Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Parkietenvoer

Door uw parkieten een dieet te geven dat lijkt op dat wat ze in het wild zouden eten, vergroot u de kans dat u uw parkieten gezond en tevreden houdt. Een zadenmix van goede kwaliteit moet de basis van hun dieet zijn. Daarnaast hebben ze wat gekiemde zaken, vers fruit en groenvoer, sepia en een mineralenblok nodig.

Net als kinderen in een fast food restaurant zullen ook parkieten vaak voor de ongezondere optie gaan als ze de kans krijgen. Als uw parkiet zijn hele leven alleen maar droge zaden heeft gekregen, dan kan het doen zijn dat hij zijn snavel zal optrekken voor alle andere dingen die u aanbiedt. U zult misschien denken dat uw parkieten vers fruit en groente het lekkerst zullen vinden. Toch is voor parkieten niets zo lekker als droge zaden. Als dit het enige is dat uw vogels te eten krijgen kunnen ze echter last van overgewicht krijgen, zeker als de zadenmix (en dit is meestal het geval) veel gierst en andere vette zaden bevat.


White budgie feeding
Een gevarieerd dieet ligt aan de basis van een goede gezondheid

Zorg dus voor variatie en houd in de gaten wat uw vogels daadwerkelijk eten. Blijft de groente onaangeroerd terwijl de trosgierst volledig kaal gegeten is? Als dit het geval is, minimaliseer het aanbod zaden dan een paar dagen. Zo forceert u uw vogels ook de gezonde dingen te proberen.

Wat eten wilde parkieten?

In hun natuurlijke habitat, Australië, eten parkieten zaden, met name afkomstig van grassen. Ze vinden hun zaden in alle vormen lekker: droog, klaar om te vallen, net ontsproten etc. Ook eten parkieten wat bladeren, voornamelijk die van de eucalyptusboom waarin ze tevens graag roesten en hun nesten bouwen. Als ze fruit vinden zullen ze dit ook opeten. Regelmatig raken grote wolken parkieten in de problemen met boeren als ze op hun velden met gerst of tarwe neerdalen en zichzelf tegoed doen.

Het is belangrijk om uw parkieten een gevarieerd dieet te geven. Versterkte mixen en supplementen kunnen voedingstekorten opvullen maar niets is zo goed als een gebalanceerd 'wild' dieet. Als parkieten niet krijgen wat ze nodig hebben kan dit tot de dood leiden. Dit kan onthutsend zijn als u uw parkieten opzettelijk voer geeft dat claimt aan de gehele voedingsbehoefte van uw parkieten tegemoet te komen. In theory klopt het misschien dat het voer gebalanceerd is, maar oudere zaden verliezen hun voedingsstoffen. Zo kan een vogel die goed lijkt te eten toch ondervoed zijn. Hetzelfde probleem zal zich voordoen als u uw vogels teveel 'snacks' geeft met een lage voedingswaarde zoals brood, pasta en rijst.

Water voor parkieten

Het drinkwater van parkieten moet dagelijks worden ververst. Zelfs als de watervoorziening is afgeschermd van vallend voer en vogelpoep, zullen de vogels er met hun fladderende vleugels voor zorgen dat er stof, omhulsels van zaden en veren in het water terecht komen. Ook zullen ze soms hun drinkwater gebruiken om een bad te nemen. Het drinkwater uit de kraan is geschikt voor uw vogels als het ook veilig is voor mensen om te drinken.


Budgie water dispenser
Een waterdispenser aan de kooi voorkomt morsen

Het zou niet nodig moeten zijn het drinkwater van uw vogels te versterken met vitaminen of mineralen. Dit zouden ze via hun voer moeten binnenkrijgen. Als u op advies van de dierenarts een medicijn aan het drinkwater toevoegt moeten de drinkbakjes/drinkers dagelijks grondig worden gereinigd.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties