Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Gierst voor parkieten

Veel mensen zien gierst als standaard parkietenvoer. De meest voorkomende variëteiten zijn witte gierst en het duurdere rode gierst, dat taaier kaf heeft. Beide zijn echter dezelfde soort, namelijk Panicum miliaceum, ook wel pluimgierst genoemd. Trosgierst of vogelgierst (Setaria italica) en japanse gierst (Echinochloa frumentacea) worden ook als parkietenvoer verkocht.

Er bestaat geen twijfel over dat parkieten er dol op zijn. Maar het bevat veel vet waardoor u voorzichtig moet zijn met het aan uw vogels te voeren.

Gierst voor parkieten

Een goede zadenmix zal de juiste hoeveelheid gierst bevatten. Maar het wordt ook vaak aangeboden op trossen. Dit is heel handig als hulpmiddel bij het tam maken van uw parkieten en geschikt om zo nu en dan als snack te geven. Maar als het te regelmatig beschikbaar is zullen uw vogels hier hun krop mee vullen en het meer gevarieerdere voedsel dat u elders in de kooi aanbiedt links laten liggen.

young blue budgie eating millet
Parkieten zijn dol op gierst

Zoals voor alle zaden geldt is het ook bij gierst belangrijk dat het geen pesticiden of andere chemicaliën bevat. Als ergens gierst tegen een veel lagere prijs wordt aangeboden, wees dan op uw hoede. Dit is waarschijnlijk geïmporteerd door een massa producent, en massaproductie betekent vaak dat er gebruik is gemaakt van allerlei schadelijke stoffen.

Gierstverslaving

Sommige mensen die parkieten hebben laten weten dat hun vogels verslaafd zijn aan gierst. Dit betekent dat zij dit voedsel te vaak hebben aangeboden. Als uw parkieten verslaafd lijken aan gierst, laat ze dan langzaamaan afkicken van dit onweerstaanbare voer. Beperk de hoeveelheid gierst door de gierst aan trossen te verwijderen nadat uw parkieten hebben ontbeten. Herhaal dit een aantal dagen en laat de gierst trossen dan helemaal achterwege.

Gierst als snack voor parkieten

Als uw vogels eraan gewend zijn dat ze niet meer standaard toegang hebben tot gierst kunt u het na verloop van tijd zo nu en dan aanbieden als snack. Bevestig de takken van de gierst aan de spijlen van het dak van de vogelkooi. Dit is vermakelijk voor uw vogels en het zorgt ervoor dat ze wat van de calorieën verbranden die ze opsnoepen.


budgie upside down on millet
Gierst gymnastiek

Gierst gebruiken voor het trainen van parkieten

Door gierst als lokmiddel te gebruikten kunt u uw parkieten sneller handtam maken. Dit is makkelijk voor wanneer u ze in hun kooi wilt zetten of ze eruit wilt halen. Ook is het een goed idee om een tros gierst in de kooi te hangen als u uw vogels voor het eerst buiten hun kooi laat vliegen. Op een gegeven moment zullen uw vogels namelijk honger krijgen en er is geen betere manier om ze terug in hun kooi te krijgen dan met gierst.

Gierst komt ook goed van pas als u uw parkieten wilt leren om naar u toe te komen vliegen of voor het aanleren van andere trucjes.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties