Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een ontsnapte parkiet weer vangen

Als een parkiet uit zijn kooi ontsnapt en hij niet handtam is, dan kan het lastig zijn om het weer in zijn kooi te krijgen. Er is nog meer reden tot zorgen als een vogel uit een buitenvolière ontsnapt of door een openstaand raam naar buiten vliegt. Binnenshuis zult u de parkiet uiteindelijk wel weer te pakken krijgen. Het is dan van belang dat de stress voor de vogel zoveel mogelijk beperkt blijft. Buiten is dit veel moeilijker en er is geen garantie dat u de vogel weer zal weten te vangen.

Parkieten net

Een net om een parkiet te vangen is alleen om te gebruiken als er geen andere mogelijkheid is. Het kan van pas komen als een vogel uit een volière voor een bepaalde reden apart moet worden gehouden (bijvoorbeeld om naar de dierenarts te gaan) of als een vogel is ontsnapt en zonder ingrijpen niet terug naar zijn kooi wil gaan.

U kunt een vogelnet kopen in een online winkel maar u kunt ook een zacht handdoek gebruiken om de vogel te vangen. Het voordeel van een net is dat deze een lange stok heeft en u de vogel van een bepaalde afstand kunt vangen.

Hoe tam uw vogel ook is, en hoe vaak u hem al met een een net heeft gevangen, het blijft voor de vogel een stressvolle ervaring. Gebruik het net daarom alleen als dit echt nodig is, bijvoorbeeld als het dier is ontsnapt.


budgie perched on books
Als een parkiet is ontsnapt zult u hem weer moeten vangen

Een parkiet vasthouden

Als u een parkiet met een net of handdoek heeft gevangen zult u hem hier met de hand weer uit moeten halen. Dit vraagt om een beetje ervaring maar is niet zo moeilijk.

Verwijder de vogel uit het net door het met uw hand te pakken. Leg uw middel- en wijsvinger aan beide zijden van zijn kopje en leg uw duim, derde vinger en pink rond zijn zijkanten en onder hem. Knijp hem niet maar houd hem stevig genoeg vast zodat hij niet kan gaan fladderen of met zijn kop kan schudden (dit zal alleen maar zijn stress verhogen). Spreek de vogel kalmerend en zet hem voorzichtig terug in de kooi./p>

Reacties:

An Omleteer, 12 mei 2020

Hi. Vandaag op straat een parkiet gevonden. Tam en wel. Ik kon m niet aan zn lot overlaten dus meegenomen. Ik heb m op zo een site gezet voor verloren dieren. Grote kans dat er geen reactie komt ben ik bang. Hij zit nu in een noodkooi. Ik ga een nieuwe kopen. Die geo kooi (waar de reclame van te zien is hier) lijkt me aantrekkelijk, echter, ik las ergens dat t belangrijk zou zijn dat de kooi horizontale spijlen heeft omdat de parkiet wil klimmen. Dat bemoeilijkt worden met verticale spijlen. Kortom, klopt dat? (Dan is die geo dus minder geschikt voor deze soort) of niet?