Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Parkietenkuikens

Soms duurt het wel 24 uur voordat parkieten gaan tsjirpen voor eten. Dit komt omdat de voedingsstoffen uit de dooier hun eetlust nog een tijdje nadat ze uit het ei zijn gekomen stilt. Mocht het echter zo zijn dat een kuiken ook na de eerste dag nog niet wordt gevoed, dan kan het nodig zijn om het kuiken bij een andere pop met kuikens te zetten, of om het dier met de hand te voeden.

Het mannetje zal de pop voeden terwijl ze op haar nest zit. Het voeden van de kuikens is haar taak, totdat ze het nest verlaten als ze vijf of zes weken oud zijn. Soms zal het mannetje dan helpen met het voeren van de kuikens, al zal een pop dit meestal alleen doen.

Als de kuikens eenmaal uit hun ei zijn gekomen, zal de hoeveelheid mest zich snel opstapelen. U dient de nestbox minstens eens per week schoon te maken. Let er hierbij op dat uw handen schoon zijn. Verwijder zoveel mogelijk van het bevuilde zaagsel, maar verplaats hierbij de kuikens niet. Als oudere kuikens vuile pootjes krijgen kunt u deze voorzichtig schoonmaken.

Als u begint met het in handen nemen van de kuikens als ze twee weken oud zijn, zullen ze tegen de tijd dat ze het nest verlaten al redelijk handtam zijn. Dit maakt het makkelijker om ze later in hun leven helemaal handtam te maken.


two_day_old_budgie_chick
Een twee dagen oud kuiken

Tweede leg

Als de kuikens zichzelf eenmaal kunnen voeden zullen de parkietenouders vaak voor een tweede ronde eieren gaan. Als u hier de ruimte voor heeft, dan kan dit, al is de pop vaak uitgeput en loopt ze het risico te sterven. Het is daarom verstandig de nestbox etc. te verwijderen en het parkieten een paar weken te scheiden.


five week old budgie
Een parkiet van vijf weken oud

Als uw parkieten in het seizoen twee keer een nestje hebben gehad dient u ervoor te zorgen dat ze een heel jaar geen eieren meer leggen. Zo zullen ze weer volledig fit zijn voor het volgende broedseizoen.

Reacties

Brondel, 28 januari 2022

Welk nestje voor parkieten om te kweken past er in of aan de Omlet kooi? Kunnen jullie er een bezorgen? Ik zou graag kweken!