Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Badtijd voor parkieten

Baddertijd is leuk voor uw vogels en voor u om naar te kijken. Maar wist u dat u uw vogels ook een parkieten douche kunt geven? Dit kunt u doen met natte bladeren - sla, basilicum en peterselie zijn favoriet - of een pol nat gras. Parkieten zullen hier in rondrollen en ervan genieten zoals een kat van catnip. In hun natuurlijke omgeving (Australië) rollen parkieten 's ochtends in met dauw bedekt gras.


A budgie eating greens
Een parkiet bekijkt zijn groene douche

Sommige vogels vinden een echte douche fijn, en slaan met hun vleugels onder een stromende kraan (kamertemperatuur, nooit warm). Een parkiet moet volledig tam zijn voordat u dit kunt proberen.

Niet geschikt is een nevel-sprayer. Parkieten zullen het water inademen, wat leidt tot niezen en ongemak. Een douche met dikke druppels is geschikter. Toch moet een vogel dit zelf uitproberen en uw kunt uw parkiet niet zomaar onder de douche zetten en verwachten dat het dier het aangenaam vindt. U kunt zien wanneer uw parkiet het wel fijn vindt, hij zal dan zijn veren opzetten. Als hij wegrent, laat hem dan zijn gang gaan en achtervolg hem niet met de douchekop!

Hoe vaak maken parkieten gebruik van hun badje?

Parkieten zullen gebruik maken van hun vogelbadje wanneer ze daar zin in hebben. Op den duur zult u weten wat uw vogels prettig vinden, hiervoor zijn geen regels. Sommige eigenaren zetten eenmaal per week een badje in de kooi, waar hun vogels dan meteen gebruik van maken. Andere mensen laten weten dat hun parkieten er nooit gebruik van maken.

Observeer uw vogels en u zult snel genoeg weten wat ze nodig hebben. Een vogel die rond spettert in zijn drinkwater, laat duidelijk merken dat hij toe is aan een badje. Het is aan u om hierin een routine te vinden. Een parkiet die in de eerste zes maanden van zijn leven nooit een 'gras-douche' heeft gezien, zal er misschien niet meteen enthousiast op reageren (al zal hij snel genoeg aan het groen gaan knabbelen). Een vogel die van jongs af aan gewend is aan zijn wekelijkse bad, zal hier van genieten.

Temperatuur van het water

Vul het water van het vogelbadje altijd met koel of lauwwarm water. Gebruik geen water uit de koelkast en laat erg koud leidingwater 20 minuten staan voordat u het gebruikt. Water op kamertemperatuur is het beste. Het badwater mag nooit heet zijn.

Reacties

Lisa, 16 april 2020

Ik heb een vraagje na het badderen van mijn parkiet mag ik ze dan in de zon zetten groetjes Lisa


Els, 6 april 2020

Super site toen wij onze oude parkiet spoekie verloren 24 oktober 2019 Gaven jullie ons gelijk tips nu onze nieuwe aanwinst skoeby genaamd Er is willen wij jullie hier hartelijk voor bedanken ook namens mijn man