat uw kippen zich voortplanten. Een goede verhouding is dan één haan per vijf hennen. Dit is van belang omdat hanen behoorlijk territoriaal/bezitterig kunnen zijn en met elkaar kunnen gaan vechten wanneer ze het idee hebben dat er concurrentie is.


Samantha Dawson's lovely Welsummer hens are being looked after by her cockerel
De prachtige Welsumer van Samantha Dawson wordt in het oog gehouden door een haan

Het is een fabeltje dat hennen een haan nodig hebben om eieren te kunnen leggen. We weten niet waarom dit idee zo gangbaar is maar het is zeker niet waar. Hennen leggen zonder de aanwezigheid van een haan hetzelfde aantal eieren. Het enige verschil is dat eieren bevrucht kunnen worden wanneer er een haan aanwezig is. Bevruchte eieren kunnen uitkomen wanneer ze door een hen of broedmachine worden uitgebroed. Wanneer u wilt voorkomen dat bevruchte eieren worden uitgebroed moet u ervoor zorgen dat u dagelijks de eieren van uw kippen verzamelt en in de koelkast bewaart. Ook bevruchte eieren kunt u gewoon opeten, u zult geen verschil merken.


Waar koop ik mijn kippen?

Er zijn verschillende plaatsen waar u kippen kunt kopen. Een korte zoektocht online toont vele verkopers, van boerderij-kippen en geredde legkippen tot kippen van hobbyfokkers. Het kan lastig zijn om te bepalen waar u uw kippen het beste kunt kopen maar er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat u uw kippen beter ergens anders kunt kopen.

Bekijk de gehele toom - Indien mogelijk is het verstandig om eerst de gehele toom te bekijken. Als de toom een paar zieke kippen bevat kunnen ook de andere kippen last hebben van parasieten of een ziekte. Het is niet altijd meteen zichtbaar wanneer een kip parasieten heeft en de symptomen van een ziekte zijn soms pas na een tijdje zichtbaar.


A Flock Of Free Range Chickens
Een toom scharrelkippen

Controleer de ruimte waarin de kippen worden gehouden - Als de ruimte waarin de kippen worden gehouden bijzonder vuil is en er tekenen van diarree zijn, is de kans groot dat er niet goed voor ze wordt gezorgd en is de kans groter dat ze een ziekte bij zich zullen dragen.Reacties

Er zijn nog geen reacties