Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Mineralen voor parkieten

Een gebalanceerd dieet bestaande uit zaden en vers voer zal voorzien in het voornaamste deel van de voedingsbehoefte van uw parkieten. Daarnaast hebben ze echter ook extra calcium en andere mineralen nodig.

Sepia

Sepia of cuttlebone dient altijd deel uit te maken van de setup van een parkietenkooi. Bevestig het aan de zijkant van de kooi om uw vogels van de nodige calcium te voorzien. Ze zullen er bovendien plezier aan beleven om het langzaam op te knabbelen. Hang de sepia op met de zachte kant naar de binnenkant van de kooi gekeerd. Het hardere deel, de binnenkant, is te hard voor parkietensnavels om doorheen te komen.

Sepia is afkomstig van inktvissen. Deze geraamteloze dieren hebben in hun lichaam een soort schelp-achtig deel dat als een soort zwemvest dient. Het heeft een lichte, luchtige structuur en drijft op het water als de rest van het dier is vergaan. Zou het nog iets lichter zijn, dan zou de inktvis blijven drijven, maar als het iets zwaarder zou zijn zou hij zinken.


cuttlebone
Sepia

Sepia bestaat voornamelijk uit aragoniet, een soort calciumcarbonaat (CaCO3). Calcium wordt vaak aan een zadenmix voor parkieten toegevoegd in de vorm van kleine stukjes schelp. Ze zullen het niet in grote hoeveelheden eten dus het aanbieden van calcium in de vorm van sepia kan geen kwaad. Het zorgt ervoor dat uw parkieten geen calciumtekort krijgen en zorgt tegelijk voor een hoop plezier.

Hang de sepia op een makkelijk te bereiken plek in de kooi - bijvoorbeeld in de buurt van een zitstok. Als de sepia bevuild wordt kunt u deze gewoon met een ruwe borstel schoonmaken en terughangen in de kooi. Als er iets nats en oneetbaars op is gekomen, gooi het dan weg. Sepia is poreus waardoor vocht erin trekt.

NB: sommige websites en parkietengidsen beweren dat uw parkieten sepia nodig hebben om hun snavels aan te slijpen. Dit is niet juist. De snavel van een parkiet groeit niet te ver door, tenzij het dier een bepaalde ziekte heeft die tot misvorming van de snavel leidt.

Mineraalblok voor parkieten

Mineraalblokken vervullen een vergelijkbare functie als sepia. Ook mineraalblokken geven uw parkieten extra's die bijdragen aan hun fysieke gesteldheid. Laat het minraalblok altijd in de kooi hangen, ook als uw vogels er weinig interesse in lijken te hebben. Ze zullen eraan knabbelen als ze het nodig hebben en u hoeft zich er geen zorgen over te maken dat uw dieren een mineraaltekort krijgen.

Alle dierenwinkels die vogelbenodigdheden verkopen zullen ook mineraalblokken aanbieden. Controleer de ingrediënten voordat u het koopt om te zien of het geen door mensen vervaardigde bestanddelen bevat (houtskool is on orde) of kunstmatige kleur- of smaakstoffen.


budgie with mineral block
Een mineraalblok is een aanvulling op het dieet van parkieten

Sommige fokkers maken hun eigen blokken, bestaande uit een mengsel van gemalen schelpen (oester, enz.), Fijn mineraal grit, gebroken eierschalen (van kippen), houtskool, sepia en een fijn calciumpoeder (zoals gips). Het mengse vormtl, na toevoeging van water, een soort pap. Dit kan in plastic bekers of eierdozen worden gedroogd. Het mineraalblok kan met een mes uit de plastic beker worden verwijderd voordat.

Het klinkt eenvoudig maar het is altijd verstandig om advies aan een expert te vragen voordat u een mineraalblok maakt, gewoon om er zeker van te zijn dat alle ingrediënten te vertrouwen zijn.

Voerclips voor parkieten

U kunt items zoals mineraalblokken en andere snacks aan de zijkant van de parkietenkooi bevestigen met plastic clips of andere niet-giftige binders. Als u sepia of mineraalblokken in de dierenwinkel koopt zijn deze meestal voorzien van een clip.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Tiff, 12 mei 2020

Dat de snavels niet door groeit alleen als de vogel een ziekte heeft is niet waar. een snavel van een vogeltje kan makkelijk door groeien tot te lang.