Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een ontsnapte parkiet vangen

Een handtamme vogel die op een ongeplande tijd buiten zijn kooi is zal vrij makkelijk weer te vangen zijn. Gebruik gewoon de vinder-en-gierst truc en u zult hem vrij makkelijk weer in zijn kooi kunnen krijgen. Word nooit boos op het dier omdat hij ontsnapt is. De vogel zal uw vinger dan in verband brengen met een berisping en dit zal voor stress zorgen.

U heeft een groter probleem als de vogel niet handtam is. U zult hem nu terug in zijn kooi moeten krijgen zonder dat u gebruik kunt maken van uw vinger. U kunt het proces versnellen door alle zitplekken en voer buiten de kooi weg te nemen. Als u tijd heeft kunt u wachten totdat de vogel honger begint te krijgen en vanzelf weer in zijn kooi zal gaan. Als er meer haast bij is zult u hem moeten vangen met een net of een handdoek.


escaped budgie indoors
Zelfs in huis kan het lastig zijn om een ontsnapte parkiet weer te vangen

Hulpmiddel om een parkiet te vangen

Als een vogel buiten een gesloten ruimte ontsnapt zult u zorgvuldig moeten plannen hoe u het dier weer gaat vangen. U heeft een net en handdoek nodig, een doosje of een reismandje, iets om de kooi mee af te dekken, gierst en geluid van kwetterende parkieten (geluid van uw gsm zal de klus klaren). U kunt ook uw stem gebruiken omdat dit een voor uw vogel vertrouwd geluid is.

Een parkiet buiten vangen

De kans dat u een ontsnapte parkiet buitenshuis weer vang is afhankelijk van hoe snel u zich realiseert dat het dier is ontsnapt. Het zal makkelijker zijn om het te verleiden terug te komen als hij nog in de buurt is van zijn kooi en kooi-genootjes. Als uw vogel al verder weg is zal dit erg lastig zijn.

Een vogel die buiten is ontsnapt zal vaak op de volière gaan zitten of in een boom in de buurt. Als uw vogel door het raam naar buiten is ontsnapt en u geen volière heeft, dan zal hij waarschijnlijk op het dak/dakgoot of op een hek of in boom gaan zitten.


escaped budgie
Het vinden van uw ontsnapte vogel is het begin, maar dan moet u het dier nog zien te vangen

De neiging van een parkiet om een hoge plek uit te zoeken draagt niet echt bij aan het weer vangen van de vogel. U zult de vogel moeten proberen te verleiden naar beneden te komen door uw hand, een reismandje of kooi te vullen met voer en lekkernijen.

  • Roep de naam van de vogel terwijl u gierst vasthoudt; of speel een opname met tsjirpende parkieten af.
  • Als de vogel op uw vinger komt zitten, breng dan uw andere hand naar hem toe en pak hem vast (zoals hierboven beschreven).
  • Zet de vogelkooi met het deurtje open op een hoge plek neer, zodat de vogel het goed kan zien of op een plek waar u de vogel voor het laatst heeft gezien. Leg iets lekkers in de kooi.
  • Als uw vogel handtam is, ga dan buiten staan, houd zijn favoriete voer in uw hand en roep hem. Als u meer dan een vogel heeft (en meer dan een kooi) zet dan zijn vriendjes naast de openstaande kooi. Hopelijk zorgt hun gesjirp en gekwetter ervoor dat hij weer thuiskomt.
  • Als de vogel bovenop de kooi gaat zitten (en dit is waarschijnlijker dan dat hij meteen in de kooi gaat), gebruik dan de gierst op hem op uw vinger te krijgen. Als dit lukt, sluit dan uw andere hand rond hem zodat hij niet weer weg kan vliegen.
  • Als de parkiet is ontsnapt uit een volière kunt u niet gewoon de deur open laten staan en hem verleiden met voedsel om terug te komen. Plaats dan gierst (of een andere favoriete snack) in een schaaltje bovenop de volière of er zo dicht mogelijk bij in de buurt. Het geluid van de andere vogels zal hem hopelijk teruglokken. Als dit zo is kunt u proberen het dier met een net te vangen.

Komen ontsnapte parkieten weer terug?

Hoe verder een vogel is weggevlogen, des te moeilijker het zal zijn om hem weer te vangen. Door een combinatie van angst, desoriëntatie en nieuwsgierigheid zal hij niet per se terugkomen naar zijn kooi of volière. Er is geen garantie dat hij terug zal komen en u bent aangewezen op slimme listen en geluk om hem terug te krijgen.

Als de vogel in beweging is, volg hem dan te voet en neem de hierboven genoemde vang-benodigdheden mee. Uw vogel zal niet ver weg gaan tijdens zijn eerste vlucht weg uit de kooi. Zolang u zijn afwezigheid opmerkt binnen het eerste uur na zijn ontsnapping, is de kans behoorlijke groot dat u de vogel in de buurt zult aantreffen. Probeer te luisteren of u hem hoort - hij zal waarschijnlijk naar zijn vrienden fluiten of contact proberen te maken met andere vogels die hij tegenkomt (het tjirpen van een mus is niet hetzelfde als dat van een parkiet en dit lokt vaak een reactie uit). Als u hem niet kunt zien, speel dan een opname van parkietengetsjirp af en luister of hij een reactie geeft.

Wanneer u uw vogel spot, probeer hem dan te lokken met gierst, een kooi en het geluid van parkieten. Hij zal moe zijn en als hij lang weg is geweest, zal hij waarschijnlijk ook honger hebben. Maar hij zal ook gestrest zijn waardoor hij niet naar beneden zal komen en de veiligheid van de boom of het dak waarop hij rust verlaten. Dit is helaas waar veel pogingen om een parkiet weer te vangen eindigen. De vogel blijft op een hoge plek zitten en vliegt uiteindelijk weg om uit het zicht te verdwijnen. De enige kans om hem te vangen is door hem met iets te verleiden om terug te komen. Als hij op het dak zit kunt u proberen naar de dichtstbijzijnde kamer op de bovenverdieping te gaan om hem van hieruit te lokken.


escaped budgie in a tree
Het proberen te lokken van een ontsnapte parkiet is moeilijk

Een net op een lange stok kan helpen. Vul het net met gierst en beweeg het zo langzaam mogelijk naar de parkiet. Schep hem op en breng hem snel naar beneden. Haal hem met uw hand uit het net en breng hem terug naar zijn kooi. Hij zal gestrest en niet gelukkig zijn. Door de kooi tijdelijk af te dekken kunt u het dier laten kalmeren.

Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties