Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een parkiet die zoek is

Als u uw ontsnapte parkiet heeft gespot, zet dan een open, zichtbare, met voer gevulde kooi buiten uw huis of naast de volière. Plaats zijn favoriete speeltje op of in de buurt van de kooi om hem te lokken. Als er geen kooigenootjes zijn die hem kunnen teruglokken, probeer het dan met opgenomen geluiden van parkieten (op YouTube is zeker iets te vinden). Houd een net en handdoek bij de hand om hem snel te kunnen vangen als hij terugkeert.

Als u een band heeft opgebouwd met uw parkiet, onderschat dan de kracht van uw aanwezigheid niet. Ga buiten in de buurt van de kooi zitten en roep uw vogel. Neem uw stem op en speel dit af als u niet de hele tijd kunt blijven wachten.

Als u meerdere parkieten houdt en het buiten warm is, kunt u de vogelkooi in de buurt van de achterdeur zetten. Als het te koud is, is deze truc niet mogelijk.


lost budgie
Het is lastig om een ontsnapte vogel weer te vangen

Breng uw buren ervan op de hoogte dat uw parkiet is ontsnapt. Als het meer dan een paar uur geleden is dat uw vogel is ontsnapt kunt buiten posters opgangen zodat mensen contact met u kunnen opnemen. Als u weet dat er in de buurt andere volières zijn, vraag de eigenaar dan of hij of zij een oogje in het zeil wil houden.

Meer dan wachten en hopen kunt u nu niet doen. Maar geef niet op, ook al heeft u uw vogel al langer dan 24 uur niet gezien of gehoord. Het kan inderdaad zo zijn dat hij ver weg is, maar misschien begeeft hij zich ook nog wel binnen hoorafstand en kunnen uw stem en/of de andere vogels hem teruglokken.

Een ontsnapte parkiet redden

Als u de ontsnapte parkiet van iemand anders heeft gevangen, is het tijd om snel actie te ondernemen!

Het zal u waarschijnlijk niet lukken om een losvliegende parkiet van een dak of uit de boom naar beneden te lokken (al kunt u het altijd proberen; het dier kan tam zijn of erg veel honger hebben). Een zwerfvogel die voer in een volière ziet blijft misschien lang genoeg zitten om hem te kunnen vangen. Het zien van andere vogels, voer en de geluiden zullen de verdwaalde parkiet lokken.


escaped budgie flying
Een ontsnapte parkiet die zijn vleugels strekt

De enige realistische manier om een vogel te vangen is met een net, tenzij de parkiet tam is en zich genoeg op zijn gemak voelt om naar uw hand te komen. Eenmaal gevangen, is een stille kooi het eerste wat hij nodig heeft, uitgerust met een zitstok, voedsel en water. Als de vogel paniekerig is, bedek de kooi dan niet - laat de parkiet een paar uur alleen op een warme plek om hem te laten herstellen en aan zijn omgeving te laten wennen. Als hij al een tijd geleden is ontsnapt, dan is hij waarschijnlijk hongerig, moe en koud.

Zet een gevonden vogel nooit direct bij uw andere vogels. De nieuwkomer kan ziektes bij zich dragen dus is het beter hem eerst alleen te houden.

Zodra de vogel zich veilig voelt en heeft gegeten is het tijd om kenbaar te maken dat u een vogel heeft gevonden. Omdat een ontsnapte vogel al een grote afstand kan hebben afgelegd kunt u een bericht in de lokale krant plaatsen, een radiostation ervan op de hoogte brengen of online berichten achterlaten. Naar alle waarschijnlijkheid wacht de eigenaar van de ontsnapte vogel hoopvol op een bericht. Kijk ook of u ergens kunt vinden of iemand zijn vogel als vermist heeft opgegeven.

Nadat de gevangen vogel wat is bijgekomen is het tijd om te kijken of:

  • Het dier gewond is
  • Of de neusgaten schoon zijn. Een schilferige huid kan duiden op een ziekte
  • Zijn achterste schoon is. Als de veren rond dit gebied nat of vuil zijn is de vogel waarschijnlijk ziek
  • Er sprake is van parasieten of kale plekken
  • De mest er normaal uitziet (NB de kleur wordt bepaald door de voeding)
  • Het dier goed eet
  • De parkiet alert is en normaal reageert

Ook als de vogel helemaal in orde is kan het verstandig zijn om het dier door een dierenarts te laten onderzoeken. Het kan zijn dat het dier een inwendige ziekte heeft. Breng uw andere vogels niet in gevaar en houd de gevonden parkiet apart.

Hopelijk heeft u de eigenaar van de vogel gevonden voordat u kosten maakt voor het naar de dierenarts brengen van de vogel!

Reacties:

Er zijn nog geen reacties